Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Harkitsisitko laihduttamista, jos se tuottaisi muutaman satasen rahaa? Vakuutusyhtiö esittää verohelpotusta tervehtymisestä

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan johtohenkilöt esittävät, että jos terveyshaitasta pääsee eroon, kansalainen voisi saada muutaman sadan euron suuruisen verohelpotuksen 1–3 vuoden ajan.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan johtohenkilöt esittävät, että voimakkaasti kasvavien kansansairauksien uhkaa taklattaisiin rahakannusteella.

Miltä kuulostaisi, jos ylipainosta tai verenpainelääkityksestä eroon pääsevä saisi verohelpotuksen 1–3 vuoden ajaksi?

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan johtohenkilöt esittävät, että voimakkaasti kasvavien kansansairauksien uhkaa taklattaisiin rahakannusteella.

– Verotuksella on yllättävän iso ohjausvaikutus meidän elämäämme. Verohelpotuksella saisimme aidon motivaation parantaa omaa hyvinvointiamme ja samalla vähentää yhteiskunnan kustannuksia, jolloin kaikki voittavat, LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho sanoo.

Aho ja LähiTapiolan terveyspalveluiden kehittämisestä vastaava lääkäri Jani Tikkanen esittävät, että jos terveyshaitasta pääsee eroon, kansalainen voisi saada 1–3 vuotta kestävän muutaman sadan euron suuruisen verohelpotuksen, joka voisi olla esimerkiksi käytetyn lääkityksen tai terveyshyödyn tuoneen palvelun hinnan suuruinen.

"Pahin tässä on ylipaino"

Rahakannusteen saisi, jos terveydentila olisi kolmannen osapuolen luotettavasti todentamana kohentunut sellaisessa sairaudessa, johon voi vaikuttaa elintavoilla. Tällaisia olisivat esimerkiksi verenpainetauti, ylipaino, tyypin 2 diabetes, korkea kolesteroli ja metabolinen oireyhtymä.

– Pahin tässä on ylipaino. Myös lapsilla alkaa jo olla ylipainoa. Kun he tulevat keski-ikäisiksi, meillä on aivan erilaisia ongelmia käsissä kuin nyt, Tikkanen varoittaa.

Tikkanen ja Aho eivät usko, että hallituksen ajamat tuhat uutta lääkäriä riittäisivät ratkaisuksi kasvaviin kansanterveydellisiin ongelmiin. Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ongelma on miesten mukaan erityisesti erikoissairaanhoidon kulujen kasvu, joka syö jatkuvasti resursseja perusterveydenhuollolta.

– Tällä hetkellä järjestelmä mielellään antaa verenpainelääkkeen, kun pitäisi auttaa ihmisiä muuttamaan elintapojaan. Meiltä puuttuu motiivi ja tahto tähän, Aho ja Tikkanen toteavat.

Verotuksella on yllättävän iso ohjausvaikutus. Kehitysjohtaja Harri Aho

Miesten mielestä ainoa mahdollisuus sote-menojen kasvun hillitsemiseen on se, että ihmiset alkavat itse kantaa vastuuta terveydestään.

Heidän mielestään ennaltaehkäisyä kannattaisi testata pilottiprojektissa kokemusten kerryttämiseksi.

– Tarvitaan uusia palveluita ja toimijoita, jotka tuottavat ennaltaehkäisyä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa on jo yrityksiä, jotka saavat korvausta silloin, kun ne tekevät mitattavasti vaikuttavaa terveydenhuoltoa.

Ei tyrmätä suoralta kädeltä

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Heli Hätönen ei suoralta kädeltä tyrmää ajatusta, että ihmisille voitaisiin kehittää henkilökohtaisia kannustimia, jos he pitävät terveydestään huolta.

– Tällä hetkellä hallitusohjelmassa ei kuitenkaan ole linjattu tällaisten kehittämistä, hän sanoo.

Hätösen mukaan kannustimia tarkasteltiin viime hallituskaudella sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä. Kehitetyt kuntien hyte-kertoimet eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kannustimet on tarkoitus sisällyttää myös uuteen sote-valmisteluun. Hyte-kerroin tarkoittaa, että kuntien saaman valtionosuuden suuruus määräytyy osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja toiminnan tulosten mukaan.

Kunta voisi saada Hätösen mukaan lisää rahaa esimerkiksi lisäämällä liikuntapalveluita tai hyvällä nuorten terveydellä tai vähäisillä iäkkäiden kaatumatapaturmilla.

Henkilökohtaiset kannustimet eivät kuitenkaan Hätösen mukaan ole yksinkertainen eivätkä no­peasti käyttöönotettava keino.

– Siinä on paljon kysymyksiä, jotka pitäisi selvittää, kuten se, että onko kaikilla ihmisillä yhtäläiset mahdollisuudet tehdä terveyttä edistäviä valintoja, Hätönen sanoo.

Lue myös: Päijäthämäläiset ikääntyneet käyttävät paljon opioideja – "Tämä on hälyttävä löydös, hätähuuto"
Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi