Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Hollo ja Martta -festivaali huipentuu Kalmukiaan, jossa kamelitkin tanssivat

No nyt ollaan ytimessä!

Orimattilassa Pennalan alakoululaisten perjantaiaamu on pelastettu, kun jumppasalin eteen marssii Kalmukian mies tanssivine kameleineen. Eihän sitä voi hihittelemättä katsoa, kun taiteilija piiskaa balalaikkaa muistuttavan soittimensa ääneen ja pikkuruinen puinen kameli alkaa tanssahdella korokkeellaan.

Eikä tämä ole vielä edes show’n huipennus. Kunhan Tulpantchik-ryhmän lapsitanssijat ovat vetäneet hieman ripaskaa muistuttavan merimiestanssinsa, lavalle saapuu Kutlan Mokubenov. Hänen leipälajinsa on kurkkulaulu.

Kurkkulaulu elpyi 90-luvulla

Tulpantchik eli Tulppaani-ryhmä on Orimattilassa Hollo ja Martta -tanssifestivaalin puitteissa. Viime sunnuntaina bussikyydillä Suomeen saapunut ryhmä on esiintynyt Lahden seudulla tällä viikolla joka päivä. Heidät nähdään vielä lauantaina festivaalin pääkonsertissa.

32-vuotias Kutlan Mokubenov on Kalmukiassa yksi kurkkulaulun veteraaneista.

Kurkkulaulua harrastetaan monissa muissakin Keski-Aasian kulttuureissa. Venäjään kuuluvasta Kalmukiasta laji pääsi kuitenkin jo lähes häviämään, kunnes kalmukit alkoivat elvyttää omia perinnetapojaan 1990-luvulla.

- Neuvostoliiton aikaan kalmukian kieli oli kielletty, joten myös oma kulttuuri hiipui. Mutta nykyisin nuoretkin ovat kiinnostuneita Kalmukian vanhasta kansanperinteestä, Mokubenov sanoo.

Jangar, Kalmukian oma Väinämöinen

Tuvassa opiskellut Mokubenov alkoi harrastaa kurkkulaulua kakkoslajina sikäläisessä musiikkiopistossa. Hänen pääinstrumenttinsa on hieman selloa muistuttava kaksikielinen perinnesoitin.

Kurkkulaulu kuulostaa hankalalta, ja sitä se Mokubenovin mukaan onkin.

- Laulutekniikka on hyvin vaikea oppia, sillä siinä joutuu jännittämään koko kehonsa. Samasta syystä sitä ei voi tehdä kovin pitkään kerrallaan. Muuten alkaa päätä särkeä, Mokubenov kertoo.

Kalmukian kurkkulaulut ovat kansanlauluja, joiden juuret johtavat usein maan kansalliseepokseen Jangariin. Mutta mitä niissä sanotaan?

- Sitä on hieman vaikea selittää. Mutta eivät ne mitään iloisia kertomuksia yleensä ole, Mokubenov luonnehtii.

No katsotaanpa. Englanninkielisestä Wikipediasta löytyvän juoniselosteen mukaan Jangar on oikeamielinen supersankari, joka hallitsee paratiisimaista Bomban valtakuntaa. Hänessä yhdistyvät inhimilliset, eläimelliset ja taivaalliset voimat, ja siksi hän joutuu taistelemaan jatkuvasti paholaismaisia vihollisia vastaan.

Tätä taustaa vasten tuntuu aivan luonnolliselta, että Kalmukian kurkkulaulajat yhdistelevät hyvin korkeita huiluääniä matalaan mörinään.

Hollo ja Martta -festivaalin pääkonsertti Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä la 5.11. klo 16.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi