Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Arvio: Perinteisen kesäteatterin ytimessä Heinäsuolla

Näyttelijät Mervi Valtanen, Erkki Soininen ja Raimo Hauta-aho pyörittävät ravintolaa Heinäsuon kesäteatterin ersityksessä. Kuva: Jukka Koukkari

Hollolan Heinäsuon kesäteatterissa kävijä tietää odottaa esitykseltä muutamaa seikkaa aiempien vuosien perusteella.

Kuka näyttelijöistä ui kesäteatteriin olennaisesti kuuluvassa lammessa? Millä ajoneuvoilla näytelmässä ajetaan? Mitä paikan isäntä, Heikki Mantere, tällä kertaa näyttelee? Ja mahtaakohan lammessa asua vielä joutsenperhettä?

Kaikki ennakko-odotukset täyttyvät tänäkin vuonna moitteetta, kun Jori Halttusen ohjaama ja käsikirjoittama Riemuloma rullatuolissa alkaa lähestyä esityskautensa puoltaväliä.

Lampeen pulahtaa hemaisevaa motoristityttöä näyttelevä Juuli Hyttinen, näyttämölle päristellään moottoripyörällä ja traktorilla - joka maalaiskylällä tietysti toimittaa poliisiauton virkaa, ja Mantereelle, Hollolan murrespesialistille, on kirjoitettu hollolaa puhuva "polliisin" rooli. Joutsenparikin liukuu näkyville kolmen poikasensa kanssa, kun esitys alkaa.

Heinäsuolla ollaan kokonaisvaltaisen suomalaisen kesäteatterin ytimessä. Juuri sellaisessa, jota Matkailun edistämiskeskuksen kelpaisi esitellä ulkomaalaisille turisteille. On upeaa luontoa, maistuvat väliaikatarjoilut ja kepeää katseltavaa.

Perinteitä kunnioittavassa kesäteatterissa on tehty vuosikausia sitkeästi työtä esitysten eteen. Samalla kuin puitteita on pikkuhiljaa paranneltu, ovat ryhmänkin taidot kasvaneet.

Ohjaajan käsikirjoittama Riemuloma rullatuolissa sijoittuu ravintola Rakkauden Ruusutarhaan. Siellä kuvattavan tv-sarjan formaattia ollaan myymässä samaan aikaan kun Victoriaa ja Danielia odotetaan vierailulle.

Tv-sarjaa tai vierailua ei kuitenkaan näytetä. Ne ovat vain kehyskertomusta sille, että pariskunnat pääsevät selvittelemään välejään ja pettämään toisiaan.

Juoni hukkaa punaisen lankansa moniin ideoihin. Näytelmä imaisee mukaansa silloin, kun kohtauksissa ei ole lainkaan repliikkejä, ja näyttelijät näyttelevät oivallisten äänitehosteiden saattelemana mykkäelokuvan hengessä.

Mieleenpainuvimpia hetkiä ovat muutamat laulut, joita näytelmässä kuullaan. Mukana on muun muassa näyttelijöitä Lahden Musiikkiteatterin linjalta. Hyvistä hetkistä huolimatta intensiteetti ei aivan kestä koko näytelmää, noin kahden tunnin ja 20 minuutin ajan.

Huumoria on saatu leipomalla mukaan paljon yksi- ja kaksimielisiä vitsejä. Esityksessä otetaan esimerkiksi kaikki irti suomen ja viron kielen eroista ja paljastetaan sisäpiiriläisten tietoja teatterimaailmasta.

Heinäsuon kesäteatteri

Riemuloma rullatuolissa

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jori Halttunen. Rooleissa: Erkki Soininen, Mervi Valtanen, Raimo Hauta-aho, Silvia Lempinen, Markus Saari, Sini Koivuniemi, Juuli Hyttinen, Miikku Tolonen, Ville Hilska, Ritva Lahtimo, Martti Lahtimo ja Heikki Mantere.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi