Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Laura
Hallamaa
laura.hallamaa@ess.fi

Mörön piirissä pyörii taitavaa väkeä

Mörköoopperaa tekee taitava 15 henkinen työryhmä. Kuva: Etelä-Suomen Sanomat

Lahden kulttuurikeskuksen työryhmä

Mörköooppera

Ensi-ilta Pikkuteatterissa 26.6.

Vieläkö kouluissa roikkuu seinillä ne maamme presidenttien pärstät? Jos Mörköoopperan ensi-iltayleisöä on uskominen, niin ainakin Sauli Niinistön kuva on lapsille tuttu. Sen verran makeat naurut pahvi-Saulin ilmestyminen lavalle kirvoitti yleisössä.

Lahden kaupungin kulttuurikeskuksen nuori ja taitava työryhmä on toteuttanut Marjatta Pokelan 1970-luvulla säveltämän teoksen sopivan nykyaikaisella kierteellä.

Vaikka puvustus ja tekstit henkivät 70-luvun tunnelmaa kukkamekkoineen ja ruskean eri sävyineen, niin 2010-luvun lapsillekin tutut ilmiöt on ympätty mukaan. Helsingin ratikassa otetaan itsestä selfie-kuvia puhelimella, ja Mörkö (Kalle Kurikkala) pääsee jopa räppäämään.

Jotkut asiat taas eivät ole muuttuneet mihinkään. Esimerkiksi kauppatorin lokit häiritsevät torimyyjiä samalla tavalla nykyäänkin. Lokkikaksikko (Helmi Jokinen ja Samuli Kakko) on muuten Mörköoopperan ehdoton kohokohta. Pokelan tekstiä ja sävellystä ei siis aika kalva. Ohjaaja Markus Karekallas on käsitellyt teosta nätisti, eikä lainkaan yliampuvasti.

Kun näyttelijät ja muusikot ovat alaa opiskelevia ammattilaisia, voi rimaakin hilata ylemmäksi. Mörköoopperan rima on vähintään yhtä korkealla kuin korkeushyppääjä Jelena Isinbajevalla. Yli mennään rymisten.

Mörköä esittävä Kurikkala pysyy omassa roolissaan koko tunnin mittaisen esityksen ajan. Muilla esiintyjillä onkin käsiohjelmassa nimen perässä melkoinen litania näyteltäviä rooleja ja soitettavia instrumentteja.

Joukosta löytyy kontrabasso, viuluja, ukulele, mandoliini ja saha.

Esityksen ainoa harmituksen aihe on ihana, mutta vain niin kovaääninen rummutuskohtaus. Tässä vaiheessa oli monella katsojalla sormet korvissa.

Laura Hallamaa
laura.hallamaa@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi