Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Ihmisen veri hairahtuu yllättäville urille

Sari Pöyliö on julkaissut toisen romaanin.

Sari Pöyliö: Ihmisen veri

Atena 2015. 204 s.

Sari Pöyliön (s. 1966) toinen romaani Ihmisen veri alkaa kiinnostavasta asetelmasta: yksin asuva vanhus Kulo alkaa tarkkailla yläkerran atleettista Ansaa. Varakas eläkeläislääkäri Kulo on rakentanut ympärilleen itselleen sopivan elämän ja samalla eristänyt kaikki muut ulos.

Kaksikko tutustuu Kulon joutuessa Ansan pyörän töytäisemäksi. Käy ilmi, että Kulo on nuoruudessaan ollut elokuvaohjaaja ja hänen mestariteoksensa katosi ennen ensi-iltaa. Ansa ottaa kadonneen Suomi-filmin löytämisen tarmokkaasti asiakseen, ja alkaa kiihkeä mysteerin ratkaisu.

Tämä juoni olisi riittänyt pitämään lukijan otteessaan parisataasivuisen romaanin ajan. Mutta kirja lähtee kiertymään yllättäviin suuntiin.

Vahva paino on Kulon menneisyyden perkaamisessa pitkin takaumin.

Tylsällä miehellä osoittautuu olevan värikäs historia, johon liittyy ongelmalliset nais- ja perhesuhteet, sodan varjo, kiinnostuminen elokuva-alasta ja lääketieteelliseen hakeminen vastentahtoisesti.

Paljon jää selvittämättä, liiankin paljon, koska teoksen yhtäkkiä loppuessa törmää onttoon oloon. Juoni olisi voinut mennä moneen suuntaan, ja vihjeitä on ripoteltu ympäriinsä.

Novellistisen tiiviin muodon vuoksi täytyy pysyä jatkuvasti tarkkana, mitä tuleman pitää, eikä ylikirjoittamisen tuntua voi välttää.

Kieli on muikean vanhahtavaa. Typistyneen kielivarantomme aikana ei kukaan päästä suustaan lausetta: ”en saa pahaisintakaan työrauhaa”. Muodolliset ilmaukset ovat raikkaita, kun ne eivät enää ole virallisesti käytettyä kieltä. Tenho perustuu ilmaisuvoimaisiin vertauksiin, mutta niihin liittyy vaara: liian monesti käytetty valkomaitisuus saa koko sopan hapantumaan.

Herkullisinta kirjassa on Kulon korrekti muodollisuus suhteessa ”nykyaikalaisten tungettelevaan estottomuuteen”. Hänen ja kertojan näkökulmat menevät hauskasti ristiin lääketieteen terminologiaa vilisevässä tekstissä.

Pasi Ahtiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi