Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Unelmaan piti kasvaa - terapeutti on nyt valmis lavalle

Kauhajokinen muusikko Marilii, eli Laura Eklund on kiertänyt kesäkuun alusta saakka Suomea uusien kappaleiden sekä pianistin ja basistin kanssa. Kuva: Samuli Ikäheimo

Kun päässä alkaa soida jokin riffi tai säkeistön sanat, on pakko juosta hevostarhasta sisään ja kirjoittaa ne ylös. Jos langan päästä ei ota heti kiinni, se katoaa.

- Minulla on jukeboksiaivot. Ne pyörittävät aina jotakin musiikkia, kauhajokelainen muusikko Marilii kertoo.

Mariliin toinen albumi Omat siivet kantaa julkaistaan tänään. Levy on ensi kertaa koottu lähes kokonaan Mariliin omista kappaleista.

Samaan aikaan lahtelainen levy-yhtiö Eurorecords julkaisee myös toisen uuden albumin: Mari Varjovirran Tanssi sun tuska pois. Levy on lahtelaisen laulajan ensimmäinen. Se olisi jäänyt tekemättä, jos Varjovirta olisi tiennyt, minkälainen projekti levynteosta tulee.

- Oli hyvä, etten tiennyt, millaista levynteko on henkisesti ja taloudellisesti ja kuinka paljon aikaa se vie. Välillä oli epätoivoisia tunteita. Ei tunnu todelliselta, miten paljon työtä on puristettu noin pieneen pakettiin, Mari Varjovirta sanoo ja katsoo cd-koteloa.

Studioon meneminen työpäivän jälkeen oli välillä suuri rutistus. Mari Varjovirta on toiselta ammatiltaan kynsiteknikko. Hänellä on oma kynsistudio Lahdessa. Marilii, eli Laura Eklund on päihdehoidon lähiterapeutti. Televisiokatsojille hän tuli tutuksi Ylen dokumenttisarjasta Pullopostia lapsuudesta, jossa ihmiset kertoivat kokemuksiaan alkoholistiperheessä kasvamisesta.

- Halusin kertoa tarinani ohjelmassa, koska lapsuudenperheessäni on iloinen toipumistarina, Marilii kertoo.

Hän työskentelee Naantalissa päihdehoitoa tarjoavassa Rehappi-yrityksessä.

Ensi kertaa omia kappaleita

Marilii aloitti laulajan uran ja keikkailun 16-vuotiaana 1990-luvun lopulla. Hän on ollut mukana eri kokoonpanoissa, kuten folkrock-yhtye MistyLatessa. Oli sattumaa, että Mari Varjovirta ja Marilii ottivat yhteyttä Eurorecordsin Hannele Laurilaan samaan aikaan. Miksi nyt oli oikea aika tehdä levy?

- Haaveeni on ollut tehdä omia biisejä, mutta siihen unelmaan on pitänyt kasvaa. Oman työn näkee nyt oikeissa mittasuhteissa. Nuorena keikoilla kuultu ilkeä huutelu meni ihon alle, Marilii sanoo.

Levy on sitä, miltä oma elämäni kuulostaa. Marilii

Tuoreella levyllä iskelmä on vaihtunut grooveen bändisoittoon.

- Jokainen kappale on oma persoonansa. Ne eivät ole dokumentteja, mutta kertovat kyllä oman elämäni vaiheista, minun sisäisestä maailmastani. Tarina voi olla fiktiivinen, mutta tunne on aina oma.

Mariilin kohdalla groove tarkoittaa 1970-luvun soulahtavaa soundimaailmaa ja jazz-vaikutteita, mutta myös kansanmusiikin kaikuja. Albumilla kuullaan esimerkiksi jousisoitin jouhikkoa.

- Levy on sitä, miltä oma elämäni kuulostaa. Kuuntelen kaikkea Sibeliuksesta Ed Sheeraniin. Kaikkea, missä on sielu mukana.

Osa Mariliin kappaleista on syntynyt jo kymmenenkin vuotta sitten. Levyllä on itselle ja ystäville kirjoitettuja säkeistöjä. Oma masennus saa uudella levyllä tarinan ympärilleen.

- Tämä on silti viihdyttävä albumi, vaikka takana on filosofista elämän pohdiskelua, Marilii kuvaa.

Lahtelainen Eurorecords aikoo todennäköisesti julkaista Mariliin ensimmäisen levyn uudelleen. Vuonna 2000 julkaistu levy jäi levy-yhtiökentän muutosten jalkoihin. Edel Records Finlandin toiminta loppui ja levy jäi jakelematta.

Paluu oli vahinko

Lahtelainen Mari Varjovirta oli pitkään pois musiikkialalta. Hän kiersi Suomea 1990-luvulta lähtien, mutta vetäytyi keikkalavoilta 2000-luvulla vuosikymmeneksi. Uskallus palata löytyi kaksi vuotta sitten.

- En olisi nuorempana ollut valmis. Nyt vasta oli se hetki, Varjovirta sanoo.

Varjovirta uskoo, että hänen ikäiselleen nelikymppiselle artistille on tilausta musiikkimarkkinoilla. Kuuntelijoiden ikähaarukka on laaja, 25-70 vuotta.

- Uskon, että iästäni on minulle etua. Tanssilavoilla aikuiset ihmiset haluavat ihailla aikuista laulajaa, Varjovirta sanoo.

Musiikkialalle palaaminen oli Varjovirran sanoin puhdas vahinko. Piti tehdä vain pari singleä ja katsoa, vieläkö laulaminen toimii. Varjovirta lähetti kappaleet manageri Hannele Laurilalle ja singlejen teko muuttui levyn teoksi.

Varjovirta on itse valinnut Tanssi sun tuska pois -levyn kappaleet ja ollut mukana niiden ideoinnissa ja tuotannossa. Levyn on tuottanut lahtelainen Antti Turpeinen. Sanoitukset ovat Sana Mustosen.

- Sanoitukset ovat minulle todella tärkeitä. Kappaleissa on tavallisten aikuisten tarinoita. Jokainen voi samastua niihin. Oma suosikkini on Tuntuu ihan rakkaudelta.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi