Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

He saivat Hämeen taidepalkinnot

Outi Kirveen Karyatidi-teos sai alkunsa taiteilijan Istanbulin-matkalta. Se oli viime vuonna esillä Galleria Aila Seppäsellä. Kuva: Pertti Louhelainen / Etelä-Suomen Sanomat

Taidegraafikko Outi Kirves ja ohjaaja Juha Luukkonen saivat Hämeen taidepalkinnot. Hämeen taidetoimikunnan myöntämät 2 500 euron palkinnot jaettiin perjantaina Lahdessa.

Asikkalalainen Outi Kirves (s. 1960) on työskennellyt taidegraafikkona vuodesta 1983. Hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1988.

Taidetoimikunta mainitsee palkintoperusteluissaan, että Kirveen teokset ovat suuria ja tyyli omintakeista ja tunnistettavaa. Ohuet kahdelle päällekkäiselle japaninpaperille painetut värikerrokset saavat värit hehkumaan maalauksellisina ja voimakkaina.

Kirves on oman tuotantonsa ohella kouluttanut erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita kuva-artesaaneiksi Kaarisillan ammattikoulussa Nastolassa. Kymmenvuotinen työ on tuottanut tulosta, ja myös hänen oppilaansa ovat saavuttaneet mainetta.

Outi Kirveen teoksia on useiden Suomen taidemuseoiden kokoelmissa ja joissakin yksityiskokoelmissa. Hän on pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä, muun muassa Auran Galleriassa ja Galleria Brondalla.

Toinen palkinnon saajista, lahtelainen ohjaaja, TeM Juha Luukkonen (s. 1975) lähtee usein töissään liikkeelle paikallisista lähtökohdista. Palkinnon perusteluissa sanotaan hänen kuvaavan syrjäkylien Suomea tavalla, joka jättää katsojaansa voimakkaan jäljen.

Taidetoimikunnan mukaan hänen ohjauksensa eivät pyytele anteeksi, eivät selittele, jossittele tai ehdottele. Ne puhuvat suoraan ja kiertelemättä, aseenaan vahva sosiaalinen omatunto sekä voimakas ja omaehtoinen teatterikieli. Luukkosen ohjaukset ovat vetäneet myös nuorta sukupolvea maakuntateattereiden katsomoihin, mikä on ansio jo sinänsä.

Luukkosen ohjauksista tärkeimpiä ovat Janne Kuutio, Täällä Pohjantähden alla, Punainen viiva, Kahdeksan surmanluotia ja Sydänmaa.

Hän on tehnyt töitä useissa kaupunginteattereissa eri puolilla Suomea ja eri teatteriryhmissä kuten Teatteri Vanha Jukossa, Teatteri Takomossa, Teatteri Telakalla, Lilla Teaternissa ja perustamassaan Projektori-ryhmässä. Viimeisin ohjaus on Kouvolaan valmistunut Kymenlaakson laulu.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin. Palkinnot maksetaan veikkausvoittovaroista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi