Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Hiljaisten jatkosota - Hanneriina Moisseinen antaa teoksessaan äänen evakoille, eläimille ja sodassa seonneille

Kun Hanneriina Moisseinen neljä vuotta sitten alkoi työstää sarjakuvateosta luovutetusta Karjalasta ja jatkosodasta, lähtökohtana olivat äänet. Muusikko Anne-Mari Kivimäki oli pyytänyt sarjakuvataiteilijaa mukaan väitöskirjaprojektiinsa, joka liittyi karjalaiseen haitarimusiikkiin.

- Minua alkoi kiinnostaa, millaisia ääniä Karjalasta ei ole taltioitu ja millaiset äänet eivät olleet päässeet osaksi historiankirjoitusta. Aivan niin kuin se karjalainen haitarimusiikki, joka oli kansan keskuudessa suositumpaa kuin kantelemusiikki tai runonlaulu mutta jota ei vähempiarvoisena taltioitu, Moisseinen kertoo.

Pari viikkoa sitten julkaistiin työn tulos, dokumenttiaineistoon pohjautuva, lyijykynäpiirrosta ja arkistovalokuvaa yhdistelevä 240-sivuinen Kannas, joka kuvaa evakkomatkalle joutuvan karjakon Maria Shemeikan ja sotamies Auvo Oksalan vaiheita Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana kesällä 1944.

Kirja on osa poikkitaiteellista teosta, johon kuuluu myös Moisseisen animaatioelokuva, Eero Grundströmin säveltämä Kannas-soundtrack sekä Moisseisen ja Visa Knuuttilan Tuntematon-näyttely, joka on esillä Helsingissä Galleria Huudossa (Uudenmaankatu 35) 12. kesäkuuta asti.

Sotaa glorifioidaan, ja siinä evakkojutut jäävät kakkoseksi. Hanneriina Moisseinen

Evakkojutut jäävät herkästi kakkoseksi

Hiljainen, kuvien voimaan luottava sarjakuvateos nostaa esiin sotakertomusten sivullisia: evakkoja, kotieläimiä ja sodassa traumatisoituneita ihmisiä.

- Sotilaiden psyykkiset häiriöt ovat olleet tabu. Tutkija Ville Kivimäen mukaan on mahdollista lukea 9 000 sivua suomalaisia sotakirjoja törmäämättä kertaakaan kunnolliseen kuvaukseen psyyken häiriöistä, joista sotilaat varsinkin jatkosodassa kärsivät aika paljonkin.

Suomalaisessa taiteessa myös evakkoteema, valtavasta mittakaavasta huolimatta, on jäänyt melko vähälle huomiolle, tiettyjä kirjailijoita, kuten Eeva Kilpeä, lukuun ottamatta.

- Sotaa glorifioidaan, ja siinä evakkojutut jäävät kakkoseksi. Se on enemmän lasten, naisten ja eläinten maailmaa. Se on jätetty perinteisessä historiankirjoituksessa sivuun, koska miesten historiaa on pidetty tärkeämpänä.

Evakoista aukeaa yhteys tämän päivän pakolaisuuteen

Joensuulähtöinen Moisseinen on saanut kuunnella evakkokertomuksia koko ikänsä. Hänen mukaansa kertomuksiin itseensä voi liittyä kollektiivista käsittelyä hankaloittavia piirteitä.

- Jokaisella on oma kertomuksensa. Ei ole päässyt syntymään sellaista suurta kertomusta.

Evakoista aukeaa yhteys myös tämän päivän pakolaisuuteen.

- Jotkut sanovat, ettei pakolaisia voi verrata evakoihin, mutta kyllä karjalaisiakin ryssiteltiin ja pidettiin huonompina ihmisinä. Oli valtavia ennakkoluuloja. Samoin oli ystävällistä kohtelua. Kun ihminen on hädässä, on hyvin merkittävää se, miten muut reagoivat.

Kannaksen on julkaissut lahtelainen laatusarjakuviin erikoistunut Kreegah Bundolo -kustantamo. Moisseinen kehuu yhteistyötä kustantaja Hans Nissenin kanssa.

- Tämä on minun neljäs kirjani, mutta ensimmäinen, jonka painotyöhön olen täysin tyytyväinen. Kyllä sitä hinkattiinkin, säädettiin pieniä yksityiskohtia. Mutta se kannatti. Pedantti jälki lisää kirjan arvoa, Moisseinen sanoo.

Taiteilija

Hanneriina Moisseinen

Kuvataiteilija (sarjakuva, maalaus, kuvanveisto, installaatiot).

Syntynyt Joensuussa 1978, asuu ja työskentelee Helsingissä.

Sarjakuvateoksia: Kannas (2016), Isä (2013), Setit ja partituurit - häpeällisiä tarinoita (Markku Niemisen kanssa, 2010), Sen synty ja muita Vienan hävyttömiä ja hulvattomia tarinoita (2005).

Isä-teos oli ehdolla Sarjakuva-Finlandian ja Jarkko Laine -palkinnon saajaksi. Teos on julkaistu myös Ruotsissa.

Juuso Ala-Kyyny
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X