Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Ikään liittyvä vähättely on kaikkein myrkyllisintä", sanoo kaiken nähnyt entinen nuori Erkki Liikanen, jonka kalenteri on edelleen täysi ja vastaus presidenttiuteluihin savolainen

Ex-poliitikko ja Suomen Pankin edellinen pääjohtaja lupaa tukea maan kärkipoliitikkoja, jos he tukea pyytävät. "Vastaan, jos kysytään, mutta en osoittele sormella tai tyrkytä."

Erkki Liikanen vietti tiistaina Lahti-päivän. Keskiviikkona hän lentää Kiinaan pankkimaailman luottamustehtävien takia. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Liikanen ei ole jäänyt laakereilleen. Kuva: Juha Peurala

Erkki Liikanen tekee heti alkuun selväksi, ettei hän voi sietää tytöttelyä tai pojittelua.

– Ikään liittyvä vähättely on kaikkein myrkyllisintä, sanoo itse aikoinaan 21-vuotiaana eduskuntaan noussut demarikonkari.

Nuoret, 1980-luvulla syntyneet ovat nousseet – osin sattumien kautta – suomalaisen politiikan kovaan ytimeen. Hallituspuolueiden viidestä johtohahmosta neljä on alle 35-vuotiaita naisia. Se kertoo Liikasen mukaan valtavasti hyvää Suomesta yhteiskuntana.

– Yksi erityisen hieno asia on se, että merkittävillä paikoilla on naisia, joilla on pieniä lapsia. Olihan aikoinaan meillä nuorilla miehillä lapsia, mutta silloin taakan perheestä kantoivat naiset. Nyt asetelma on kääntymässä tasapainoisemmaksi. Se on loistava juttu, Liikanen sanoo viitaten muun muassa pääministeri Sanna Mariniin (sd.).

Kansanedustajuuden nuoruusennätystä edelleen hallussaan pitävä Liikanen kiittelee oman aikansa vanhempia kollegoita.

– Kaikkein pätevimmät ja parhaat tyypit Mauno Koivistosta ja Kalevi Sorsasta Johannes Virolaiseen eivät olleet kiinnostuneita iästäni, vaan siitä mitä sanoin.

Liikasen arvion mukaan politiikan kokenut kaarti on jakautunut Sanna Marinin hallituksen myötä kahteen porukkaan. Toiset harrastavat viisastelua ja nokittelua, toiset ovat reservissä ja antavat tukea, jos sitä kysytään, Liikanen sanoo.

– Kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Vastaan, jos kysytään, mutta en osoittele sormella tai tyrkytä. Liikkeellä näyttää olevan niin vanhempia setiä kuin vanhempia tätejä, joilla on ollut hieman hankalaa hyväksyä tätä tilannetta. Kaikki ihmiset eivät tunnu muistavan, että on aiemminkin politiikan huipulle nuorina noustu.

Liikasen mielestä Marinin hallituksen tuomitseminen epäonnistumaan on pahasti ennenaikaista. "Monta päivää tämä Marinin hallitus on istunut? Joulun pyhät ja vähän päälle. Pitää antaa aikaa. " Kuva: Juha Peurala

Liikanen erityisen huolissaan nuorista miehistä

Marinin hallitus on kovassa paikassa, Liikanen sanoo. Valtavan isoja asioita on paljon ja ne ovat pöydällä yhtä aikaa: ilmastonmuutos ja globaalin talouden epävarmuus kotoperäisistä ongelmista puhumattakaan, hän luettelee.

Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 75:een prosenttiin. Liikasen mukaan työllisyysasteen nosto on heikkenevän huoltosuhteen maassa elinehto. Erityisen huolissaan hän sanoo olevansa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista miehistä.

– Jos nuori ei mene peruskoulun jälkeen toiselle asteelle, hänen mahdollisuutensa työllistyä heikkenevät dramaattisesti. Näiden nuorten saaminen koulutukseen ja sitä kautta työhön on heille itselleen ja koko yhteiskunnalle äärimmäisen tärkeä asia.

Monta päivää tämä Marinin hallitus on istunut? Joulun pyhät ja vähän päälle. Pitää antaa aikaa. Ex-pankinjohtaja Erkki Liikanen

Monet arvostelijat ovat jo nyt varmoja, ettei Marinin hallitus saavuta työllisyystavoitettaan. Keinojen perään on huudeltu kovaan ääneen, mutta vastauksia ei ole vielä kuulunut.

Liikasen mukaan Marinin hallituksen tuomitseminen epäonnistumaan on pahasti ennenaikaista.

– Monta päivää tämä Marinin hallitus on istunut? Joulun pyhät ja vähän päälle. Pitää antaa aikaa.

Vaikka Liikasen otsan huolirypyt vaikuttavat suoristuneet sitten Suomen Pankin aikojen, Suomen julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyydestä hän sanoo olevansa yhä huolissaan.

– Trendi pitää olla se, että hyvinvointipalveluiden rahoitus on pitkällä tähtäimellä kestävällä pohjalla. Siihen tarvitsemme korkeaa työllisyysastetta ja erittäin matalaa syrjäytymisastetta.

Erkki Liikanen vieraili Lahdessa markkinoimassa loppukesästä julkaistua kirjaansa, osallistui Lahden Yhteiskoulun Kiina-päivään ja piti puhetilaisuuden Lahden kirjastossa. Kuva: JUha Peurala

Piilotettu piikki Rinteelle

Liikanen sanoo havainneensa Marinin hallituksen alkumetreillä, että ministereiden, erityisesti pääministerin ulostulot ovat tarkkaan harkittuja ja punnittuja.

– On pistänyt silmään, ettei mennä hätiköiden sanomaan mitään. Se on hirvittävän tärkeää tällaisena ympärivuorokautisessa Twitter-myllyssä. Joka sinne menee, sinne myös hukkuu. Pitää osata ottaa etäisyyttä ja harkita sanomisiaan.

Ei ole vaikeaa olla huomaamatta lausuntoon sisällytettyä piikkiä Marinin edeltäjän Antti Rinteen (sd.) suuntaan.

Kiinnostako presidenttiehdokkuus?

Suomen Pankin ex-pääjohtaja, entinen valtiovarainministeri ja Suomen ensimmäinen komissaari vieraili tiistaina Lahdessa markkinoimassa loppukesästä julkaistua muistelmateostaan. Lisäksi hän osallistui Lahden Yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjan järjestämään Kiina-päivään ja piti päivän päätteeksi puhetilaisuuden Lahden pääkirjastossa.

Vaimo on sanonut, että jos siihen [presidenttikisaan] lähden, pitää etsiä nuorempi rouva. Erkki Liikanen

Liikanen ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään Suomen Pankista lähdön jälkeen. Pankki- ja tiedemaailman erilaiset luottamustehtävät pitävät miehen kiireisenä. Hän toimii muun muassa kansainvälisiä kirjanpitosäännöksiä valvovan IFRS-säätiön valvontakomitean puheenjohtajana sekä Helsinki Graduate School of Economicsin hallituksen puheenjohtajana. Kaiken tämän lisäksi jatko-osa elokuussa julkaistuille muistelmille on jo työn alla.

Suomen päivänpolitiikasta Liikanen jättäytyi jo 30 vuotta sitten. Suhde omaan puolueeseen on etäisen asiallinen.

Kuulostaa presidentilliseltä.

Mikkeliläislähtöiseltä Erkki Liikaselta oli tarjolla savolainen vastaus kysymykseen presidentivaalikiinnostuksesta. Kuva: Juha Peurala

Suomi valitsee seuraavan tasavallan presidentin vuonna 2024.

Liikanen, 69, on silloin vielä nuori mies, jos vertaa esimerkiksi Yhdysvaltojen tämänhetkisiin presidenttiehdokkaisiin. Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaavat muun muassa 78-vuotias Bernie Sanders ja 77-vuotias Joe Biden. Istuva presidentti Donald Trump on 76-vuotias.

Kiinnostaako neljän vuoden päässä siintävät vaalit?

– Vaimo on sanonut, että jos siihen lähden, pitää etsiä nuorempi rouva, hän vastaa savolaisittain ja virnistää.

Erkki ja Assi Liikanen ovat olleet naimisissa pian 50 vuotta.

Vaikuttaja

Erkki Liikanen

69-vuotias sosiaalidemokraattinen poliitikko, entinen pankinjohtaja ja komissaari.

Julkaisi loppukesästä muistelmateoksen Olin joukon nuorin.

Suomen Pankin pääjohtaja 2004–2018.

Suomen komissaarina vuosina 1995–2004.

Suurlähettiläs ja Suomen edustaja EU:ssa 1990–1994.

Valtiovarainministeri Harri Holkerin (kok.) hallituksessa 1987–1990.

Kansanedustaja 1972–1990. Hän on toistaiseksi nuorin Suomen eduskuntaan valittu kansanedustaja. Hänen uransa kansanedustajana alkoi 21-vuotiaana.

Naimisissa, kaksi lasta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi