Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kellopuhelinten suosio yllätti - "Yleensä uusien tuotteiden suosio tulee hitaammin"

Lapset eivät pääse uutuudella verkkoon.

Kellopuhelinten suosio on kasvanut viime aikoina. Kuva: xplora

Vanhemmat ovat ehkä löytäneet ratkaisun pienten lasten verkossa roikkumiseen: kellopuhelin, jolla voi soittaa ja lähetellä viestejä mutta ei surffata. Laitteella ei pääse nettiin.

Kellopuhelimet yleistyivät ensin Kiinassa ja sitten Norjassa. Nyt on Suomen vuoro. Verkkokauppa.comin viestintä- ja tapahtumapäällikkö Lauri Kutilan mukaan kellopuhelinten kauppa käy hyvin.

– Todella hyvin. Olemme yllättyneitä, kuinka nopeasti tämä uutuus on löydetty. Yleensä uusien tuotteiden suosio tulee hitaammin. Kellopuhelimet olivat esimerkiksi Black Fridayn aikaan suosituimpia puhelimiamme, Kutila sanoo.

Hän arvelee suosion syyksi sen, että vanhemmat ovat huolissaan pienten lastensa suuresta netinkäytöstä. Älypuhelinten sijaan jälkipolville halutaan aluksi ostaa ensiluuriksi laite, jolla ei pääse nettiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Olli Kiviruusun mukaan kellopuhelinten mahdollisesti pienempiä terveysvaikutuksia ei ole ehditty vielä tutkia.

– Toki, jos älypuhelinta ei sitten pidettäisi enää samalla tavalla koko ajan esillä, tämä voisi vähentää netin sekä appien ja pelien käyttöä ja mahdollisesti myös niihin liittyviä haittoja, Kiviruusu sanoo.

– Yleensä ajatuksena on, että liiallinen median käyttö vie aikaa kaikelta muulta terveyden ja lapsen kehityksen kannalta oleelliselta kuten nukkumiselta, liikunnalta, sosiaaliselta vuorovaikutukselta, lukemiselta ja niin edelleen.

Tänä vuonna julkaistun Lapset ja älypuhelinten käyttö -kyselytutkimuksen mukaan suurin osa vanhemmista on sitä mieltä, että lapsi käyttää älypuhelintaan liikaa.

Tutkimuksen mukaan suomalaislapset saavat älypuhelimen tyypillisesti seitsemänvuotiaana, kun he aloittavat koulun. Kuusivuotiaista älypuhelin on joka kolmannella ja 4–5-vuotiaista joka kymmenennellä.

Joka seitsemäs vanhempi on sitä mieltä, että heidän lapsensa on saanut puhelimen aiemmin kuin olisi pitänyt. Lähes kolmannes vanhemmista sanoo, että sopivin ikä lapselle saada älypuhelin on yhdeksän vuotta tai enemmän.

Lasten vanhemmat ovat huolestuneita erityisesti siitä, että lapsilla on puhelimillaan pääsy haitallisiin sisältöihin. Pienempien, 4–7-vuotiaiden lasten, vanhempia huolestuttaa älypuhelimissa erityisesti niiden liikakäyttö: se, että aikaa ei jää enää leikkeihin tai ulkoiluun.

– Lapsi pitää puhelinta elämänsä tärkeimpänä asiana – jopa kavereita tärkeämpänä, kuvasi eräs vastaaja.

Kyselyn oli tilannut kellopuhelimia valmistava Xplora tutkimusyhtiö Iro Research Oy:ltä. Tutkimukseen haastateltiin 300:a iältään 4–12-vuotiaiden lasten vanhempaa.

Iro Research ja Uutissuomalainen ovat osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Kauniaisissa on alkamassa tutkimus, johon osallistuvilla esikoululaisilla on mahdollisuus saada kellopuhelin ilmaiseksi.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi