Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

BBC:n orkesteri ja PK ravisuttivat Sibeliustaloa

Sopraano Johanna Rusanen, kapellimestari Sakari Oramo ja baritoni Waltteri Torikka saivat raivoisat suosionosoitukset konsertin päätyttyä loppuunmyydyssä Sibeliustalossa keskiviikkona. Kuva: Juha Tanhua

Konsertti

Sibelius-festivaali

BBC:n sinfoniaorkesteri

Polyteknikkojen kuoro

Sakari Oramo, kapellimestari

Johanna Rusanen, sopraano

Waltteri Torikka, baritoni

Sibeliustalo 2.9.

BBC:n sinfoniaorkesteri tarjosi Sibelius-festivaalilla loistokkaan sointikylvyn, joka tuntui koko kropassa.

Orkesteri eläytyi ylikapellimestarinsa Sakari Oramon johdolla varhaiseen Sibeliukseen suurella sydämellä. Kullervo-sinfonian dramaattiset myllerrykset ja Polyteknikkojen kuoron viimeistelemä loppuhuipennus vavisuttivat Sibeliustaloa ennen kokemattomalla tavalla.

Samalla on toki myönnettävä, että niin brittimuusikot kuin Oramokin ovat enemmän herrasmiehiä ja kultivoituneita huippuammattilaisia kuin shamaaneja. Karheampiakin tulkintoja Sadusta ja Kullervosta on kuultu.

Ei silti voi sanoa, että Sibeliustalossa oltaisiin oltu keskiviikkona turisteina piknikillä Suomen myyttisissä metsissä. Oramon tavassa yhdistää Sibeliuksen teosten sinfoniset ja alkukantaiset elementit on jotain hyvin orgaanista, universaalia ja toimivaa.

Erityisesti Sadun esitys oli hienoimpia koskaan kuulemiani.

BBC:n sinfoniaorkesterilla on muhkea ja muuntumiskykyinen klangi, joka täytti tilan värikkäällä hehkulla. Oramo poimi siitä paljon nyansseja luonnonilmiöiden pauhusta jousten hienoimpaan hiljaiseen värinään, puhaltimien ilmeikkäisiin sooloihin ja vaskien uljaisiin sointipylväisiin.

Palettia siis riitti Sadun fantasiamaisiin kuviin ja käänteisiin, joista Oramo muotoili yhtenäisen kaarroksen. Lopun klarinettisoolo oli suorastaan taivaallinen. Tarinan kuulija sai keksiä itse.

BBC:n sinfoniaorkesteri on monien radio-orkesterien tapaan kameleontti, jolla ei ole kovin tunnistettavaa omaa soinnillista identiteettiä. Se on tunnettu enemmän uuden musiikin tulkkina, mutta Oramo on halunnut nostaa profiilia myös klassisessa ohjelmistossa.

Oramon tavassa yhdistää teosten sinfoniset ja alkukantaiset elementit on jotain hyvin orgaanista, universaalia ja toimivaa.

Monien brittiorkesterien tapaan BBC:n musiikillinen lippulaiva on virtuoosisoittajisto, joka pystyy tekemään kaikkea mitä pyydetään. Niinpä Oramon ei tarvinnut suostua Kullervo-sinfoniassa minkäänlaisiin kompromisseihin vaan hän saattoi syöksyä suoraan teoksen draamaan.

Heti avausosassa orkesteri löysi hienosti musiikin ääripäät, sinfonisen jatkuvuuden ja runolaulumaisen teemojen toiston. Vuolas, tumma virta hallitsi kerrontaa, mutta Oramo ei päästänyt musiikkia vellomaan vaan piti sen aktiivisessa liikkeessä.

Tulkinta ei korostanut pelkästään suomalaisuutta vaan myös teoksen laajempia yhteyksiä, joita olivat paljonpuhutun Brucknerin lisäksi muun muassa Berlioz orkestraalisine noidankattiloineen.

Kullervon nuoruuden edesottamukset olivat elävästi luonnehdittuja.

Kullervon ja hänen sisarensa välistä insestikohtausta kuvaava oopperallinen keskijakso muodostui omaksi kokonaisuudekseen, jossa laulusolistit Johanna Rusanen-Kartano ja Waltteri Torikka loistivat. Molemmat elivät hyvin voimakkaasti sisarusparin hämmennyksen ja raastavan epätoivon.

Kullervon sotaanlähtö oli täynnä miekkojen kalsketta ja miehistä uhoa, ja kontrasti Kullervon kuoleman graniittiseen kohtalonomaisuuteen korostui.

Polyteknikkojen kuoro lauloi parvelta kiinteästi ja jylhästi ja eläytyi kreikkalaisen kertojan rooliinsa.

Konsertti oli muutama päivä aikaisemmin ollut Lontoon Promseissa, jättimäisessä Royal Albert Hallissa, BBC:n kuoron miesten tehdessä seuraa PK:lle.

Paljon tästä suuruudesta ja innosta oli välittynyt myös Lahden konserttiin, jossa lopputulos oli akustisten olosuhteiden ansiosta varmaankin vielä musertavampi.

Harri Kuusisaari

Harri Kuusisaari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi