Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Viidasta valmistui näytelmä juhlavuoden kunniaksi

Lauri Viidan roolissa nähdään Tommi Raitolehto. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään syksyllä Viita 1949 -musiikkinäytelmä kirjailijan syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Näytelmän on kirjoittanut muusikko Heikki Salo ja ohjannut Sirkku Peltola.

Kantaesityksensä saa myös näytelmä toisesta kulttuurielämään vaikuttaneesta tamperelaisesta, liikenainen Sara Hildénistä ja hänen myrskyisästä suhteestaan taiteilija Erik Enrothiin.

Syksyn muihin ensi-iltoihin kuuluvat elokuvanakin tunnettu musikaali Cabaret, Maiju Lassilan teksteihin pohjautuva kansanmusiikkinäytelmä Kilpakosijat ja Broadwayn hittikomedia Suku on syvältä.

Lauri Viita lukeutuu sodanjälkeisen ajan merkittävimpiin kirjailijoihin. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat pispalalaisen työläisperheen elämää kuvaava romaani Moreeni sekä runoteokset Betonimylläri ja Kukunor.

Miljoonasade-yhtyeestäkin tuttu lauluntekijä ja musikaalitekstien kirjoittaja Heikki Salo vakuuttaa, että Viita on yhä ajankohtainen, vaikka onkin jäänyt hieman unohduksiin.

– Esimerkiksi Moreeni pitäisi arvioida uudelleen. Toki Viita sai aikanaan arvostustakin siitä. Joidenkin kriitikoiden mukaan hän oli Aleksis Kiven jälkeen ensimmäinen, joka kirjoitti kunnollisen romaanin Suomesta. Kirjan rakenne ja muoto ovat edellä aikaansa.

Runot ovat Salon mukaan vielä oma lukunsa.

– Lauluntekijänä pidän sellaisista runoista, joissa on joku kertomus. Sellainen on vaikka Viidan klassikko Alfhild, joka on täysin käypää tavaraa tänäkin päivänä.

Salo onkin halunnut hyödyntää käsikirjoituksessa ja lauluissa Viidan omia tekstejä, kuten katkelmia Moreenista ja hänen kirjoittamistaan runoista. Tavoitteena on osaltaan tuoda Viidan luovaa tekstitaituruutta nuoren yleisön tietoon. Käsikirjoittaja on saanut käyttöönsä myös Viidan ennen julkaisemattomia sodanaikaisia kirjeitä vaimolleen Kertulle.

TTT:n kapellimestari Eeva Kontu on säveltänyt näytelmän musiikin, joka heijastaa vaikutteita Värttinästä Popedaan. Lauri Viitaa esittää Tommi Raitolehto.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi