Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mikko Kivinen haukkuu nykyviihteen: "Uskallusta puuttuu ihan perkeleesti"

Mikko Kivisen mukaan suomalainen tv-viihde pelaa nykyään varman päälle. Samat tyypit kiertävät ohjelmasta toiseen ja hyvätkin formaatit pumpataan tyhjiin. Kuva: Tapio Aulu

Komiikka on aina kiinni ajassa. Vaikka sketsi tai vitsi ei kertoisi tästä päivästä, se kuitenkin kerrotaan tässä päivässä, pitkän linjan koomikko Mikko Kivinen toteaa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten presidentille ei saanut nauraa, mutta Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuva oli ihan relevanttia viihdettä. Nyt tilanne on päinvastainen.

- Komiikan perusasia ei muutu eikä oikein voikaan muuttua, mutta aihepiirit ovat muuttuneet, Kivinen luonnehtii.

Kivinen, 57, tunnetaan huippusuosituista huumorirooleista ja Lapinlahden Linnut -orkesterista, joka teki myös sketsisarjoja. Hän on vieraillut lähes kaikissa Suomen suurimmissa teattereissa. Nyt hän kiertää maata 35-vuotisjuhlakiertueella esittämässä komediamonologia elämänsä vaiheista.

Kekkosen ajan kasvatteina Lapinlahden Linnut halusivat 1990-luvun alussa päästä tekemään huumoria maan päämiehestä.

- Oli kiva TV1:n lauantain prime timessä pilkata Mauno Koivistoa, vaikkei se sketsi ehkä maailman paras ollutkaan, Kivinen hekottelee nyt.

- Eihän Kekkoselle, Paasikivelle ja Mannerheimille saanut edes hymyillä.

Nykyään näkökanta on pikemminkin sen suuntainen, ettei poliitikoista jakseta aina edes vääntää vitsiä kun he näyttävät tekevän sen itse.

Mikä tahansa käy

Kaikesta voi tehdä huumoria, kunhan sen tekee hyvin ja tyylitajulla, Kivinen sanoo.

- Mitä kipeämpi aihe, sitä oivaltavampi pitää olla. Pitää olla tarkkana, ettei mene mauttoman puolelle. Vittuilu kuuluu kapakan kaveripöytään.

Kivinen jättää suosiolla jotkut aiheet syrjään. Ennakkoluuloille voi nauraa, mutta pakolaisista hän ei juuri nyt tekisi huumoria.

- Korkeintaan siitä 19-vuotiaasta Ku Klux Klan -pojasta, joka ei varmaan arvannut päätyvänsä New York Timesiin.

Komiikan lähtökohta on, että koomikko tekee itsensä naurunalaiseksi. Kun koomikko nauraa itselleen ja omalle pienuudelleen, yleisö samaistuu.

- Samat asiat naurattavat ympäri Suomea. Komiikka ei kuitenkaan voi lähteä ylhäältäpäin, eikä katsojia ei kannata aliarvioida.

Hauskat jutut pumpataan tyhjiin

Mille Kivinen itse nauraa? Oivaltavalle huumorille, joka yllättää. Hän kehuu Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvaa sekä BBC:llä pyörivää Stephen Fryn isännöimää QI-visailusarjaa. Suomalaista tv-viihdettä hän ei juuri seuraa.

- Suomessa on aina ollut ongelmana, että menestyneet tv-ohjelmat kulutetaan loppuun. Niitä tehdään liian pitkään, jolloin ne alkavat kuolla sisältäpäin.

Ryöstöviljely johtuu kaupallisuudesta, Kivinen uskoo. Ennen tekijät tarjosivat tekeleitään kanaville; nykyään pelataan varman päälle ja pyöritetään samoja näyttelijöitä ohjelmasta toiseen.

- Uskallusta puuttuu ihan perkeleesti.

Kivinen toivoo, että Suomessa esimerkiksi ei-kaupallinen Yle olisi ottaisi rohkeammin riskejä ja antaisi uusille tekijöille tilaa kokeilla.

- Sitä kautta voisi löytyä helmiä, hän arvelee.

Mikko Kivinen Sibeliustalon Finlandia-klubilla lauantaina 12.12.

Heli Pottonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi