Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Apulanta-elokuva on sympaattinen ja koskettava bänditarina, mutta draamana se kärsii syvyyden puutteesta

Apulannan ensimmäinen kokoonpano oli Sipe, Toni ja Antti. Heitä esittävät Teppo Manner, Tatu Sinisalo ja Roope Salminen.

3 / 5 tähteä

Tositarinaan perustuva elokuva on vaikea laji. Iso nimi, kuten Mannerheim, Sibelius tai Hurriganes kun ei vielä takaa, että aiheesta saa hyvän elokuvan. Todellisuus ei aina taivu tarua ihmeellisemmäksi.Teit meistä kauniin on elokuva Apulanta-yhtyeen alkutaipaleesta. Se kuvaa, kuinka yhtye sai alkunsa Heinolassa 1990-luvun alussa ja löi itsensä läpi muutamassa vuodessa, vaikka alussa rahaa ei meinannut löytyä edes soittimiin, eikä soittotaitokaan ollut päätähuimaava.

Näistä asetelmista syntyy ohjaaja Tuukka Temosen johdolla kasvutarina tekemisen ilosta ja palosta, esteiden ja pettymysten voittamisesta, ystävyydestä ja meret ylittävästä rakkaudesta.

Samalla Temonen liittää Apulannan osaksi isompaa tarinaa 1990-luvun lamasta, mikä on omiaan vahvistamaan sukupolvikokemusta. Nyt kaivetaan esiin farkkutakit ja muistellaan Skopin kaatumista.

Tunnistettavia hahmoja

Etukäteen suurinta uteliaisuutta on herättänyt tietenkin se, millaisia apislaisten kenkiin astuvat näyttelijät ovat. Jo aiemmin julkaistuista kuvista on nähty, että Tatu Sinisalo, Teppo Manner, Iiro Panula ja Roope Salminen ovat hämmästyttävän samannäköisiä kuin Toni Wirtanen, Sipe Santapukki, Tuukka Temonen ja Antti Lautala. Näyttelijät ovat löytäneet myös olemukseensa esikuviensa tunnistettavia piirteitä. Erityisesti Panula tekee yhtä aikaa rikkaan ja vähäeleisen roolin Tuukkana.Teit meistä kauniin on henkeen ja vereen bändielokuva siinä mielessä, että kaikista yhtyeen jäsenistä ja heidän perheistään yritetään ehtiä kertoa jotakin. Yllättävin ratkaisu on, kuinka suureksi Tuukka Temonen on kasvattanut oman hahmonsa. Yhtyeen ensiaskelten rinnalla seurataan alusta asti, kuinka Tuukka, kapinallinen ja pahamaineinen rähisijä, ottaa yhteen maailman kanssa. Paljon vähemmän saamme tietää vaikka siitä, mitä hiljainen Sipe miettii tai mikä piinkovaa punkkaria Anttia ajaa.

Tärkeimmässä elokuva kuitenkin osuu maaliin: se ei tee nuorista muusikoista ylistävää sankaritarinaa.

Ajanjakso myös muiden ulottuvilla

Mutta sitten se iso kysymys. Elokuva kiinnostaa varmasti Apulannan faneja, mutta toimisiko se itsenäisenä tarinana nuorista, jotka perustavat bändin päijäthämäläisessä kaupungissa vuonna 1991. Teit meistä kauniin on sympaattinen, hauska ja koskettavakin. Mutta yllättävä tai mieleenpainuva? Ei kovin.

Draamaelokuvana se kärsii päähenkilön puutteesta, sisäisen maailman pintapuolisuudesta ja enteitä maalaavasta juonenkuljetuksesta. Elokuvan taika on siinä, että se kertoo Apulannasta. Se pukee kuviksi tarinan yhtyeestä, jonka läpimurto vaati poikkeuksellista sinnikkyyttä.

Ilman elokuvaa tuo ajanjakso olisi vain aikalaisten ulottuvilla.

Tyylilaji draama. K7.

Teit meistä kauniin saa ensi-iltansa keskiviikkona 7.9.

Katso tästä elokuvan traileri:

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi