Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio: Kekkoslovakiassa kukkii huumori

Kekkonen (Heikki Hagman) saa neuvostodelegaatiolta (Julia Ollila, Jouni Soininen, Aki Pöllänen, Mirva Immonen ja Timo Hukkanen) tunnustuksen, joka aiheuttaa presidentille pahoinvointia. Kuva: Mirja Hussain / Etelä-Suomen Sanomat

Orimattilan Teatteri

Kekkonen –Syntymästä kuolemattomuuteen

Näytös Jätinpesän kesäteatterissa 30.6.

Jotain kiehtovaa siinä aina on, kun näytelmä kertoo oikeasti tapahtuneista asioista. Vaikka ohjaaja Lassi Puodinketo korostaa Kekkonen - Syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän olevan puhtaasti fiktiota, on perusta valettu faktatiedoista. Urho Kekkosen elämä ja ura tiivistyy Orimattilassa sopivankokoiseen parin tunnin komediapakettiin.

Kekkosen tarina alkaa luonnollisesti hiihtokilpailuista, jotka Kekkosen isä (Markku Pajala) voittaa. Palkinnoksi hän saa Kekkosen äidin (Julia Ollila). Tämän alkurysäyksen jälkeen Kekkonen (Heikki Hagman) tapaa erinäisiä elämäänsä vaikuttaneita henkilöitä, kuten poliitikko Kaarlo Hillilän (Ranssi Toiviainen) ja Sylvi Uinon (Reetta Jouttimäki), joka tunnettiin myöhemmin rouva Kekkosena.

Näytelmän hauskuus piilee pienissä yksityiskohdissa. Eniten naurattaa, kun Kekkonen yrittää erottaa kaksospoikiaan toisistaan tai Väinö Leskinen (Aki Pöllänen) lukee Kekkosen nimen äänestyslipuista 151 kertaa.

Paasikiven-Kekkosen linja saa aivan uusia sävyjä, kun Paasikivi (Markku Pajala) näyttäytyy isällisenä hahmona ja Kekkonen uhmaikäisen lailla käyttäytyvänä pikkupoikana.

Roolisuoritukset ovat kautta linjan tasapainoisia ja hyvin sisäistettyjä. Monet näyttelijöistä tekevät useamman roolin. Kekkosta esittävä Hagman suoriutuu työstään varmuudella. Erikoisosassa on Tamminiemen saunan kiuas, joka esitetään kekseliäällä tavalla.

Ongelmakohtia näytelmässä ovat hieman liian pitkiksi venyvät vaihdot. Myös yleisön osallistaminen alkaa olla sen verran kulunut kikka, ettei sitä tarvitsisi ihan näin paljon viljellä. Pienikin yleisö tosin lähtee huudatuksiin mukavasti mukaan. Katsojia maanantain näytöksessä istui vain noin parikymmentä.

Vaikka Kekkosen elämä tuskin oli ihan rock'n'rollia työpöydällä lankapuhelimen kanssa, voisin sanoa oppineeni näytelmästä jotain uutta. Aikaisempi tietopohja ei ole näytelmän katsojalle välttämätön, mutta yleissivistys tekee teoksesta vielä hauskemman.

Tummia sävyjä näytelmään tuo muun muassa Sylvin kuolema ja presidentin Alzheimerin tauti. Lopun me kaikki aavistamme. Presidentti poistuu lavalta samalla tavalla, kuin hän poistui julkisuudestakin: verkkaisesti ja saattajiinsa nojaten.

Käsikirjoitus: Tuomas Parkkinen. Ohjaus: Lassi Puodinketo. Rooleissa muun muassa: Heikki Hagman, Aleksi Virta, Ranssi Toiviainen ja Reetta Jouttimäki.

Laura Hallamaa
laura.hallamaa@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi