Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Juicen musiikin keskiössä on ihminen, ihminen, ihminen

Lasse Halme

Ollaan ihmisiksi. Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus.

Juice Leskis -teologina tunnettu Lasse Halme on nyt tehnyt tekstianalyyttisen kokonaisesityksen Juice Leskisen biisiteksteistä.

Ollaan ihmisiksi on rakenteeltaan tuttu; se noudattaa Leskisen käsitystä siitä, mistä lauluja on syytä tehdä: ihminen, ihminen ja toinen ihminen, ihminen ja yhteiskunta, ihminen ja uskonto.

Juice rinnastaa Jeesuksen kohtalon rokkarin kohtaloon.

Halmeen lisensiaattityö valmistui 1989. Nyt aineistoon on tullut etäisyyttä. Lähdeluetteloon eivät kuulu Leskisen muistelmat Siinäpä tärkeimmät (2003), mutta maestron todistajanlausuntoja näkemyksistään Halme toki esittää.

Halmeen analyysin perustana on unelmien ja todellisuuden ristiriita Leskisen biisiteksteissä sekä äärimmäinen subjektivismi ja individualismi. Aatteita, ismejä ja organisaatioita Leskinen irvaili herkeämättä.

Teoksen analyysit ovat tarkkoja, mutta rakenne aiheuttaa väistämättä toisteisuutta, eikä tekstikokonaisuutta aina oteta huomioon.

Jeesus = rokkari

Kirjallisuusviitteiden siilaamista saisi olla enemmän; esimerkiksi Lauri Viidasta oli moneksi Leskisen tuotannossa. Tule vastaan -biisissä lauletaan muuten ”haavenaisesta” eikä ”aavenaisesta”.

Halmeen ansiokas summaus on muun muassa tätä: ”Juicen lauluissa elämän jänneväli muodostuu hyvin laajaksi: toisessa reunassa on vapaa ja elinvoimainen, lähes rajattomassa vapaudessa elävä ihminen, toisessa reunassa ahdistunut ja kärsivä, elämän todellisuudesta pois haluava ihminen.”

Tärkeä ja keskeinen on myös Jeesuksen ja rokkarin samastaminen: ”Juicella Jeesus liittyy samaan rintamaan kapinallisten, itsenäisten ja vapaiden ihmisten kanssa. Monessa laulussa hän rinnastaa Jeesuksen kohtalon rokkarin kohtaloon. Hän asettaa Jeesuksen vastakkain myös maailman suurmiesten ja erilaisten yhteiskunnallisten järjestelmien kanssa.”

Turhia referaatteja

Halme kritisoi Leskistä siitä, ettei tämä anna vaihtoehtoja yhteiskuntakriittisyydessään. Leskinen ei halunnut antaa valmiita vastauksia, vaan hän halusi ihmisten etsivän ne itse.

Teoksen loppu koostuu tarpeettoman tuntuisista biisireferaateista. Sitä ennen Halme muotoilee kauniisti Leskisen esittämän onnen mahdollisuuden: ”Ristiriidan keskellä on joskus mahdollisuus päästä kokemaan unelman täyttymys, ja se tapahtuu ennen kaikkea rakastetun sylissä. Silloin voi päästä lähemmäksi elämää, silloin henki voittaa aineen, silloin todellisuus ja unelma ovat yhtä.”

Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi