Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tuukka Temosta näyttelevä Iiro Panula: Tuukan oli vaikeaa hyväksyä, kuka rooliin tulee

Teit meistä kauniin -elokuvassa Iiro Panula näyttelee Tuukka Temosta. Mimosa Willamo on Temosten kotiin muuttava amerikkalainen vaihto-oppilas Amanda Gaynor, Apulannan ensimmäinen basisti. Kuva: Jussi Nukari
Iiro Panulalla on ollut kova pala purtavana. Harva näyttelijä on esittänyt elokuvassa todellisuuden henkilöä, joka sattuu olemaan myös elokuvan ohjaaja.

Näin kuitenkin kävi Panulan kohdalla. Hän näyttelee Tuukka Temosen ohjaamassa Teit meistä kauniin -elokuvassa Tuukka Temosta, Apulanta-yhtyeen basistiksi nousevaa nuorta heinolalaista.

Panulan mukaan hänet valitsi rooliin elokuvan apulaisohjaaja ja tuottaja Olga Temonen.

- Tuntuu, että Tuukan oli erityisen vaikeaa hyväksyä, kuka siihen rooliin tulee. Koska kukaan ei voi mitenkään olla kaikilta osa-alueilta samanlainen kuin hän, Panula sanoo.

- Mä olin Olgan valinta, en Tuukan.

Roolin täyttämisen vaikeudesta kertoo ehkä sekin, että muut pääroolit oli jo täytetty, kun Tuukkaa vielä etsittiin.

Alku oli painostava

Ennen elokuvaa Panula tunsi Tuukka Temosen vain maineelta. Julkisuudessa miehestä oli syntynyt tulinen ja temperamenttinen kuva. Sen maineen varassa näyttelijä oli pitkään.

- Aluksi oli tosi painostavaa ja aika pelottavaa myös. Tuntui, että molemmat oltiin alussa epävarmoja siitä, olinko oikea valinta. Odotusten täyttäminen molemmin puolin tuntui vähän kulmikkaalta, Panula kertoo muutama päivä ennen elokuvan ensi-iltaa.

- Mutta kyllä se siitä lähti. Tietyllä tavalla me alettiin vakuuttaa toisiamme. Tuli lumipalloefekti.

Mitä pidemmälle kuvaukset etenivät, sitä paremmalta tuntui, että todellinen henkilö oli koko ajan paikalla.

- Muilla näyttelijöillä oli vain ihan muutamia kertoja, kun he pystyivät apinoimaan sitä oikeaa henkilöä. Mun kohdalla Tuukka oli paikalla koko ajan.

Panulan ja Temosen yhdennäköisyys on ällisyttävä

Teit meistä kauniin -elokuvassa Panula on hämmästyttävän samannäköinen kuin nuori Temonen.

- Meillä on olemuksessa aika paljon samaa, sellaista rauhallista ja hiljaista jännitettä, Panula arvelee.

Myös Tuukan puoliso Olga Temonen on samaa mieltä.

- Molemmissa on sellaista etäistä, hiljaisen miehen karismaa.

Elokuvan kuvauksissa Panulan ohjaaminen oli pitkälti Olgan työtä. Tuukka myöntää, että oman itsen ohjaaminen oli vaikeaa.

- Se, millainen se elokuvan Tuukka on, oli mulle huomattavasti vaikeampaa. Koska onhan se ihan saakelin noloa tehdä itsestään elokuvaa, Tuukka Temonen sanoo.

Olga kiirehtii korjaamaan.

- Se ei ole noloa, koska elokuvan Tuukka on antisankari. Se olisi nolompaa, jos se olisi maailman makein tyyppi.

Basson soitto jatkuu

Tullakseen Tuukaksi Iiro Panula etsi olemukseensa tapoja räiskyä ulospäin. Hän alkoi myös tupakoimaan, jotta nuori, rähisevä skeittari näyttäisi uskottavalta.

Panula vietti koko kuvausten ajan, noin viisi viikkoa Heinolassa. Vapaa-ajalla Panula, Toni Wirtasta näyttelevä Tatu Sinisalo ja Sipe Santapukkia esittävä Teppo Manner soittivat ja harjoittelivat sahalla, missä Apulannalla oli treenikämppä parikymmentä vuotta.

- Tavallaan oli onni onnettomuudessa, että kukaan meistä kolmesta ei ollut valmis muusikko. Siellä sahalla me saatiin tulla bändiksi.

- Ystävyyden näytteleminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Tatun mielestä mä olin ensimmäiset pari viikkoa ihan täysi kusipää. Samalla kun se kuulosti ikävältä, se oli myös asia, jota Tuukka haki meidän välille. Tuukka ja Tonihan eivät olleet alusta asti ystäviä, mikä nähdään myös elokuvassa.

Kuvausten jälkeen Panula on jatkanut basson soittoa. Hän innostui soittamisesta siinä määrin, että päätyi erään ruotsalaisyhtyeen basistiksi. Kyseessä on ihan tuore kokoonpano, joten Panula ei voi vielä paljastaa yhtyeen nimeä.

Kun elokuvan promokiertue on ohi, Panula palaa jälleen Ruotsiin. Kahden viikon päästä alkaa biisien levytys uuden yhtyeen riveissä.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi