Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tässä ovat vuoden parhaat kotimaiset levyt

Panu Savolaisen (keskellä)Toivo Kärki -projekti vakuutti. Savolainen on lähtöisin Lahdesta. Kuva: Ville Paul Paasimaa

Kriitikkomme valitsivat vuoden parhaat kotimaiset levyt. Jokainen yhdestätoista kriitikosta sai valit kolme suosikkiaan. Listalle pääsi 31 levyä. Vain suomirock-klassikkon CMX:n sekä rap-artistien Aivovuodon ja Khidin levy saivat kaksi mainintaa.

Parhaiden levyjen listalle on päässyt musiikkia laidasta laitaan. On jouhikkogurua, a cappellaa, poppia kuin Pirkka-Pekka Peteliuksen jazziskelmä-levykin.

Venla-Vanamo Asikainen

Jukka ja Jytämimmit: Jytää vaan

Kansallis-aarteemme Toivo Kärki olisi voinut saada tänä vuonna enemmänkin huomiota, tämä levy pelastaa paljon.

Jytä, rauha ja rakkaus. Paljon muuta ei vaadita, jotta levy synnyttää paitsi silmitöntä onnellisuutta, myös halun palata 70-luvulle - riippumatta siitä, onko sen elänyt vai ei. Levyn omaleimaisuus, kotikutoisuus ja sopusuhtaisuus tekevät siitä ainutlaatuisen ja vuoden kovimman rokkijulkaisun.

Eero Koivistoinen Quartet: Hati Hati

Suomijazzin suurmies Eero Koivistoinen on tehnyt levyn itseään ja yhtyettään kuunnellen. Hati Hati on neljän muusikon dynaaminen taidonnäyte siitä, että vaikka vanhassa vara parempi, se voi silti olla erityistä, poikkeuksellista ja korkeatasoista. Levy on helppo, mutta tinkimätön.

Panu Savolainen Toivo: Music by Toivo Kärki

Vaikka 100 vuotta sitten syntynyt kansallis-aarteemme Toivo Kärki olisi voinut saada tänä vuonna enemmänkin huomiota, tämä levy pelastaa paljon. Klassikkokappaleet, kuten Lentävä kalakukko ja Siks oon mä suruinen saavat uuden ilmeen persoonallisen instrumentaation ja jazzvivahteiden ansiosta.

Juho Hämäläinen

Mokoma: Elävien kirjoihin

Suomenkielisen metallin konkarien kymmenes levy yltää väkevästi bändin parhaimpien kokopitkien joukkoon. Masennuksen kanssa käytävästä kamppailusta ammentavalla teema-albumilla vuorottelevat brutaalisti myrskyävä jyrske ja radiokelpoiset melodiset rockjärkäleet.

Tiisu: Elämän koulu

Hädin tuskin parikymppisten nuorten miesten yhtyeen pirteä debyyttilevy on esikoiseksi harvinaisen onnistunut. Tiisun persoonallinen suomirock on tyystin vailla perisuomalaista melankoliaa ja mollimöllöttelyä. Säveltäjä-sanoittaja Henrik ”Tiisu” Illikaisen johtamalta bändiltä sopii odottaa vielä suuria.

CMX: Mesmeria

CMX on siitä hieno bändi, että uuden albumin ilmestymisen lähestyessä kuuntelija joutuu aina jännittämään, mitä tällä kertaa on luvassa. Suomalaisen rockin ikuiset oman polun tallaajat tarjoilevat tällä kertaa tasapainoisen kattauksen isosti soivaa melodista ja omintakeista kitararockia.

Jemo Kettunen

CMX: Mesmeria

CMX:n levy aina muutaman vuoden välein on elämän pieniä kohokohtia. Joskus antaa, joskus ei. Tällä kertaa oli mukava määrä uusia hienoja ideoita matkassa.

Inariveljet: Inariveljet

Hieno, shamanistis-minimalistinen pieni levy, joka houkuttaa loputtuaan palaamaan cd-soittimen play-napin ääreen.

Jaakko Eino Kalevi: Jaakko Eino Kalevi

Hyvää soundia, sopivasti retroa, vaihtoehtomeininkiä ja rehtiä tanssittavuutta. Kiehtova tanssilevy, jota kuuntelee mielellään paikaltaankin.

Heikki Kivelä

Aivovuoto / Khid: Se tuli televisiosta / Sushi Drive-by

Vuosi 2015 tarjosi suomalaisen räpin puolella muutamia oikeasti omaäänisiä ja erilaisia teoksia. Näistä kirkkain oli Aivovuodon ja Dj Kridlokkinakin tunnetun Khidin kollaboraatio. Siinä perinteikäs ilmaisu kohtaa vapautuneen ja polveilevan esitystavan ilman alleviivattua taiteellista piehtarointia.

Paperi T: Malarian pelko

Odotetulla debyytillään Paperi T onnistui nivomaan hajanaisista viitteistä ja vertauksista aidon tuntuisen ja ehjän kokonaisuuden. Albumia leimaavasta ihmissuhdelatauksesta huolimatta räppäri erottuu edukseen monimutkaistenkin asioiden taitavana ja normeja hämmentävänä kuvaajana.

DJ Ibusal + Lobo: Olympos

Rennomman leirin edustajien Dj Ibusalin ja Lobon Olympos on tuntunut vuoden aikana ikään kuin tutulta sarjakuvalehdeltä, jonka pariin palaa kuin vahingossa. Kekseliäälle käyttömusiikillekin kun on paikkansa aikoina, jolloin omaperäisyyden tavoittelu muuttuu liian helposti pakonomaiseksi ja tukahduttaa hauskanpidon.

Lasse Lindqvist

Diablo: Silvër Horizon

Levytystauoltaan palannut Diablo julkaisi uransa parhaan levyn. Soittotaidossa on virtuositeettia, mutta teknisesti näppärät biisit pysyvät kasassa myös sävellyksinä, eivätkä eksy liian progressiivisille sivupoluille.

Jaani Peuhu: Tear Catcher

Jaani Peuhun ensimmäinen soololevy on täynnä tunnelmiltaan koskettavia, traagisen kauniita lauluja. Dark wave voi olla musatyyleistä paras, jos sen toteuttaa tällä tavoin.

Sotajumala: Raunioissa

Turpaan saaminen voi tuntua jopa hyvältä, jos selkäsaunan antajana on Sotajumala. Vakuuttava murinalaulu ja fantastinen rumputyöskentely kruunaavat vastustamattomat biisit.

Aki Lehti

Asa: Love

Asa on edelleen suomenkielisen pälpätysmusiikin tekijöistä taitavin ja kekseliäin. Räppärin vuosikausia työstämä Love Records -projekti osoittautui odotuksen arvoiseksi. Muun muassa Isokynä Lindholmin, Pekka Pohjolan ja Juice Leskisen lauluista napattujen samplejen pohjalta kasatut biisit kunnioittavat vanhaa, mutta ovat myös tiukasti kiinni tässä ajassa.

Topi Saha: Nykyaika

Topi Saha on 27-vuotiaana jo konkari. Kolmannella levyllään hänen rakkautensa americanaan kuuluu aiempien teosten kansanmusiikkivaikutteita paremmin. Näitä yhdistämällä hän on tehnyt vahvatunnelmaisen levyn, joka kertoo suurista asioista. Ajattoman kuuloinen folkrock-levy on täynnä vahvoja sävellyksiä ja taitavaa tarinankerrontaa.

J. Karjalainen: Sinulle, Sofia

Vinyyliformaatti mielessä tehty Sinulle, Sofia on kaunista ja monipuolista rytmimusiikkia, josta saa kaiken irti vain keskittyneellä kuuntelulla. Levy korostaa Karjalaisen rakastavan musiikkia ja kaikkea siihen liittyvää. Hänen vilpittömien tarinoidensa tunnelataus vie väkisinkin mukanaan.

Kaisa Murtoniemi

Paperi T: Malarian pelko

Malarian pelon nostaminen tälle listalle tuntuu niin itsestään selvältä, että vaikuttaa jo hiukan mielikuvituksettomalta. Paperi T kirjoittaa proosamaisella runoudellaan itsensä ulos kategorioista. Siksi levy houkuttelee myös kuuntelijoita, joita rap ei genrenä ole aiemmin kiinnostanut.

Iisa: Kukaan ei oo kenenkään

Iisa pitää jo viime vuonna ansaitsemansa paikan vuoden levyjen listallani. Kukaan ei oo kenenkään työntää Iisaa ehkä kohti entistä suurempaa yleisöä, mutta samaan aikaan se tuntuu tuovan yleisön yhä lähemmäs artistia itseään. Levy on viehättävä, upottava ja vangitseva jollain oudon kevyellä tavalla.

Aivovuoto / Khid: Se tuli televisiosta / Sushi Drive-by

Aivovuodon ja Khidin splittilevyllä on sopivasti kitkaa: maisema on artisteille sama, mutta katse kiinnittyy eri yksityiskohtiin. Niihin tiivistyy paljon nyky-yhteiskunnasta ja -ihmisestä, ja kyyninen huumori korostaa havaintojen osuvuutta. Musiikillisestikin kunnianhimoinen rap-levy.

Pentti Ronkanen

Kari Ikonen Trio: Beauteous Tales and Offbeat Stories

Pianisti Kari Ikonen johtaa trionsa yltiöpäisen vaihtelevaan kokonaisuuteen. Sentimentaalinen Armenia ja kuohuva Intia värittävät Ikosen omia, klassikkostatuksen ansaitsevia jazz-sävellyksiä.

Lauri Porra: Flyover

Porraa on nostettu esille Sibeliuksen jälkeläisenä, mutta oma musiikki on tietysti se mistä basisti pitäisi tuntea. Levyllä loistaa sähäkkä pienyhtye, sivuroolissa esiintyy Bratislavan sinfoniaorkesteri, ja Porran sinfonis-sähköinen progekeitos poreilee alati eloisana ja innostavana.

Iiro Rantala: My Working Class Hero

Rantalan uran toinen soolopianolevy on omistettu John Lennonin lauluille. Harmonioita ja rytmiikkaa on sörkitty urakalla, mutta Lennon-melodiat ovat Iirolle pyhiä, ja ne elävät upeasti myös jazzinnoksina.

Elina Salin

Chisu: Polaris

Monitaituri Chisu yhdisti valon ja varjon neljännellä pitkäsoitollaan ja otti sillä vakituisen paikkansa Suomen huippumuusikkojen joukossa. Polaris on yksi vuosisadan levyistä.

Pirkka-Pekka Petelius: Irti

Koomikkona parhaiten tunnettu P.-P. Petelius yllätti näyttämällä taitonsa jazziskelmän puolella. Tähän levyyn olisi todennäköisesti tykästynyt juuri edesmennyt säveltäjä Erik Lindströmkin.

Club For Five: Ennen tätä hetkeä

A cappella -yhtye Club for Fiven ääni pääsi oikeuksiinsa monien teemojen hyvän tuulen levyllä. Laadukas työ toi albumille monta hyvää kappaletta, eikä soittimia tarvittu mukaan tälläkään kertaa.

Aapo Siippainen

Pohjola Project: Pohjola 29Project

Antti Pohjola tulee perinteisimpien kansanmusiikkipiirien ulkopuolelta. Levyn ajaton tunnelma lumoaa. Kokonaisuus on kaunis ja tasapainoinen. Pohjola Project on eniten kotonani soinut kansanmusiikkilevy tänä vuonna.

Mika Peltonen: Lupa kimaltaa

Trubaduuri Mika Peltonen on tämän hetken kiinnostavin miesartisti, joka tekee lauluja suomalaisesta arjesta. Uskon, että pitkäjänteinen työ palkitaan vielä tulevaisuudessa. Lupa kimaltaa -levylle sanoituksia teki myös Heikki Salo.

Pirulainen: Valo viipyä voi

Pirulainen yhdistää rockia, vanhaa suomi-iskelmää ja folkia ravisuttavalla tyylillä. Pirulaisen tarkoitus on tulla iholle, ja siinä se onnistuu. Yhtye on kehittynyt parissa vuodessa valtavasti.

Mikko Siltanen

Hulda Huima ja Mustat kalsarit: Hulda Huima ja Mustat kalsarit

Vuoden kärkijulkaisuihin lukeutuu laulaja-lauluntekijä Hulda Huiman ja rockyhtye Mustien kalsareiden yhteislevy. Hienoja biisejä ilmavalla otteella.

Lasten hautausmaa: Lasten hautausmaa

Kouvolalaisyhtyeen debyyttialbumi jatkaa keikoilta ja ensimmäiseltä ep:ltä tutulla tyylillä. Tummanpuhuva soundi on yhtälailla velkaa niin Mana Manalle kuin Noitalinna Huraa!:lle.

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis Meus, Mama!

Jouhikkoguru Pekko Käpin luotsaama trio on esikoislevyllään kovassa iskussa. Sanguis Meus, Mama! edustaa kotimaisen juurimusiikin parhaimmistoa.

Rauli Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi