Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Artjärvikin voisi väittää Sibeliusta omakseen

Siinä seisoo obeliski Töyrylän kartanon pihalla Artjärvellä. Paikalliseen graniittiin veistetty parimetrinen muistomerkki ei juuri itsestään huutele, mutta sopii oikein hyvin Jean Sibeliuksen sukua ja musiikkia kunnioittamaan.

Olemme niillä nurkilla, josta Sibeliuksen suku sai alkunsa.

- Sibeliuksen isoisän isoisä Mats syntyi tässä talossa vuonna 1721. Hän oli ensimmäinen, joka otti Sibelius-sukunimen käyttöön, kertoo kartanon nykyinen isäntä Jyrki Salolahti.

Erland Järvisen veistos pystytettiin kartanon puutarhaan vuonna 1921. Suvun 200-vuotisjuhliin saapui myös säveltäjämestari itse. Salolahti arvelee, että niin mahtipontisia juhlia on tuskin Artjärvellä sen koommin nähty.

- Ihmisiä oli tuhansittain. Oli lippukulkue, paljon kunniavieraita ja lehdistöä. Ja Sibeliusta soitettiin tietysti, Salolahti kuvailee.

Paikallisin voimin soitanta sujui siihen malliin, että Sibelius sai siitä aiheen pieneen piikittelyyn.

- Sibeliuksen tiedetään sanoneen kiitospuheessaan, että ”juureni ovat ehkä täältä mutta sävelkorvani ei”, Salolahti kertoo.

Sibelius-teemaretkelle on aurinkoisena tiistaiaamuna lähtenyt parisenkymmentä festivaalivierasta. Suurin osa on suomalaisia eläkeläisiä, mutta joukossa on myös muutama ulkomainen sibeliaani. Tarkoituksena on syventää käsitystä 150-vuotisjuhliaan viettävästä säveltäjästä.

Hollantilainen Marcel S. Zwitser on Sibelius-festivaalilla nyt jo kolmatta kertaa. Musiikkitieteilijän piti oikeastaan tulla Lahteen lehdistön edustajana, mutta toimeksianto meni viime hetkellä puihin. Se ei näytä Zwitseriä suuremmin harmittavan.

- Voi olla, että kirjoitan Sibeliuksesta jotain hänen syntymäpäivänsä aikoihin joulukuussa, ja poimin tältä retkeltä siihen vaikutelmia. Sitä paitsi eilisiltainen Luonnotar oli niin ilmiömäisen upea, että jo pelkästään sen takia kannatti lähteä Suomeen! Zwitser ylistää.

Zwitserin mukaan Sibelius ei ole Hollannissa merkitykseltään aivan yhtä painava kuin monet saksalaiset säveltäjät, mutta suuret orkesterit soittavat hänen tuotantoaan vähintään kerran vuodessa.

Zwitserin omalla arvoasteikolla Sibelius on vähintään ysin arvoinen säveltäjä. Se tulee ”musiikin laadusta ja elämäntarinasta”.

- Olen viehättynyt siitä, kuinka Sibelius sanoi kerran, että ”Helsingissä kaikki musiikki minussa kuolee”. Sen jälkeen hän vetäytyi Ainolan hiljaisuuteen säveltämään. Mielestäni se kertoo paljon hänen luonteestaan, Zwitser pohtii.

Juureni ovat täältä, mutta sävelkorvani ei. Jean Sibelius (Jyrki Salolahden mukaan)

Kartanon puutarhasta kierros jatkuu sisätiloihin. Ulkoapäin melko vaatimattomalta näyttävä päärakennus kätkee sisälleen 14 huonetta, jotka lyövät kävijän ällikällä. Siitä olisi houkuttelevaa rakentaa metafora Sibeliuksen musiikkiin, mutta antaa nyt olla.

Kartanon portailla Jyrki Salolahti kertoo kitanneensa omin käsin 86 ikkunaa päärakennuksesta, joka valmistui vuonna 1879. Talvella talo lämpiää öljyllä ja kaakeliuuneilla. Kukaan ei uskalla kysyä lämpölaskun suuruutta, mutta se tiedetään, että vuoden 1921 juhlissa Sibelius vetäytyi yläkertaan lepäämään lounaan ja iltajuhlan välillä. Nykyisin Salolahti pyörittää niissä tiloissa hotellia.

- Hienoa, että tällainen paikka on säilytetty, huokaisee lahtelainen Tuula Nurminen.

Kierroksen päätyttyä on hetki aikaa jakaa Sibelius-kokemuksia kahvipöydässä. Zwitser innostuu koeajamaan kartanon flyygeliä, kunnes bussilla alkaa olla jo pieni kiire takaisin Lahteen.

Tuulikki Ritvasen ja Antti Kuisman seuraava Sibelius-etappi on BBC:n konsertti Sibeliustalossa torstaina.

- Kyllä mä nautin jo eilen, kun Leif Segerstam soitatti konsertissa ylimääräisenä Andante festivon ja koko sali seisoi lopulta osoittamassa suosiotaan. Tuli sellainen aika ylpeä olo, että katsokaa kaikki, tällaista meillä on täällä Lahdessa! Ritvanen hehkuttaa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi