Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kaukaisin vieras Intiasta, suurin Venäjältä - viisi vinkkiä Hollo ja Martta -festivaalille

Festivaaleilla on mukana paljon paikallisia tanssijoita ja muusikoita, kuten hollolalaiset Virpi ja Hannu Lehtinen. Kuvassa Virpillä on Hollolan puku ja Hannulla Etelä-Pohjanmaan puku. Kuva: Armi Salonen

Kansantanssi ja -musiikkifestivaali Hollo ja Martta alkaa viikonvaihteessa. Tässä poimintoja festivaalin ohjelmasta.

1. Kaukaisin vieras tulee Intian Ahmedabadista

Festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kuvailee intialaista kansantanssia mystiseksi ja lumoavaksi.

Kansatanssi kumpuaa uskonnollisesta perinteestä, pyhistä kirjoituksista, mytologiasta ja tarustosta. Nykypäivänä kansantanssin perinteet näkyvät myös Bollywood-tansseissa.

Rhythm Performing Art -tanssiryhmä on kiertänyt paljon kansainvälisillä festivaaleilla. Tanssijat ovat vierailleet Suomessa ennenkin, mutta eivät Hollo ja Martta -festivaalilla.

Ryhmä esiintyy ensimmäistä kertaa tiistaina 27. päivä kauppakeskus Triossa Lahdessa. Tanssijat ovat mukana myös pääkonsertissa Lahden kaupunginteatterissa lauantaina 31. lokakuuta.

2. Unkarilaisessa illassa saa myös syödä

Kansainvälisiä illanviettoja on neljä, ja yksi niistä on unkarilainen ilta. Illallinen on suomalaisten kokkien valmistama, mutta unkarilaisen keittiön mukainen. Luvassa on ainakin gulassia, paprikalla maustettua liharuokaa. Iltaa vietetään Hämeenkosken Seuralassa tiistaina 27. lokakuuta.

Herkkujen ääreen pääsee myös karjalaisessa sadonkorjuuillassa lauantaina 24.10. Juhlapäivällisellä nautitaan karjalanpaistia, porkkanalaatikkoa, karjalanpiirakoita ja omenapiirakkaa. Ohjelmassa on karjalaisia kansantansseja ja säkkipillimusiikkia.

3. Suurin kokoonpano tulee Venäjältä

Kansantanssiryhmä St. Petersburg Souvenir on laittanut jalalla koreasti näillä festivaaleilla ennenkin. Ryhmään kuuluu huikeat 600 tanssijaa, joista 250 on ammattilaisia. Pietarilaiset voi nähdä esimerkiksi maanantain avajaiskonsertissa. Kansainvälisiä vieraita saapuu yhteensä noin 140, Venäjän ohella Latviasta, Itävallasta, Tsekistä ja Englannista.

4. Katrilli on odottanut 24 vuotta

Tanssija, koreografi Antti Savilampi loi yli 20 vuotta sitten Itäkarjalaisen katrillin, ja sen piti olla suomalaisten yhteisohjelma Tanskassa Nordlek-kansantanssitapahtumassa vuonna 1991. Helle kuitenkin sekoitti kaiken. Pääjuhla jouduttiin keskeyttämään kovan kuumuuden takia, eikä koreografiaa päästy koskaan esittämään. Nyt se tanssitaan päijäthämäläisin voimin festivaalin pääkonsertin avausnumerona 31. lokakuuta.

5. Tšekkiläistä pukuloistoa

Jos kansallispuvut kiinnostavat, yksi oiva esimerkki niiden ihailuun on kansantanssi- ja musiikkiryhmä Kohoutekin esitykset. Tšekkiläinen ryhmä on saanut kotimaassaan folklore-asiantuntijoiden arvostusta puvuistaan. Perinteiset kansallispuvut ovat Itä-Böömistä, ja ne on valmistettu alkuperäisten mallien mukaan. Ryhmä on mukana Kansainvälisessä kansantanssiesityksessä keskiviikkona.

Hollo ja Martta -festivaali 24.10-1.11.2015

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi