Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Weera matkalla menestykseen

Kuva: ESS

Pohjois-Karjalasta ponnistavan Weera- yhtyeen keulahahmo solisti Elina Suonmaa pistäytyi Mediakulmassa kertomassa viimeisimpiä kuulumisiaan. Nuoren naisen elämä on viime keväästä lähtien ollut melkoista pyöritystä. Uusi levy työllistää bändiä muun muassa promootion ja keikkojen muodossa.

Nyt tyttö oli matkalla Summerin kuvauksiin, mutta sitä ennen hänen suunnitelmissaan oli kuitenkin laitattaa ripsensä viimeisen päälle kuntoon. - Mutta nehän ovat jo täydelliset, ajattelen salaa.

Kivinen alkutaival

Hypätään kuitenkin vuoteen 2008, jolloin kaikki alkoi. Kaunisääninen Elina Suonmaa alkoi toteuttaa pitkäaikaista haavettaan keräämällä bändiä kokoon. Bändin jäseniksi valikoituivat aiemmin Neljässä Ruusussa vaikuttanut Lade Laakkonen (basso) Tuomas Ryhänen (kitara), Tuomas Martikainen (rummut) ja Aino Heikura (Koskettimet), kaikki Joensuun seudulta kotoisin.

Aivan mutkattomasti tämän pop-rock yhtyeen tarina ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin, sillä Elina Suonmaa joutui vakavaan auto-onnettomuuteen juuri ennen levyn nauhoituksia. Onnettomuuden takia koko projekti keskeytyi ja Elina joutui pitkäksi aikaa sairaalaan ja lukuisiin leikkauksiin.

- Onnettomuus pysäytti ajattelemaan ja opetti arvostamaan elämää ihan eri tavalla. Onnettomuudesta on nyt kulunut kaksi vuotta ja neljän kuukauden ajan olen saanut nauttia terveydestäni. Olen ollut tosi iloinen, kun pääsen taas tekemään ihan tuiki tavallisia juttuja, kuten vaikkapa käymään salilla. Olen kasvanut ihmisenä ja oppinut kuuntelemaan omaa kehoani.

Onnettomuuden jälkeen Elina Suonmaa otti härkää sarvista ja päätti, että se on nyt tai ei milloinkaan. Onnettomuus antoi hänelle sanottavaa ja pitkän toipumisen jälkeen Elina olikin yhä enemmän mukana sanoittamassa uutta levyä. Suoranaisesti ensimmäisen levyn sanoituksissa onnettomuus ei ole vielä kuitenkaan kuulu.

- Aihe oli vielä liian kipeä käsiteltäväksi. En pystynyt pukemaan ajatuksiani sanoiksi siinä vaiheessa, mutta ehkä ensi levyllä voidaan kuulla joitakin viitteitä onnettomuudesta ja sen vaikutuksista elämääni. Kun on niin lähellä menettää jotain, sitä oppii katsomaan asioita ihan uudella tavalla.

Kaunis Weera

Koko nimeltään Veera-Elina Suonmaa otti vuonna 2008 osaa Karjalan neito - kisaan ja hänet äänestettiin yleisön suosikiksi. Elina ei suoraan myönnä kauneuden avanneen ovia helpommin, mutta toteaa, ettei kauniista ulkokuoresta ole ollut haittaakaan musiikkibisneksessä.

- Olen koulutukseltani kosmetologi, joten olen tottunut pitämään itsestäni huolen ja totta kai kiinnitän huomiota myös muiden ihmisten ulkonäköön. Terveys ja esteettisyys ovat osa minua. Liikun paljon ja kiinnitän huomiota ulkonäkööni, mielestäni siinä ei ole mitään väärää.

Rankat aiheet

Uuden levyn sanoitukset ovat puhuttelevia ja osittain jopa rankkoja. Aiheina ovat mm. kuolema ja lapsettomuus.

- Olen itse kokenut ja nähnyt lähipiirissäni asioita, jotka ovat puhutelleet minua ja väistämättä vaikuttaneet sanoituksiini. Esiintyessä on tärkeää, että laulaa sydämestään. Tästä syystä haluan laulaa aiheista, jotka ovat lähellä minua. Myös yleisö kiinnittää usein enemmän huomiota juuri niihin biiseihin, joissa on koskettavat sanoitukset ja tositarina taustalla.

Stellan Heikki Marttila on ollut mukana sovittamassa ja tuottamassa kappaleita Weeran levylle. Yhteistyö Heikki Marttilan kanssa on ollut Elinalle tärkeä juttu, sillä hän kertoo rakastavansa Stellan herkkää musiikkia. Joensuulaiselle Stellalle ominaiset kitarasoundit kuuluvat nyt myös Weeran musiikissa.

"Esiintyessä joutuu haastamaan itsensä"

Weera on keikkaillut ahkerasti toukokuusta lähtien. Esiintymiskokemusta on siis nuorelle bändille kertynyt jonkun verran, mutta kokemuksen ja esiintymisvarmuuden kannalta lavaesiintymisiä voisi olla useampikin pohjalla, Elina toteaa. Yleisö on ottanut bändin hyvin vastaan ja keikkapaikat ovatkin olleet yleensä tupaten täynnä.

- Palaute on ollut loistavaa, kun ottaa huomioon, etteivät ihmiset ole välttämättä vielä aiemmin kuullet musiikkiamme. Esiintyminen on haastavaa, mutta juuri siinä piileekin sen ihanuus: aina löytyy jotain kehitettävää.

Elina on tehnyt aiemmin mallin ja juontajan hommia, joten esiintymiskokemusta tällä 24-vuotiaalla naisella tuntuu riittävän. Silti oman musiikin esittäminen satapäiselle yleisölle on ihan eri juttu, kuin esimerkiksi festivaalijuonnot, toteaa Elina.

Tulevaisuuden ihannetilannetta musiikin saralla Elina kuvailee vaatimattomasti:

- Olisi hienoa olla joskus jonkun suomalaisen festivaalin pääesiintyjä, siihen meillä on kuitenkin vielä pitkä matka. Luulen, että meidän täytyy tehdä vähintään kolme levyä, ennen kuin ihmiset löytävät meidät. Työmaata siis riittää.

Weera keikkailee seuraavan kerran 2.7 Viitasaaressa, Hotelli Pihkurissa.

Rebeca Romero
Rebeca Romero
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi