Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: Al-Holin vaikutukset yltävät presidentinvaaleihin asti - tilanne on Haavistolle äärimmäisen jännittävä

Kiinnostavinta välikysymyksessä on kuulla hallituksen kanta kotiutuksiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ole vienyt kysymystä hallituksen yleisistunnon päätettäväksi. Kuva: Vesa Moilanen

Hallitus saattaa viimein maanantaina päättää, hakeeko Suomi al-Holin leiriltä pois lapsia, äitejä vai ei kumpiakaan. Kanta kerrottaneen tiistaina, jolloin hallitus vastaa oppositiopuolueiden aihetta koskevaan välikysymykseen.

MTV Uutisten mukaan hallitus käy läpi välikysymysvastauksensa valtioneuvoston istunnossa maanantaina. Oikeustieteilijät ovat kummeksuneet sitä, ettei ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ole aiemmin vienyt kysymystä hallituksen yleisistunnon päätettäväksi. Hallitus on käsitellyt asiaa iltakoulussa lokakuussa, mutta poliittista päätöstä linjastaan se ei ole tehnyt.

Al-Holin leirillä on noin 30 lasta ja 10 aikuista naista, jotka ovat Suomen kansalaisia. Tiettävästi yli puolet suomalaislapsista on alle 5-vuotiaita.

Suomen kanta kotiutuksiin on välikysymyksen kiinnostavin asia, sillä eiväthän hallitukset välikysymyksiin kaadu. Jos ne kaatuvat, se tapahtuu jonkun hallituspuolueen epäluottamuksesta pääministeriin. Koska Sanna Marin (sd.) on tehtävässä uunituore eikä al-Hol-kohu kulminoidu häneen, hallitusta ei nyt olla vaihtamassa.

Välikysymys on osoitettu ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.), mutta mukana on kysymyksiä, jotka on suunnattu koko hallitukselle.

Haaviston palli saattaa hieman heilua, mutta ministerinkin ero on viime vuosikymmeninä vaatinut selvän valehtelun. Ainakaan toistaiseksi ulkoministeri ei ole jäänyt kiinni totuuden vierestä puhumisesta. Savuava ase puuttuu.

Tilanne on Haavistolle äärimmäisen jännittävä. Jos hän kaatuu, hän saanee myös heittää hyvästit presidentin pestille. Haavisto on ollut ensimmäisissä gallupeissa selvä ykkönen. Jos hän kriisistä selviää, kaikki on mahdollista, kun Sauli Niinistölle valitaan seuraajaa. Vaalit ovat vasta 2024, joten yksi välikysymys ehtii unohtua moneen kertaan.

Luultavasti Suomi päättää tehdä niin kuin muut Pohjoismaat. Ne ovat tuoneet kotimaihinsa vain orpolapsia lukuun ottamatta yhtä tanskalaislasta, joka oli loukkaantunut pahasti.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan leirillä on kaksi suomalaisorpoa ja ainakin kaksi lasta, jotka ovat siihen verrattavassa tilanteessa.

Jos heidät joskus saadaan Suomeen, ongelma ei todellakaan ole ratkennut. Mitä tehdä muille arviolta 26 lapselle? Jätetään mutaiselle leirille kärsimään ja radikalisoitumaan?

Kotiutukset eivät ole ongelmaton asia edes välikysymyksen tehneelle perussuomalaisille.

Al-Holin leiriä valvovat kurdit ovat kieltäytyneet päästämästä lapsia leiriltä ilman äitejään. Suojelupoliisi taas näkee osan äideistä turvallisuusriskiksi. Mitä heille tehdään? Unohdetaan Syyriaan?

Yhä arvoitus on esimerkiksi pääministeripuolue SDP:n linja. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa vastauksena Iltalehden kyselyyn vain: ”Pallo on hallituksella tässä asiassa”.

Vasemmistoliiton kansanedustajia on ottanut kannan, jonka mukaan asiassa ei pitäisi tehdä poliittista päätöstä. He perustelevat asiaa sillä, että laki velvoittaa hakemaan ainakin suomalaislapsia pois vaarallisista oloista.

Vasemmistoliittolaisten mukaan poliittinen päätös ei voi olla lainvastainen.

Kotiutukset eivät ole ongelmaton asia edes välikysymyksen tehneelle perussuomalaisille. Osa haluaisi tuoda lapset, osa ei ketään.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikantoimittaja.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi