Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Miltä vammaisuus tuntuu, radiojuontaja Julianna Brandt?

Vammaisuus ei ole mikään hyshys-juttu, Vammaiskultti-ohjelmaa juontava Brandt sanoo.

Juliana Brandt muistuttaa, että vammaiset ovat maailman suurin vähemmistö mutta myös erittäin syrjittyjä ja mitätöityjä. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu

Julianna Brandt, 25, juontaa Jenniina Järven kanssa kymmenosaista Vammaiskultti-ohjelmasarjaa Yle Puheella. Sekä Brandtilla että Järvellä on cp-vamma, joka tarkoittaa synnynnäistä liikuntarajoitetta.

Miksi vammaisuudesta pitää puhua?

– Vammaisuus on kauhean näkymätöntä siitäkin huolimatta, että me vammaiset olemme maailman suurin vähemmistö. Asioista pitää rummuttaa, sillä vammaisiin kohdistuva syrjintä, mitätöinti ja ohittaminen on niin normalisoitunutta. Monet muut vähemmistöt jo hyväksytään mutta ei meitä. Osa ihmisistä ei kestä sitä totuutta, että he voivat itse vammautua, he voivat rakastua vammaiseen tai saada vammaisen lapsen.

Miltä vammaisuus tuntuu?

– Tuo on aina tosi kiva kysymys. Se tuntuu elämältä ja ihan kaikelta riippuen päivästä. En kauheasti ajattele vammaani aktiivisesti, jos minulla ei ole kipua tai en tee Vammaiskulttia. Moni kavereistani on vasta Vammaiskultin kautta puhunut kanssani vammastani. Se ei määritä minua, minussa on niin paljon muutakin.

Jos joku tuijottaa sinua, mitä teet?

– Mä varmaan vain hymyilen sille. Kävelen persoonallisesti, ja se kääntää välillä katseita. Minua tuijotettiin ja osoiteltiin paljon 14 ikävuoteen asti, koska minulla oli teleskooppiset apurattaat pyörässä. Toivon, että vanhemmat eivät supattaisi uteliaita lapsiaan hiljaisiksi, vaan ohjaisivat heidät reilusti kysymään asiasta. Ei vammaisuus ole mikään hyshys-juttu, ei meissä ole mitään hävettävää.

Olet sanonut, ettet haluaisi luopua vammastasi. Miksi et?

– Vammaisuus on niin vahva osa minua. Ilman vammaa katselisin maailmaa hyvin eri tavalla kuin nyt. Minulla on jo nyt paljon etuoikeuksia: puhun suomea, osaan lukea, olen vaaleaihoinen ja cis-sukupuolinen. Jos olisin vielä vammaton, olisin vielä enemmän etuoikeutettu ja minun pitäisi tehdä paljon enemmän töitä nähdäkseni kaikenlaisia eroja ja tilanteita.

Olet ihmisoikeus-, zero waste- ja luontoaktivisti. Miten jaksat pitää lippuja korkealla, vaikka muutokset tapahtuvat hitaasti jos ollenkaan?

– Yhteisöjen tuki ja ahdistuneisuuden jakaminen auttaa. Olen halunnut tulla nähdyksi muun aktivismin kuin vammaisaktivismin kautta. Nykyään olen iloinen vammaisaktivistikin. En vain voi olla turpa kiinni epäoikeudenmukaisuutta kohdatessani.

Minkä tabun haluaisit rikkoa?

– Sen, että vammaisia ihmisiä ei nähdä viehättävinä, haluttavina ja seksuaalisina. Se tabu elää edelleen vahvana.

Mikä on paras kirpputorilöytösi?

– Keittiön pöytä, joka on alun perin kai lipasto. Siinä on laatikko, turkoosit jalat ja lankuista tehty kansi. Turkoosit jalat sopivat hyvin kotini turkooseihin keittiönkaappeihin.

Mikä on hulluin tekosi?

– Niitä kyllä riittää. Minulla on paljon pokkaa ja olen yllytyshullu. Aloitin aktivismin 12-vuotiaana kotikaupungissani Kokkolassa, kun menin vapauttamaan minkkejä turkistarhalta. Minulla meni onneksi pupu pöksyyn aidan yli kivutessani. Kun poliisi kaarsi pihaan, menimme piiloon, emmekä jääneet kiinni. Enää en tekisi mitään vastaavaa.

Soitat kanteletta. Miksi juuri sitä?

– Luulin aikaisemmin, etten voi soittaa mitään kielisoitinta liikuntarajoitteeni takia mutta olin väärässä. Iän myötä olen löytänyt kansanmusiikin, -perinteen ja -laulun. Kanteleensoitto on cooleinta ikinä.

Esität lavarunoutta. Miten taltutat ramppikuumeen?

– Jännitän puhelimessa puhumista, valitsen itsepalvelukassan ja viihdyn introverttien chateissa – niin kuin vaikka verotoimiston palveluchatissa, mutta esiintyminen on hyvää jännitystä. Jännitykseen auttaa kavereiden tsemppi, hengitteleminen ja hyvä valmistautuminen. Sekin helpottaa, ettei minun tarvitse näytellä. Olen vain oma itseni.

Ira Blomberg-Kantsila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi