Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Spirit of Nature -palkinto joutui säästökuurille

Vantaan asuntomessuille valmistunut PuuMera Kivistö on tiettävästi Euroopan suurin puurakenteinen asuinkerrostalo. Talossa on seitsemän kerrosta. Kuva: Samuli Ikäheimo

- Tämähän olisi helppo teollistaa! Sarjatuotantona, lovetuilla osilla tästä saisi nopeasti pystytettävän tuotteen.

Seisomme Lahden satamassa Piano-paviljongin terassilla tuoreen Spirit of Nature -palkinnon voittajan kanssa. Mika Airaksela on iskenyt silmänsä Gert Wingårdhin suunnittelemaan ravintolarakennukseen, josta puuarkkitehtuuripalkintoa pyörittävä Puu kulttuurissa ry on hiljattain hankkiutunut eroon.

Taloustilanne vaikuttaa

Airakselan liikeidea kertoo siitä, että puuarkkitehtuuripalkinto on tällä kerralla saanut hiukan erilaisen voittajan.

Kun aiemmin on palkittu ulkomaisia arkkitehteja, nyt palkittiin heinolalaisen rakennusliike Reposen pääomistaja ja toimitusjohtaja, joka on tehnyt innovointityötä puurakentamisen saralla. Uutta on myös se, että Airakselalle on luvassa vain mainetta ja kunniaa. Aiemmat voittajat ovat netonneet 40 000 euroa.

Onko yhdistykseltä rahat loppu?

- Siitä ei ole kysymys. Tämä on harkittu linjanmuutos, johon päädyttiin yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Puurakentamisen kotimaiset innovaatiot ja kestävä kehitys ovat se suunta, johon haluamme tätä palkintoa viedä, linjaa Puu kulttuurissa ry:n puheenjohtaja Olli V. Virtanen.

Yhdistyksen merkittävimmät tukijat ovat tällä hetkellä Lahden kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, eli käytännössä palkintosumma olisi lähtenyt veronmaksajien taskusta. Niinpä yhdistys teki linjapäätöksen, jonka mukaan tällä kertaa palkitaan kotimainen toimija - kunniakirjalla. Nuorille taitajille suunnattua Young Spirit of Nature -palkintoa (arvoltaan 5 000 euroa) ei nyt jaeta lainkaan.

Virtanen ei usko, että rahapalkinnon lakkauttaminen nakertaisi Spirit of Naturen arvoa. Ankea taloustilanne vaikuttaa kuitenkin siihen, että yrityksiä ja yhteisöjä on vaikea saada mukaan palkintoon maksumiehiksi.

- Yritysmaailma pitää rahahanoja aika tiukalla, Virtanen myöntää.

Luonto kiittää puurakentajaa

Airakselan vetämä heinolalaisritys tunnetaan erityisesti puukerrostaloista ja energiaa säästävästä rakentamisesta. Yksi uusimmista kohteista on tänä vuonna Vantaan asuntomessuille valmistunut seitsemänkerroksinen PuuMera Kivistö, joka on tiettävästi Euroopan suurin puurakenteinen asuinkerrostalo.

Airaksela tuli Reposen johtoon vuonna 2001. Silloin firma ja Airaksela itsekin vannoivat vielä betonirakentamisen nimiin. Uusia ratkaisuja firma alkoi etsiä puhtaasti taloudellisista syistä.

Puurakentaminen ja energiatehokkuus sopivat hyvin yhteen. Mika Airaksela

- Energian hinta tuskin tulee jatkossakaan laskemaan. Nykyään meidän passiivitalojemme energiatehokkuus on samaa luokkaa kuin Saksassa, Airaksela kehuu.

Airakselan mukaan asuminen haukkaa Suomessa noin 40 prosenttia kaikesta energian kulutuksesta. Hän uskoo, että rakentamista parantamalla määrä voidaan puolittaa.

- Puurakentaminen ja energiatehokkuus sopivat hyvin yhteen. Puu sitoo hiilen vähintään sadan vuoden ajaksi, hän muistuttaa.

Jatkuuko perinne?

Osana palkintoa aiemmat Spirit of Nature -voittajat ovat suunnitelleet Lahden sataman puuarkkitehtuuripuistoon kohteen - näin ovat syntyneet esimerkiksi Piano-paviljonki ja Sibeliustalon taksikatos.

Virtasen mukaan periaatteesta on tarkoitus pitää kiinni, vaikka nyt palkittu Airaksela ei olekaan koulutukseltaan arkkitehti vaan rakennusmestari.

- Airaksela on kertonut olevansa valmis tuomaan oman panoksensa uuden rakennelman toteuttamiseen. Tarkoitus on keskustella lähiaikoina Lahden kaupungin edustajien kanssa toteuttamiseen liittyvistä käytännön asioista, Virtanen sanoo.

Mitä se siis voisi olla? Ehkä maailman korkein puukerrostalo Lahden keskustaan?

- Tai miten olisi 8-kerroksinen puinen sauna? Airaksela vitsailee.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen