Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Parilla vapaapäivällä voi joulun aikaan saalistaa itselleen miniloman – kaikilla aloilla se ei ole mahdollista

Kalenteri takaa vuodenvaihteessa hyvän mahdollisuuden rauhoittumiseen, mikäli työpaikalla vapaiden pitäminen vain onnistuu. Muutaman lomapäivän sijoittelulla saa jopa parin viikon levähdystauon joulun ja loppiaisen välillä. Kuva: Aada Hotti

Tänä vuonna joulun pyhät osuvat harvinaisesti keskelle viikkoa, tiistaista torstaihin, jolloin moni saattaa harkita vapaiden hyödyntämistä ympäröiviin arkipäiviin. Parhaimmillaan voi olla jopa yhdeksän päivää vapaalla.

Tämä saattaa kuitenkin olla työntekijäpuolella haastavaa, sillä vapaiden käyttäminen on usein säänneltyä. Työnantajapuolella taasen on vapaus, mutta myös velvollisuus, valita lomansa tilanteen mukaan.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akava ry:n työelämäasioiden päällikön Lotta Savingon mukaan johtotehtävissä harvoin on jaksoja, milloin voisi kokonaan irtaantua töistä pidemmäksi aikaa, vaikka olisikin lomalla tai vapaalla.

– Työasiat monesti läikkyvät myös vapaa-ajalle. Jos joulua verrataan talvi- tai syyslomaviikkoihin, niin joulunaikaan on suurempi mahdollisuus irrottautua töistä. Muina aikoina valtaosalla aloista työelämä pyörii vauhdilla ja lomien aikana yhteydenottoja tulee, jolloin palautuminen hidastuu, Savinko sanoo.

Kannustettava pitämään lomia

Psykososiaalinen kuormitus on asia, josta koituu paljon ongelmia suomalaisessa työelämässä. Sillä tarkoitetaan työn sisältöön ja järjestelyihin sekä työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa työntekijälle haitallista kuormitusta.

Kuormituksen vastapainoksi tarvitaan palautumista, ja siihen on erilaisia keinoja. Joka tapauksessa palautumiseen tarvitaan työstä irtautumista, niin lepoa, vapaa-aikaa kuin lomaakin.

– Suomalaiset ovat vahvasti työsidonnaisia verrattuna verrokkimaihin. Usein ollaan valmiita venymään viimeiseen asti, jopa omien voimavarojen kustannuksella.

Työelämässä tulisi kaikissa tehtävissä ja asematasoilla pyrkiä hyvään työn ja vapaa-ajan tasapainoon, lomat ovat yksi osa tätä palapeliä. Akava ry:n työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko

Savingon mukaan tilanne on työntekijäpuolella lähes sama kuin johtotehtävissä: vapailla hoidetaan töitä, vaikka olisi täysi oikeus irtaantua töistä.

Hän kehottaakin työnantajapuolta kannustamaan työntekijöitä hyödyntämään joulun ajan vapaita. Etenkin virka-ajan puitteissa työtä tekevillä siihen olisi nyt mahdollisuus.

– Sellaisilla aloilla saattaisi niin työntekijä- kuin työnantajapuolella päästä rauhoittumaan jopa kokonaiseksi viikoksi. Nyt on hyvä tilaisuus ladata akkuja ja aloittaa vuoden työt levänneempänä.

Savingon mukaan kaikilla aloilla tämä ei ole mahdollista, ja joillekin voi taloudellisista syistä olla mahdotonta kieltäytyä pyhätöistä.

– Esimerkiksi vähittäiskaupassa ja terveydenhuollossa jonkun pitää pakosti olla töissä, koska näillä aloilla ollaan riippuvaisia työvuorosuunnittelusta.

Arkivapaat vaikuttavat liiketoimintaan

Työnantajan mielessä saattaa pyöriä se, kuinka paljon kalenterivuoden aikana on arkivapaita ja miten se vaikuttaa liiketoimintaan.

Arkivapaista ainoastaan itsenäisyyspäivä on sellainen, josta on lakiin perustuva palkanmaksuvelvollisuus. Muiden arkipyhien palkallisuus määrittyy työehtosopimusten mukaan. Arkivapaat ajoittuvat välillä viikoille ja välillä viikonloppuihin. Arkipyhien määrä on kuitenkin sangen rajallinen.

– Työelämässä tulisi kaikissa tehtävissä ja asematasoilla pyrkiä hyvään työn ja vapaa-ajan tasapainoon, lomat ovat yksi osa tätä palapeliä.

Lue myös: Lahja on työntekijälle kiitos ja tunnustus - työnantajan antamia lahjoja vertaillaan ja parhaita muistellaan
Riku Porvari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi