Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sysmän Suvi-Pinx nousee kuolleista

Kati Joki antoi Terhi Kaakisen puutytölle vauhtia Ars Auttoisissa kesällä 2013. Kuva: Katja Luoma

Sysmän Suvi-Pinx oli Suomen toiseksi vanhin kuvataiteen kesänäyttelypaikka. Vuonna 1970 startanneen taidekeskuksen toiminta loppui vuoteen 2007. Nyt toiminta Pinxinmäellä on heräämässä uuteen eloon.

Sysmän kunta osti Päijänteen rannalla sijaitsevan 1,7 hehtaarin alueen itselleen 500 000 euron hinnalla vuonna 2013 ja alkoi etsiä yrittäjää, joka pyörittäisi alueen toimintoja. Sellaisiksi löytyivät Pasi Sinisalo, Yrjänä Ahto ja Belo Bawe, joiden perustama Pinxinmäki oy aloitti toimintansa alkuvuonna.

Kolmikon tarkoituksena ei ole elvyttää pelkkää kesänäyttelytoimintaa vaan rakentaa alueelle täysin uusi matkailuvaltti ravintoloineen, ratsastusretkineen ja hemmotteluhoitoineen.

Pinxin kesänäyttelyn uuden tulemisen on kuratoinut Kati Joki, joka on aiemmin koonnut näyttelyitä Padasjoen Ars Auttoisiin. Kesän Samsara-näyttely käsittelee jälleensyntymää.

Minulle annettiin aika suppeat puitteet näyttelyn toteuttamiseen. Kati Joki

– Samsara on buddhalainen termi, joka tarkoittaa elämän kiertokulkua. Teema on siitä johdettu, Joki kertoo.

Lauantaina avautuvassa näyttelyssä on mukana 12 nykytaiteilijaa. Esimerkiksi Elisa Lientola vie Sysmään suurikokoisia teräsveistoksiaan, Klaus Kopu maalauksia ja Kaarina Kaikkonen valokuvaa.

– Yritin koota näyttelyn mahdollisimman monipuolisista antimista. Videota ja ääntä sisältäviä teoksia ei kuitenkaan ole mukana, sillä valitettavasti minulle annettiin aika suppeat puitteet näyttelyn toteuttamiseen, Joki harmittelee.

Edelleen Padasjoella asuva Joki ei ole ollut mukana kokoamassa Ars Auttoisten tämän kesän näyttelyä, mutta saattaa tehdä Auttoisten näyttelyitä jälleen tulevaisuudessa. Hän arvelee, että ei tule kuratoimaan Pinxinmäen näyttelyä uudelleen.

– Luulen, että tämä jää minun osaltani tähän. Olen suoraan sanottuna vähän huolissani tästä paikasta, Joki sanoo.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X