Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sonja Vectomov tanssittaa pronssia

Sonja Vectomov on tutkinut samaa aihetta, kuuntelevaa naista, sekä maalauksaan että veistoksaan. Kuva: ESS

Pronssi on jyväskyläläisen kuvanveistäjän Sonja Vectomovin rakkain materiaali. - Se on omalla tavallaan lämmin materiaali, se voi olla sileä tai karhea, se on dynaaminen. Sillä voi ilmaista paljon asioita, Vectomov tiivistää.

Aiheista läheisin hänelle on ihminen, sillä myös vartalon eri asennoilla voi ilmaista paljon - Vectomov sanoo liikkeiden olevan kuin viestejä erilaisista tunteista.

Sonja Vectomovin Lahden näyttelyssä on runsaasti pronssiveistoksia, joissa liike näkyy. Monet The Art Lounge Galleryn näyttelyn hahmoista ovat taipuneet tanssiasentoihin: siro nainen ojentaa tarkasti nilkkaansa tai heittäytyy villisti takaperin kuperkeikkaan.

- Tanssi on minulle tärkeä harrastus, tällä hetkellä tanssin klassista balettia. Olisin halunnut tanssijaksi, mutta en saanut siitä ammattia. Seuraan aktiivisesti tanssimaailmaa ja tunnen sen väkeä. Saan helposti sieltä malleja!

Ihmisen anatomian tunteminen on välttämätöntä ihmishahmon kuvaajalle, mutta taiteellinen työ ei voi olla pelkkää anatomian kuvittamista.

- Silloin teoksista tulee jäykkiä, on osattava antaa liikkeelle tilaa. Jollain tavoin on vakuutettava katsojalle, että se on oikein.

Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä sarja öljyvärimaalauksia, jotka syntyivät Kuunteleva-veistoksen tutkielmina. Esillä on myös veistoksen pronssinen pienoismalli. Naishahmoa kuvaava veistos on kesäisin Kuokkalan kartanon pihalla Jyväskylässä.

Iso työ tekeillä

Sonja Vectomov on kotoisin Tshekeistä, jossa hän sai kuvanveistäjän koulutuksen. Opinnot painottuivat kiveen, mutta Vectomov haaveili työskentelystä pronssin parissa. Vasta Suomeen muutettuaan Vectomov pääsi toteuttamaan haavettaan taidevalaja Erkki Liukkosen opastamana.

Kivestä Vectomov ei kuitenkaan ole luopunut kokonaan, vaan hän yhdistää sitä osaksi veistoksiaan.

Vectomov on asunut Suomessa jo lähes 30 vuotta. Oman taiteellisen työnsä lisäksi hän opettaa kuvataidetta Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulussa. Opetustyö on jättänyt sopivasti tilaa omien ja tilaustöiden tekemiselle.

Tällä hetkellä Vectomov työstää isoa muistomerkkitilausta. Jyväskyläläinen mesenaatti Kauko Sorjonen on tilannut häneltä veistoksen viime vuosisadan alkupuolen merkittävästä naisarkkitehdistä, Wivi Lönnistä, jonka suunnittelemia rakennuksia on muun muassa Jyväskylässä. Veistos paljastetaan kesällä, ja se sijaitsee keskustassa yksityisen kiinteistön puistossa.

Anne Siilahti

Sonja Vectomovin maalauksia ja veistoksia The Art Lounge Galleryssa 17.-27.2. Kauppakatu 2, Lahti. Avoinna ma-pe 11-18, la 11-15. Myös su 21.2. klo 11-15.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi