Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Taideinstituutin Ärt-näyttelyssä hyllyvät pyllyt, putoavat lakanat ja leiskuvat värit

Maalaus, maalaus, veistos, videoinstallaatio, maalaus... Lahden Taideinstituutin Ärt-opinnäytetyönäyttely sen kertoo. Maalaustaide elää ja voi hyvin maassamme tällä hetkellä ja nyt valmistuvien opiskelijoiden ansiosta varmasti jatkossakin.

- Aina toitotetaan, että maalaustaide kuolee. Kuitenkin digitaalisten toteutusten aikakaudella sen erityisluonne vain korostuu, pohtii Taideinstituutin opettaja Arto Määttä.

Hän vastasi opiskelijoiden lopputöiden ohjaamisesta. Työt ovat näytillä Helsingin Kaapelitehtaalla. Instituutin lopputyönäyttely on perinteisesti kasattu pääkaupunkiin, koska yleisöä riittää enemmän. Samalla taiteilijat irtautuvat opiskelukaupungistaan.

Nyt Helsingissä saadaan kuitenkin nauttia näin laajasti Taideinstituutin lopputöistä viimeisen kerran. Ärt-näyttelyssä on esillä instituutin toiseksi viimeisen vuosikurssin töitä.

Viimeinen vuosikurssi valmistuu ensi keväänä, ja heidän näyttelynsä järjestetään Lahden taidemuseossa.

Kuvataideopiskelijoille opinnäytetyö on koko kevään kestävä rupeama. Siihen kuuluvat sekä taideteokset että kirjallinen osa.

Työn aikana opiskelijoiden on tarkoitus irtautua koulusta. Esimerkiksi Ärt-näyttelyn järjestäminen kaikkine käytännön järjestelyineen oli pääasiassa opiskelijoiden itsensä vastuulla.

Toki näyttelyiden pitämistä on päässyt Lahdessakin harjoittelemaan muun muassa Lahden Muotoilu- ja taideinstituutin omassa Galleria Oyoyssa.

Siellä Anita Naukkarinen piti helmikuussa oman näyttelyn ennen lopputöiden tekemistä. Värikkäät maalaukset syntyivät, kun taiteilija pääsi taas vauhtiin.

- Yleensä minulla on jokin aika abstrakti ajatus taustalla. Nämä kaikki ovat aikalailla ilottelua, Naukkarinen kertoo.

Näyttelystä pystyykin havaitsemaan sen, kuinka jokaiselle 13 taiteilijalle on kehittynyt selkeä oma kädenjälki. Yhdellä seinällä leiskuvat värit, toista peittävät lähes luonnosmaiset piirrokset. Ja keskellä tätä kaikkea hyllyy naisten pyllyjä.

- Olen käsitellyt lukiosta saakka sitä, miten tuoda esille omaa seksuaalisuuttaan ja olla samalla feministi, kertoo kuvataiteilija Kirsikka Ruohonen.

Ruohonen otti töidensä kohteeksi naisten takapuolet. Häneltä on esillä neljä akryylimaalausta, joissa on myös käytetty japanilaista maalaustekniikkaa ja japaninpaperia. Nämä tekniikat taiteilija löysi ollessaan vaihdossa Japanissa.

Taidemaailmassa ei Määtän mukaan ole tällä hetkellä vallalla mitään tiettyä tyylisuuntaa. Siksi nyt valmistuvien opiskelijoiden on mukava aloittaa uusi ammattinsa.

Ruohonen on jo hankkinut työhuoneen Vallilasta. Naukkarinen jatkaa syksyllä maisteriopintoja Kuvataideakatemiassa. Matka taiteilijana jatkuu.

- He valmistuvat ammattiin, josta ei eläkkeelle jäädä, Määttä sanoo.

Ärt-näyttely Kaapelitehtaan Puristamossa 2.7. saakka.

Laura Hallamaa
laura.hallamaa@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi