Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio: Soramonttusota etenee varmoin ottein

Sorjosen (Jussi Myllymäki) sorabisnes ei oikein kukoista. poliisi Tommi Jussila (Matti Ristinen) ja toimitusjohtaja Piiku Tyrjälä (Sanna Saarijärvi) ovat huomanneet saman. Kuva: Leena Klemelä

Pyynikin kesäteatteri

Pirunpelto

Näytös 27.6.

Heikki Luoman käsikirjoittamilla tv-sarjoilla on keskenään valtavasti yhteisiä tekijöitä. Tapahtumat sijoittuvat yleensä johonkin keksittyyn pikkukuntaan. Roistoja kunnassa puuhailee parikin, ja tavallisesti he ovat isompia pamppuja. Aiheet käsittelevät kunnallispolitiikkaa, pahanteon motiivina toimii raha ja huumori kukkii härskinä.

Pyynikin kesäteatteriin on Luoman tv-käsikirjoituksista aikaisemmin dramatisoitu Vain muutaman huijarin tähden ja Mooseksen perintö. Näistä aikaisemmista tuotannoista Pirunpelto poikkeaa kokonsa vuoksi. Toisin kuin yhden kauden käsittäneet edeltäjänsä, Pirunpelto ehti pyöriä televisiossa neljä kautta. Tekstiä ohjaaja Jukka Mäkisellä näyttämösovituksen tekemiseen oli 1200 sivun verran.

Tätä taustaa vasten yli kolmituntiseksi venähtävä Pirunpelto on yllättävän johdonmukainen teatteriesitys. Juonen punaisena lankana toimii taistelu sorakuopan herruudesta. Ihmissuhdesotkut on jätetty vähemmälle.

Päähahmo Tommi Jussilan (Matti Ristinen) naiskuvioita olisi voinut karsia enemmänkin. Nyt mies pyörittää kolmea kimulia, muttei yhtään niistä oikeastaan kunnolla.

Sarjasta tuttuja työkoneitakaan ei ole tarvinnut täysin jättää pois. Pyynikin pyörivän katsomon ympärillä surraa kaivinkoneita ja kuorma-autoja.

Tuttuja ovat näyttelijätkin. Pääasiassa Pyynikillä esiintyvä kaarti on sama kuin tv-sarjassa. Suurimpana muutoksena roolituksessa on yleisön suosikkihahmoa, duunari Sulo K. Rastasta eli Sutkia esittävä Pekka Huotari.

Hyvin Huotari saappaansa kuitenkin täyttää. Katsojien ei tarvitse kuin nähdä miehen veltto olemus, niin johan alkaa naurattaa. Pitkään Pirunpellon maailmassa eläneet ammattilaiset hoitavat näyttelijäntyönsä rutiinilla.

Rutiini taitaa olla syy siihen, miksi Pirunpelto ei jätä mitenkään erikoisia tuntemuksia. Jos sarjaa ei ole seurannut aktiivisesti, menee ensimmäisellä puoliajalla jonkin verran aikaa siihen, että pääsee selville kuviosta. Tämän jälkeen Pirunpellon tarina vie kyllä mukanaan, ja Pyynikin kauniit maisemat toimivat mitä parhaimpana lavastuksena.

Kiitoksia teatterin väki saa siitä, että viimekesäisen Kuuma kesä '86 -musikaalirallattelun jälkeen on palattu taas laadukkaaseen, komedialla höystettyyn draamaan. Sitäkin Suomen kesäteatterit tarvitsevat.

Laura Hallamaa

Alkuperäiskäsikirjoitus: Heikki Luoma. Ohjaus ja dramatisointi: Jukka Mäkinen. Rooleissa muun muassa: Matti Ristinen, Karoliina Blackburn, Sanna Saarijärvi, Pekka Huotari,?Teij

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi