Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Irlantilaistuneen Markus Ahosen rikosromaaneissa jäljet johtavat aina Martinlaaksoon

Markus Ahonen toimi 2000-luvun alussa Lahden seudulla Päijät-Häme ja Seutuviikko-lehtien päätoimittajana ja teki samaan aikaan tv-käsikirjoituksia. Irlantiin hän muutti vuonna 2006. Samana vuonna ilmestyi hänen esikoisromaaninsa. Kuva: Mirja Hussain
Markus Ahonen saapuu haastatteluun selässään valtava laukku. Kirjailija ja kassi ovat Suomessa liki erottamattomat, sillä Ahosen kotimaa on viimeiset kymmenen vuotta ollut Irlanti.

Kuinka siinä niin kävi?

- Olin ollut lukioikäisenä vaihtarina, ja siitä oli jäänyt halu lähteä jonnekin muualle töihin. Irlannissa oli menossa kova nousukausi, ja koska poikani oli silloin vasta 5-vuotias, oli hyvä aika lähteä. Silloisen vaimon kanssa oli kaikenlaisia kuvioita mielessä, Ahonen kertaa lähdön syitä.

Ahonen oli siihen mennessä paahtanut jo vuosikausia töitä paikallislehtien päätoimittajana Lahden seudulla ja Kaarinassa. Hän oli päässyt näyttämään kyntensä myös tv-käsikirjoittajana Ahonen on kirjoittanut esimerkiksi ilkeyksiä taannoisen Heikoin lenkki -visailun juontajan Kirsi Salon suuhun.

Ympärillä oli paljon henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Kirjailija Markus Ahonen

Oikeasti Ahonen halusi kuitenkin kirjailijaksi. Siitä haaveesta alkoi vihdoin tulla totta keväällä 2006.

- Samaan aikaan kun teimme muuttoa Irlantiin, lähetin käsikirjoitukseni Kouvolan dekkaripäivien kilpailuun. Se sijoittui kolmanneksi ja sai kustannussopimuksen pienelle Book Karille. Sitä ennen mulla oli ollut monta kässäriä vuosikausia kustantamoiden hylsybumerangissa, Ahonen muistelee.

Havahtuminen 14-vuotiaana

Nyt ollaan tässä: Ahonen istuu Lahden pääkirjaston kahvilassa ja puhuu niin kuin kirjailijat puhuvat.

Irlannin talous on ehtinyt kymmenessä vuodessa romahtaa ja nousta takaisin tolpilleen. Ahosen avioliitto päättyi eroon jo vuosia sitten, mutta poika oppi puhumaan englantia niin kuin natiivit.

- Ja siinä sivussa myös pakkoiiriä, Ahonen lisää.

Ahonen tekee tätä nykyä free-toimittajan hommia Irlannista suomalaisille lehdille. Tällä kerralla hän on kuitenkin Suomessa markkinoimassa kirjojaan. Neljännen rikosromaaninsa Ahonen sai myytyä WSOY:lle, joka julkaisi saman tien kaikki hänen aiemmatkin dekkarinsa pokkareina.

Ahonen (s. 1972) muistaa tarkalleen hetken, jolloin tajusi haluavansa kirjailijaksi.

- Olin 14-vuotias ja istuin bussissa Vantaan Martinlaaksosta Helsinkiin. Katselin helmikuun harmaudesta bussiin astuvia ihmisiä, ja yhtäkkiä mun pääni alkoi tuuttaamaan niiden ihmisten tarinoita. 29,5 vuotta myöhemmin laitoin vihdoin nimeni ison kustantajan kustannussopimukseen, Ahonen hymähtää.

Kirjailija on kuin sankarinsa

Ahosen romaaneissa rikoksia ratkoo ylikonstaapeli Markku Isaksson, joka on siirtynyt Heinolan poliisista pääkaupunkiseudulle. Uusimmassa Sydämenmurskajaiset-kirjassa hän saa ratkottavakseen mystisen tapauksen, jossa murhat tuntuvat kietoutuvan erään 1980-luvun rippileirin ympärille.

- Isaksson on selviytyjätyyppi. Ei tee itsestään numeroa, inhoaa tekopyhyyttä ja rakastaa kaikenlaista nippelitietoa, Ahonen määrittelee.

Nämä ominaisuudet sopivat osin myös Ahoseen itseensä. Hän ei ole kovin kiinnostunut murhatutkinnan teknisistä detaljeista vaan pyrkii rakentamaan rikosten ympärille yhteiskunnalliset raamit. Siksi hänen kirjoissaan sukelletaan toisinaan myös konnien pään sisälle.

- Isaksson ymmärtää, että asiat eivät ole yleensä mustavalkoisia eivätkä rikolliset pelkästään pahoja, Ahonen miettii.

Eräänlaisena avainkokemuksenaan Helsingissä syntynyt Ahonen pitää nuoruutensa elinympäristöä, 1980-luvun Vantaan Martinlaaksoa.

- Se oli rankka paikka kasvaa, ympärillä oli paljon henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Moni senaikaisista kavereistani ei ole enää täällä, Ahonen mainitsee.

Kuva: WSOY
Irlantilaistunut kirjailija

Markus Ahonen

Syntynyt 1972 Helsingissä. Asui lapsuutensa ja nuoruutensa Vantaalla Martinlaaksossa. Isän puolen suku on kotoisin Päijät-Hämeestä.

Opiskeli viestintää ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistosta. Humanististen tieteiden kandidaatti.

Töissä Esa-konsernin paikallislehdissä päätoimittajana 2002-2005. Tehnyt useita tv-käsikirjoituksia.

Asunut Irlannissa vuodesta 2006. Avustaa nykyisin esimerkiksi Alma-median lehtiä.

Isaksson-sarjan rikosromaanit: Meduusa (2006), Palava sydän (2008), Jäljet (2014), Sydämenmurskajaiset (2016). WSOY on julkaissut sarjan kolme ensimmäistä kirjaa tänä syksynä pokkareina.

Julkaissut lisäksi kaksi lastenkirjaa e-kirjana sekä rakkausnovelleja sisältävän Kotipaikkani on rakkaus -kokoelman englanniksi ja suomeksi.

Harrastaa elokuvia, musiikkia, kuntoilua ja "turhaksi koetun nippelitiedon muistamista".

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi