Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Laulupuu-kuoro harjoitteli uutta ohjelmistoa joulukonserttiin Sinfonia Lahden kanssa

Mitenkä se suu laitetaan? Laulupuu-kuoron harjoituksia oli seuraamassa myös kapellimestari Esa Heikkilä. Kuva: Katja Luoma

Pyöreämpiä vokaaleja tarvittaisiin nyt. Sellaisia, joita oopperalaulajatkin laulavat.

Laulupuu-kuoron johtaja Terhi Hildén neuvoo laulajia avaamaan suun a-asentoon pitämällä leukaa alhaalla.

- Se ei tarkoita hullun hymyä, kuoronjohtaja tarkentaa.Pinja Paananen, Valtteri Lahtinen, Astrid Blomqvist sekä 41 muuta laulajaa pyöristävät suutaan kuten käsketään, ja laveistakin vokaaleista alkaa muotoutua pyöreitä.

Pitkä perinne

Lahden musiikkiluokkien Laulupuu-kuoro esiintyy tuttuun tapaan Sinfonia Lahden joulukonserteissa. Perinne alkoi jo 1998, jolloin kuoro teki ensimmäisen joululevyn orkesterin kanssa, kuoro ja orkesteri kiersi yhdessä esiintymässä muun muassa Turussa ja Tampereella.

Samoista laulajista ei toki ole kyse, sillä Lotilan ja Tiirismaan koulun oppilaista koostuva kuoro on ehtinyt uusiutua matkan varrella useita kertoja. Tällä kertaa peräti kolmasosa kuorolaisista on oppilaita, jotka laulavat joulukonsertissa ensimmäistä kertaa.

Pinja Paananen on sen sijaan niin vanha tekijä kuin kuorossa voi olla. Hän valmistautuu yhdeksänteen joulukonserttiinsa Sinfonia Lahden kanssa - ja samalla myös viimeiseen, sillä ensi keväällä Paananen kirjoittaa ylioppilaaksi ja jättää kuoron.

Paananen on laulanut kuorossa neljännestä luokasta lähtien. Parhaiten ovat jääneet mieleen ensimmäiset joulukonsertit.

- Lauloimme silloin Pähkinänsärkijän kuten nytkin.

Haastavin laulu

Lumiukko-elokuvasta tuttu Walking in the Air osoittautuu harjoituksissa haastavimmaksi lauluksi. Siinä vaihdetaan sävellajia, ja modulaation jälkeen on vaikeaa päästä taas lauluun mukaan.

- Se on erittäin vaikea lähtö, mutta nyt se kelpaa, Hildén toteaa laulajilleen.

Kuoro pääsi toden teolla harjoittelemaan joulukonsertteja vasta syysloman jälkeen, sillä musiikkiluokkien 50-vuotisjuhlallisuudet työllistivät syksyllä. Joulukonsertin ohjelmistoa on hiottu muun muassa kuoroleirillä, jossa laulettiin aamusta iltaan.

Laulut kuoro opettelee niin hyvin, että konserteissa ei tarvita nuotteja.

Musiikkia ja runoja

Kapellimestari Esa Heikkilä kertoo, että tällä kertaa joulukonserteissa musiikkiin yhdistyy runoa. Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen on konsertin kertoja. Hän tulkitsee muun muassa Hannele Huovin ja Jukka Virtasen runoja.

Sinfonia Lahden joulukonserteilla on vannoutunut yleisönsä. Nytkin kahdesta konsertista jälkimmäinen on jo loppuunmyyty. Heikkilä sanoo, että ohjelmistoa pitää uudistaa, mutta jotain tuttua konserteissa täytyy säilyttää.

- Se on pohdinta, joka käydään joka syksy.

Kansainvälistä säihkettä

Konserteissa on kansainvälistä säihkettä, amerikkalaisia ja englantilaisia lauluja. Kappaleita lauletaan neljällä kielellä, suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja latinaksi. Lisäksi orkesteri soittaa omia numeroitaan.

Astrid Blomqvist, Valtteri Lahtinen ja Pinja Paananen laulavat Laulupuu-kuorossa. Kuva: Katja Luoma

Monet ohjelmiston lauluista ovat laulajille uusia. Viidesluokkalaisen Valtteri Lahtisen mielestä paras on When You Wish Upon a Star.

- Pidän Disney-klassikoista, ja laulu on Pinokkio-elokuvasta. Saan laulaa siinä soolon.

Kuudetta luokkaa käyvä Astrid Blomqvist pitää samasta laulusta.

- Siinä on taianomainen tunnelma. Valtterin laulama soolo kuulostaa hienolta.

Blomqvistin kommentti todistaa, että kuoroissa varttuu empaattisia lapsia. Terhi Hildén kertoo, että tutkimusten mukaan musiikin harrastaminen ja varsinkin kuorossa laulaminen kehittävät myötäelämisen kykyä.

- Meidänhän on hengitettäväkin kuorossa yhtä aikaa, kuoronjohtaja Terhi Hildén toteaa.

Talven ihmemaa -joulukonsertti Sibeliustalossa 14. ja 15.12. klo 18. Sinfonia Lahti, Esa Heikkilä, kapellimestari, Laulupuu-kuoro, Ilkka Laasonen, kertoja.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi