Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kitaristi Chris Rea voitti vaikean syövän

Laulaja Chris Rea on palannut musiikin pariin vaikean sairauden jälkeen.

Chris Rea on pysynyt musiikkielämästä poissa melkein neljä vuotta, kun vakava sairaus heikensi häntä. Muusikon kunto heikkeni silmissä ja hän laihtui huomattavasti. Nyt vaikea syöpä on voitettu ja Rea hehkuu uutta elämänintoa. Tuoreella Still So Far To Go: The Best Of Chris Rea-kokoelmalevylle tiivistyi Rean elämä kappaleiksi.

58-vuotias legendaarinen englantilainen muusikko Chris Rea ei ole heittämässä kitaraansa ja nuottejaan naulaan, vaikka vakava syöpä mursi hetkeksi laulajan elämän.

- Toinen keuhkoni leikattiin pois ja samalla sain diabeteksen. Päivittäin joudun napsimaan melkein 40:ää eri lääkettä, joten elämäni ei ole helppoa.

- Jouduin opettelemaan kokonaan uuden elämäntyylin. Nyt minulla ei ole mihinkään kiire ja perheeni on tärkeintä minulle. Hitit saavat odottaa ja terveys tulee ensin, Rea kertoi Lontoon kotistudiollaan.

Sairaus tuli kitaristille yllätyksenä ja sen jälkeen tavallinen muusikon elämä jäi hetkeksi.

- Menetin luovuuden kokonaan ja istuin vain kotona ihmettelemässä. Vaimoni sai minut tekemään koko ajan pieniä asioita kuten kirjoittamaan kortteja ja maalaamaan.

- Se piti minut elämässä kiinni, kun voimani olivat todella lopussa. Musiikkia en jaksanut edes ajatella, vaikka sieluni kaipasi tarttua kitaraan säveltämään, muusikko kertasi.

Elämän valtameri?

Jo lapsena poikana Rea uneksi ensi medialasta, mutta myöhemmin marssi kauppaan ja osti oman kitaran. Siitä tuli sitten Chrisin leipäpuu.

- Uneksin toimittajan työstä ennen kuin ryhdyin muusikoksi. Huomasin, että kappaleistani tuli pieniä artikkeleita elämästäni. Siksi kutsunkin biisejäni musiikilliseksi journalismiksi, Rea sanoi.

Brittipoppari tunnetaan hiteistä Fool (If You Think It's Over, On The Beach ja Road To Hell.

Biiseihin kiteytyi runsaasti vertauskuvia ja arkirealismia. Muusikko ei osoita suoraan sormellaan yhteiskuntamme epäkohtia ja vääryyksiä, vaan kertoo ne symbolein.

- Kitara kädessä en ole vain muusikko, vaan persoona, joka tuo todellisuuden ihmisten eteen. Musiikin voimaan pitää osata liittää vertauskuvat.

- En ymmärrä, miksi asiat pitää kertoa suoraan, kun niitä voi kaunistella tai raaistaa symbolien avulla.

- Vaikka monet tapahtumat tuntuvat julmilta, ne opettavat ihmisiä. Yhteiskunnallisia epäkohtia voi nälviä kuten rotusortua. Poppari summasi.

Rea kuvaa elämänsä vaiheita "pieneksi" leikekuvakirjaksi, johon on tallentunut värikkäitä ja mustavalkoisia kuvia. Ehkä värikkäin läiskä löytyy 90-luvulta.

- Road To Hell kertoo elämän valtatiestä, minkä varrella ihmiset rynnivät kohti epämääräistä maalia. Yksinäiset ihmiset eivät pääse valtatien virtaan mukaan, koska he ovat liian heikkoja massan myllerryksiin.

- Viestini oli, että suuressa joukossa olemme vahvoja ja yksin tunnemme itsemme heikoiksi, Rea pohti.

"Sairauden aikana opin maalaamaan"

Kokemuksiaan ja tuntojaan kitaristi tiivisti tuoreelle Still So Far To Go -kokoelmalevylleen.

Myös omalle Josephine-tyttärelle syntyi tunteikas Baby Don't Cry-biisi.

- Rakastan sinistä yli kaiken, sillä väri kertoo syvistä, herkistä ja haikeista tunteista.

Perheeni tuki oli välttämätöntä, kun parannuin taudista. Niihin tunnelmiin ja menneisyyteeni rakensin lauluni, kitaristi virkkoi.

Samalla Rea innostui uudesta harrastuksesta taulujen, maalaamisesta.

- Vaimoni opetti minut maalaamaan, kun voimani olivat vähissä. Maalaaminen on todella rentouttavaa, sillä sitä voi tehdä missä vain.

- Nykyisin lentomatkoilla ja ennen keikkaani maalaan maisemia sekä kuvia ympäriltäni. Myönnän, että näen maailman ja elämän aivan uusin värein, Rea vahvisti.

Yhtä intohimoaan Rea ei tule milloinkaan unohtamaan, autourheilua.

- Suomalaiset ovat moottoriurheilukansaa ja huippukuskeilta löytyy se oikea hulluus. Autoissa rakastan muotoilua ja vauhtia, Rea hehkutti.

Teemu Virtanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi