Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Miksi Matti haaveilee tyhjästä bussista, Finnish Nightmaresin tekijä Karoliina Korhonen?

Kuva: Karoliina Korhonen

Miten noloa! Lähes kaikki. Kuten se, että joutuu istumaan bussissa tuntemattoman viereen, tai se, että joutuisi puhumaan naapurille käytävällä. Oululaisen Karoliina Korhosen piirtämä Matti-hahmo tekee lempeää pilaa suomalaisten estoisuudesta ja ennakkoluuloisuudesta Finnish Nightmares -sarjakuvassa. Se valittiin helmikuussa Somevaikuttajaksi Some Awardseissa, ja Finnish Nightmares -Facebook-sivusto on kerännyt jo lähes 140 000 tykkääjää.

Finnish Nightmares, a different kind of social guide to Finland -kirjasta otettiin hiljan neljäs painos, suomenkielisestä versiosta on myynnissä kolmas painos.

Matista on tullut julkkis.

Koska itse viimeksi koit Finnish Nightmares -tilanteen, Karoliina Korhonen?

- Sisimmältäni minussa on Matti, joka kokee kauhunhetkiä sosiaalisissa tilanteissa, mutta osaan hypätä niiden yli Mattia paremmin. Viimeksi kauhistuin, kun olin menossa puolison kanssa hissiin hakemaan pyykkejä pyykkituvasta, ja puoliso kysyi naapurilta, tuleeko hän samaan hissiin. Olin ihan että älä nyt pyydä sitä samaan hissiin! Mutta tilanne hoidettiin hyvin suomalaisesti. Naapuri mutisi ettei tule samalla kyydillä, ja homma oli sillä selvä.

Sarjakuva perustuu hyvin perinteiseen käsitykseen suomalaisista ujoina tuppisuina, mutta mehän olemme nykyään moderneja kosmopoliitteja, emmekö olekin?

- Finnish Nightmares kertoo kulttuurishokista, kun ulkomaalainen kohtaa suomalaisen. Yleensä toinen suomalainen kyllä ymmärtää hiljaista jurottajaa. Osa meistä on puheliaita kosmopoliitteja, mutta onko hiljaisuus ja varautuneisuus paha asia? Hiljaisen viestinnän opettelu voi tehdä hyvääkin.

Miksi me Matit haaveilemme tyhjästä bussista niin paljon?

- Kai meissä kaikissa asuu äärimmäinen introvertti, jonka tunnistamme. Kukaan ei ehkä ole Matin kopio, mutta samoja piirteitä voi löytyä. Piirrän Matin lähtötilanteessa kauhusta kankeana - voihan olla, että Matti siitä myöhemmin vielä lämpiää ja rentoutuu.

Matilla on tapana odottaa, että naapuri on poistunut käytävästä, ennen kuin lähtee itse ulos asunnosta. Mitkä ovat mielestäsi herkullisimmat tilanteet, joihin Matti on joutunut?

- Lempparini on se kun Matti on bussissa, eikä stop-nappi toimi, ja hän joutuu puhumaan kuljettajalle. Pelkään tätä itsekin.

Matilla on päässään Väinämöisen lakki. Mistä sait idean piirtää Matille kyseisen lakin?

- Idea lähti isäni muotitietoisuudesta. Hän kulki kaikki ulkomaanmatkat Väinämöisen lakki päässään, ja piti lakkia sitä tiukemmin, mitä enemmän meitä lapsia hävetti. Isä on muutenkin sellainen ketunhäntä kainalossa -tyyppi, joka rakastaa nolata itsensä, jotta lapset häpeilisivät. Isältä olen perinyt huumorini...

Matti löysi hiljan itselleen Aino-vaimon, ja heillä on poika nimeltä Mikko. Millainen Matin perhe on? Soittaako Mikko nokkahuilua? Entä Käykö Aino spinningissä?

- Matin perhe on hyvin tuore, mutta sen verran osaan sanoa, että Aino on kuin naispuolinen Matti. Mikko on ulospäinsuuntautuneempi, ja aiheuttaa varmasti vanhemmilleen Finnish Nightmares -tilanteita.

Sinulle teetettiin myös Matti-pehmo, jonka kanssa olet mennyt muun muassa bussipysäkille. Tuliko kukaan juttusille?

- Ei. Kukaan ei tullut juttelemaan. En tiedä tunnistivatko, mutta jos tunnistivat, ajattelivat ehkä, ettei minulle voi tulla juttelemaan koska piirrän sarjakuvaa introvertista.

Miksi Matista on tullut niin suosittu?

- Suosio yllätti, koska koko juttu syntyi täysin vahingossa. Ajattelin piirtää kavereille pari strippiä. On ollut jännittävää seurata tätä, ja miettiä, mihin tämä kaikki vielä johtaa. Matti-heijastimet ovat olleet tosi suosittuja, ja muutakin oheistavaraa saa, tosin ei Matti-pehmoa. Myös Matti-animaatiosta on ollut puhetta, mutta vielä ei ole nimiä paperissa.

Karoliina Korhonen. Kuva: Atena-kustannus
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi