Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Joulunaikana tieliikenne jonoutuu, muttei ruuhkaannu - Lahden kautta kulkeviin joukkoliikenteen vuoroihin tunkua

Joulunpyhien sijoittuminen keskelle viikkoa merkitsee, että meno- ja paluuliikenne jakautuvat useille päiville. Ajoneuvomäärät eivät sen vuoksi välttämättä nouse edes arkipäivien lukemiin. Joukkoliikenteen käyttäjillä alkaa kuitenkin olla kohta kiire, jos he aikovat matkustaa haluamanaan ajankohtana.

Lahtelaiset Kirsi Parkkonen (vas.) ja Minna Lämsä nousivat perjantaina Lahden matkakeskuksessa Helsingin-bussiin. Joulunviettoon Parkkonen menee omalla autolla, koska perheen mökki ei sijaitse lähellä julkisten kulkuneuvojen reittejä. Kuva: Anssi Hietamaa

Joulu ei tänä vuonna todennäköisesti tuo pääteille suuria ruuhkahuippuja, koska meno- ja paluuliikenne jakautuvat usealle päivälle. Joukkoliikenteen puolella suosituimmat vuorot alkavat kuitenkin olla jo loppuunmyytyjä.

Joulun sijoittuminen keskelle viikkoa merkitsee, että monet työssäkäyvät voivat ottaa edellisen viikon perjantain vapaaksi. Sama temppu tehdään tapaninpäivän jälkeiselle perjantaille. Silloin perheillä on runsaasti valinnanvaraa, milloin lähdetään reissuun ja milloin palataan kotiin.

Osa joulunviettäjistä palaa kotimaisemiinsa perinteisesti vasta loppiaisena.

Jonoja kyllä, ruuhkia ei

Tieliikenteen ohjauksesta vastaavan Intelligent Traffic Management Finland (ITM Finland) oy:n apulaispäällikkö Sanna Piilinen arvioi, että joulua edeltävänä viikonloppuna päätieverkolla on 20–30 prosenttia enemmän liikennettä kuin normaalina talven viikonloppuna.

Silti ajoneuvomäärät jäävät pienemmiksi kuin arkipäivinä.

– Jonoutumista voi paikallisesti olla, mutta ei ruuhkia, sanoo Piilinen.

Vilkkain menoliikenteen lähtöpäivä on Sanna Piilisen arvion mukaan perjantaina 20. joulukuuta, ja myös aatonaatto on tavalliseen tapaan vilkasliikenteinen.

Aina samaa reittiä

Suomalaiset eivät joulun ajomatkaa suunnitellessaan juuri pohdi vaihtoehtoisia ajoreittejä. Mieluummin ollaan uskollisia niille väylille, joita ennenkin on käytetty.

– Ajankohdan valinnalla on suurempi merkitys kuin reittivalinnalla, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta.

Jos pitkämatkalainen haluaa löytää päätieverkon ulkopuolelta lähes yhtä sujuvan reitin, hänellä on niukasti vaihtoehtoja. Niitä ei mainittavasti löydy etenkään itä-länsisuunnassa eikä kovin paljon myöskään pohjois-eteläsuunnassa, jonne joululiikenne pääosin sijoittuu.

Lisäksi ajoneuvovirrat kasvavat kaikilla teillä, mutta ajoratojen kunnossapito vaihtelee. Pienempi tie on huonolla kelillä huono valinta.

– Kun on tottunut ajamaan tiettyjä reittejä, niiden tuttuus on tietty etu. Uudelle reitille lähtö voi olla monelle tietynlainen haaste, luonnehtii asiantuntija Auli Forsberg Liikennevirastosta.

Lahdessa opiskeleva Helena Muukkonen aikoo matkustaa jouluksi Savonlinnaan bussilla. Perjantaina matkan suuntana oli Helsinki, ja Muukkonen matkusti Rami Kaukolan ajamalla vuorolla. Kuva: Anssi Hietamaa

Vuorot osin myyty loppuun

Julkisen liikenteen puolella suosituimmat juna- ja bussivuorot alkavat olla loppuun myytyjä.

– Mitä pohjoisemmaksi Suomeen haluaa matkustaa, sitä vaikeammin on paikkoja jäljellä, sanoo Koiviston Auto-konserniin kuuluvan Onnibus.com oy:n kaupallinen johtaja Petteri Rantala.

Lahden kautta Rukalle ajavista vuoroista yksi on Rantalan mukaan jo täynnä. Rovaniemen vuorot ovat samoin täyttymässä. Vuorot Lahdesta Lappeenrantaan myydään samoin loppuun ennen joulunpyhiä.

Rantala lisää kysytyimpien matkojen joukkoon vielä vuorot Lahdesta Mikkeliin, Jyväskylään ja Kouvolaan. Sen sijaan bussivuorot Lahdesta Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun tarjoavat joulunkin alla tilaa hyvin.

– En usko näiden vuorojen täyttyvän, koska ne ovat kysytyintä matkustussuuntaa vastaan, arvioi Petteri Rantala.

Suosituimmissa vuoroissa matkustajamäärien lisäys on Rantalan mukaan suunnilleen kaksinkertainen verrattuna normaaliin määrään.

Aamulla ja illalla tilaa

Myös ajankohta vaikuttaa, kuinka hyvin bussiin mahtuu. Varhaisaamujen ja myöhäisiltojen vuoroilla on Rantalan mukaan tilaa paremmin kuin päivävuoroissa.

Onnibus.com ajaa joulupäivänä Helsingistä Lahden ja Jyväskylän kautta Ouluun. Lahdesta pääsee joulupäivänä bussilla myös Helsinkiin, Jyväskylään, Turkuun, Tampereelle ja Mikkeliin.

Savonlinja oy ei aja vuoroja joulupäivänä. Muiden päivien suosituimmat vuorot ovat jokseenkin täynnä, mutta yhtiö ottaa tarvittaessa lisäbusseja käyttöön.

– Pyrimme ottamaan niin paljon lisävuoroja, että kaikki matkustajat mahtuvat kyytiin, lupaa liikennepäällikkö Teuvo Punavaara.

Punavaaran mukaan aatonaatto on bussipuolella vilkkainta joulunalusaikaa. Paluuliikenteen matkustajamäärät alkavat puolestaan nousta jo tapaninpäivänä.

Lähes koko kalusto kiskoilla

VR-Yhtymä oy arvioinut joulunajan tuovan juniin noin 600 000 matkustajaa. Lähes koko kalusto on käytössä, ja muutama vuoro Lahden kautta Ouluun sekä Rovaniemelle on jo myyty loppuun. Muille reiteille lippuja on VR:n viestinnän mukaan vielä tarjolla.

Kaukoliikenne raiteilla hiljenee aattoiltana ja käynnistyy uudelleen joulupäivän aamuna. Lahden seudun lähijunissa vuoroja on tavallista vähemmän aattoiltana sekä joulupäivän aamuna.

Lue myös: Päijät-Hämeessä ennätyksellisen hyvä matkailuvuosi – majoitusvuorokausien määrä nousee vuoden loppuun mennessä reilusti yli 600 000 yöpymisen
Valmistelut

Väljä aikataulu säästää hermoja

Jonoissa ajamista välttää parhaiten, jos voi lähteä tien päälle muuna ajankohtana kuin sesonkiaikoina.

Riittävän väljä aikataulu jättää tilaa kunnollisille tauoille ja auttaa pitämään matkanopeudet kohtuullisina.

Matkustamon puolelle ei pidä sijoittaa irrallista matkatavaraa, joka äkkijarrutuksissa lentää edesssä istuvien päälle.

Jatkuva ohittelu ja kiilaaminen jonossa ei säästä aikaa, mutta vähentää turvallisuutta.

Autoliiton tiepalvelun tavoittaa numerosta 02008080.

Apua voi pyytää myös Autoliiton mobiilisovelluksella. Tällöin avunpyytäjän paikkatiedot välittyvät Autoliitolle.

Sää- ja kelitiedot kannattaa katsoa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä.

Pitkillä matkoilla kannattaa vaihtaa välillä kuljettajaa, jos se on mahdollista.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi