Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Omakustantaja ei toimi rahasta vaan rakkaudesta - video

Ensin tuli Ikävää, väki?, sille myöhemmin täydennysosa Naaraan-palindromeja. Yhdessä ne ovat tiettävästi maailman laajin palindromikokoelma.

Vaikka hollolalainen Risto Rekola laukkaa valovuosien päässä innostuneesta sonnista ja saippuakauppiaasta, kustantajat ovat olleet hänen projektilleen nihkeitä. Niinpä Rekola on päätynyt kustantamaan palindromikirjansa itse.

Kustannusmaailma on väärässä, ainakin jos asiaa Rekolalta kysyy.

- Ikävää, väki oli maaliskuussa e-kirjasto Ellibsin suosituin kirja kielitieteen luokassa ja Naaraan-palindromeja ykkönen runoissa, Rekola perustelee.

Rekola on jopa ehdotellut palindromeistaan tunnetulle Alivaltiosihteerin porukalle yhteisen kirjan julkaisemista.

- Simo Frangén ilmoitti, että he haluavat pitäytyä nykyiseen systeemiin eli siihen, että palindromeja tehdään radioon kaksi per viikko, Rekola kertoo.

Ei rahasta vaan rakkaudesta

Maaliskuussa julkistetun tutkimuksen mukaan Rekola on jokseenkin tyypillinen omakustantaja Suomessa. Hän edustaa sitä 68 prosenttia, jolle kirjoittaminen on rakas harrastus. Varsinaisen elantonsa Rekola saa puhe- ja leikkiterapeutin ammatista.

- En mä tätä elannon takia tee. Kirjoittaminen on intohimo, Rekola sanoo.

Kaikki omakustantajat eivät välttämättä edes etsi "oikeaa" kustantajaa. Yli 90 prosenttia Books on Demand (BoD) -kustantamon toteuttamaan tutkimukseen vastanneista ilmoitti valinneensa omakustantamisen, koske he halusivat määrätä itse kirjojensa sisällöstä.

Painotekniikan halventumisen ansiosta kirjailijaksi pääsee pilkkahintaan: esimerkiksi BoD mainostaa tekevänsä kirjan 99 eurolla. Siihen hintaan ei tosin saa vielä yhtään fyysistä kappaletta vaan kirja ilmestyy mainintana kirjanvälittäjien sähköisiin katalogeihin. Painokone laulaa vasta sen jälkeen, kun joku päättää ostaa kirjan.

Rekolan kirjat ovat ilmestyneet tamperelaisen Mediapinnan kautta niin sanottuina palvelukustanteina. Kyseisessä julkaisumallissa kirjailija ostaa tietyn määrän kirjaa itselleen. Vastaavasti kustantaja sitoutuu markkinoimaan kirjaa.

- Otin uusinta kirjaani itselleni 85 kappaletta, ja lisäksi se julkaistiin myös e-kirjana. Maksoin koko paketista pari tonnia, joten tappion puolella tässä yhä ollaan, Rekola hymähtää.

Tiedottaja Katja Glasbergin mukaan palvelukustanne on Mediapinnan ylivoimaisesti suosituin julkaisumalli. Mediapintakin toimii nykyisin tarvepainatusperiaatteella, joten tyypillistä ensipainoksen suuruutta on mahdotonta sanoa. Sen Glasberg kuitenkin vahvistaa, että omakustantaminen on nousussa.

- Se on nykyisin jotenkin salonkikelpoisempaa kuin aikaisemmin, Glasberg tuumii.

Uutta syntyy joka yö

Rekolalla olisi kuitenkin kova hinku omakustantajien sakeista riveistä kustannettujen kirjailijoiden joukkoon. Uusia palindromeja syntyy kymmenkunta joka päivä - tai oikeastaan yö, sillä Rekola kirjoittaa vain pikkutunneilla. Lisäksi tekeillä on romaani, jonka hän kertoo lähettäneensä tarjolle ”ainakin kymmeneen” kustantamoon.

- En viitsisi enää maksaa kustannusyhtiölle siitä, että saan kirjani julki. Näyttöä on mielestäni jo tarpeeksi, Rekola sanoo.

Mutta entä jos tulee taas kylmää vettä niskaan?

- Sitten julkaisen itse. En oikeastaan suuremmin edes halua, että joku kustannustoimittaja alkaisi sorkkia tekstejäni.

video:rekola 

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi