Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Saamelaiskäräjät esittää valtiolle Tenojoen kritisoidun kalastussopimuksen irtisanomista

Suomen ja Norjan hyväksymä Tenon kalastussopimus on ollut voimassa vuodesta 2017 lähtien. LEHTIKUVA / Tarmo Lehtosalo

Saamelaiskäräjät on esittänyt Suomen valtiolle Tenojokea koskevan kalastussopimuksen irtisanomista sekä uuden sopimuksen neuvottelemiseen tähtäävän prosessin aloittamista.

Käräjien mukaan voimassa oleva sopimus rajoittaa saamelaisten perinteisin pyyntitavoin harjoittamaa kalastusta, mikä vahingoittaa kalastusperinteen siirtymistä seuraaville sukupolville.

Lohenpyynti on tärkeä osa Tenon alueen saamelaisten taloutta. Siihen liittyy myös paljon kielellisiä ja kulttuurisia arvoja, käräjät perustelee esityksessään. Kalastuksen väheneminen uhkaa rajoittaa esimerkiksi saamen kielen käyttöä luonnollisessa ympäristössään ja siten köyhdyttää saamen kieltä.

– Saamelaiskäräjät katsoo, että sopimus kalastuksesta Tenon vesistössä on neuvoteltava uudelleen saamelaisten oikeuksien sekä saamelaisten perinteisten elinkeinojen harjoittamisedellytysten turvaamiseksi, käräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sanoo tiedotteessa.

Saamelaiskäräjien mukaan kalastussopimus myös heikentää alueelta pois muuttaneiden yhteyttä omaan yhteisöön ja kulttuuriin, sillä se rajoittaa heidän oikeuttaan perinteiseen kalastukseen.

Saamelaiskäräjät antoi esityksen asiasta maa- ja metsätalousministeriölle torstaina.

Oikeus linjasi kalastusoikeuksista keväällä

Suomen ja Norjan hyväksymä Tenon kalastussopimus on ollut voimassa vuodesta 2017 lähtien. Saamelaisten ohella sopimusta ovat kritisoineet alueen yrittäjät, matkailijat ja kesäasukkaat.

Saamelaisten kalastusoikeuksia Pohjois-Lapin vesistöissä on käsitelty tänä vuonna myös oikeudessa. Lapin käräjäoikeus tunnusti maaliskuussa oikeuden kalastaa ilman lupaa omassa kotijoessaan viiden saamelaisen perusoikeudeksi.

Oikeus otti kantaa kalastustapauksiin Utsjoessa ja Vetsijoessa. Ne tapahtuivat ilman Metsähallituksen myöntämää kalastuslupaa tai sallitun kalastuskauden ulkopuolella. Korkein oikeus myönsi syyttäjälle tapauksista valitusluvan syyskuussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi