Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Omakustantajan tie kirjakaupan hyllyyn on pitkä ja kivinen

Se että saa kirjansa julki, ei ole nykyisin enää temppu eikä mikään. Julkaisukynnystä huomattavasti korkeampi kynnys on edessä kirjakaupan ovella.

- Kirjan saaminen kauppaan on aivan äärettömän vaikeaa, vahvistaa Mediapinnan tiedottaja Katja Glasberg.

Glasberg huomauttaa, että perinteisissä kirjakaupoissa on nykyisin ylipäänsä ”kovin vähän” kirjoja, ainakin jos vertaa siihen, kuinka paljon kirjoja Suomessa yhä julkaistaan. Omakustanteita ei hyllyistä löydy käytännössä lainkaan.

- Ellei ole jo aikaisemmin menestyskirjailija, mahdollisuudet ovat todella pienet. Mutta kaupat kyllä tilaavat kirjoja mielellään, jos ostaja osaa kysyä, Glasberg painottaa.

Ellei ole jo aikaisemmin menestyskirjailija, mahdollisuudet ovat todella pienet. Katja Glasberg

Kaupoilta kannattaa kysyä

BoD:n kyselytutkimus vahvistaa Glasbergin lausunnot. Kyselyssä vain kolmasosa suomalaisista omakustantajista piti perinteisiä kirjakauppoja tärkeänä myyntikanavana. 52 prosenttia vastanneista vakuutti kuitenkin olevansa tyytyväinen kirjojensa myyntiin.

Tärkeimmäksi myyntikanavaksi itse kirjansa kustantavat mainitsivat verkkokaupan (71 prosenttia vastanneista). Lähes yhtä tärkeänä pidettiin myyntiä suoraan kirjailijalta.

Hollolalainen Risto Rekola sanoo, että ei ole edes viitsinyt tarjota palindromikirjojaan paikallisille kirjakaupoille. Kovin aktiivisesti hän ei tosin myy niitä itsekään.

- Lähinnä olen antanut niitä lahjaksi tutuille ja vienyt tuliaisiksi. Myyntihintana olen pitänyt pariakymppiä, Rekola kertoo.

Tutkimuksen valossa kaupoilta kannattaa kuitenkin kysäistä, sillä 66 prosenttia omakustantajista oli saanut kirjansa kaupan hyllyyn, kun oli itse lähestynyt kauppiaita.

Itse kirjansa kustantava nousee hyvin harvoin myyntimagneetiksi. Tunnetuin poikkeus lienee Juha Vuorinen, joka julkaisee huippusuosittua Juoppohullun päiväkirja -sarjaa oman yrityksensä kautta.

video:rekola 

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi