Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Venäjä alkoi vahtia tutkijoiden viisumeita

Venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin tutkija Mari Ristolainen on kuullut viisumiongelmista. Kuva: Lauri Rotko

Ulkomaisten tutkijoiden työskentely Venäjällä on hankaloitunut Ukrainan kriisin aikana, kirjoittaa Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Venäjällä vahditaan nyt erittäin tarkasti, että tutkijat eivät ole siellä turistiviisumilla vaan tutkimuksen tekemiseen oikeuttavalla viisumilla.

Moni etenkin harvoin Venäjällä vieraileva tutkija on aiemmin käyttänyt turistiviisumia, sillä se on ollut helpoin hankkia. Turistiviisumia on käytetty muun muassa konferensseissa ja arkistoissa käymiseen.

- Venäjä on nyt alkanut noudattaa omaa lakiaan. Kyllähän siinä tietty poliittinen kontrollinen tiukentamisen viesti on, kun sisäasiainministeriön miehet ryntäävät tilaisuuteen ja haluavat tarkistaa osanottajien viisumit, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro sanoo.

Erityisesti britit ovat joutuneet tarkastusten kohteeksi, ja ongelmia on ollut myös ainakin yhdysvaltalaisilla tutkijoilla.

Venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin tutkija Mari Ristolainenkin on kuullut viisumiongelmista. Hän ei ole käynyt vähään aikaan Venäjällä, sillä hänen tutkimusaineistonsa on internetissä. Tromssan yliopistossa työskentelevä Ristolainen tutkii harrastajakirjoittajien runojen kautta Venäjän rajojen paikattomuutta. Tekstien kautta tuotetaan rajoja Novorossijalle eli Uudelle Venäjälle, jota ei virallisesti ole olemassakaan.

- Uudelle maalle halutaan luoda kirjallisuus. Teksteissä Uudella Venäjällä on muun muassa oma raha, lippu ja uutistoimisto, mutta se on silti osa Venäjää.

Aiheesta lisää sunnuntain Etelä-Suomen Sanomissa.

Laura Määttänen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X