Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Puhelin kiinni, numero ei käytössä, toiminta loppunut... Mistä tarvitseva voi hakea ruoka-apua? Lahden ruoka-avun tarjoajien selvittämisessä meni puoli työpäivää

Toivottavasti ruoka-apua tarvitsevat eivät joudu etsimään ruoka-avun tarjoajia netistä. Se voi nimittäin olla työlästä.

Yritin esimerkiksi selvittää, mikä on Lahden suurin ruoka-apua tarjoava taho, josta voitaisiin valottaa heidän viime vuoden tilannettaan. Tähän meni puoli työpäivää.

Ensin soitin yhdistykseen, jonka numero ei ollut enää käytössä. Toisen puhelin oli kiinni. Kolmannesta kerrottiin, että he ovat juuri lopettaneet ruoka-avun tarjoamisen.

Päätin kääntyä Lahden sosiaali­toimiston puoleen, sieltä ainakin osataan auttaa. Sainkin liudan eri toimijoiden nimiä sosiaalitoimiston chat-palvelun kautta, mutta avulias sosiaalityöntekijä myönsi, ettei nimiä ole kootusti missään netissä. Toki ne heidän toimistollaan paperisina ovat.

Lue myös: Ilmaista tai edullista ruokaa? Katso tästä Lahden ruoka-apua tarjoavat paikat
 

Tähän ongelmaan on onneksi tulossa helpotusta, sillä vielä tässä kuussa on määrä avautua valtakunnallinen ruoka-apu.fi-sivusto. Näin tietoa saisi yhdestä ja samasta paikasta.

Lue myös: "12 vuotta sitten ruokaa hakivat alkoholistit, nyt koko yhteiskunnan kirjo" – Lahdessakin ihmisten ruuan puute on aikamoinen
 

Tosin yksi suurten kaupun­kien haastatelluista kertoi, etteivät kaikki tahot halua tietojaan nettiin, sillä vapaaehtoisten – usein iäkkäiden – voimavarat on jo nyt venytetty äärirajoille. Avun tarvitsijoita kun on niin paljon.

Mitä tämä yhteiskunnastamme kertoo? Avun tarjoajatkin alkavat olla hätää kärsimässä.

Luin juuri Suvi Vaarlan romaanin Westend, joka kertoo 1990-luvun lama-ajan lapsesta ja tämän kasvusta aikuiseksi. Romaanin henkilöt katsovat televisiouutisia leipäjonojen syntymisestä ja kauhistelevat: kuinka tämä on mahdollista Suomessa, maailman onnellisimmassa maassa!

Leipäjonot täyttävät pian 30 vuotta. Nykyään leipäjono on jo osin vanhentunut sana, sillä ruoka-apu on niin moninaista. Se kattaa niin yhteisruokailut, koulujen ylijäämäruuan, kauppojen hävikin kuin EU:n ruoka-avun. Samalla ruoka-apujärjestelmiä on kehitetty hurjasti.

Tärkein ei saa kuitenkaan unohtua: ruoka-avun tarvitsijoiden määrä pitäisi saada laskuun.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen sosiaali- ja terveysasioita seuraava toimittaja.

Sanna Inkinen / Uutissuomalainen
Oletko joskus turvautunut ruoka-apuun?
Oletko joskus turvautunut ruoka-apuun?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi