Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mikä on al-Holin leiri, keitä siellä on ja mistä nyt kiistellään?

Opposition välikysymys koskee muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa al-Holin leirin suomalaisten asiassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Al-Holia koskevassa kiistassa on kyse siitä, mitä erittäin huonoissa oloissa telttaleirillä eläville suomalaisille pitäisi tehdä. Siellä on puutetta puhtaasta vedestä, ruuasta ja lääkkeistä.

Syyriassa sijaitsevalla leirillä arvioidaan olevan noin 70 000 ihmistä. Heistä valtaosa on terroristijärjestö Isisissä taistelleiden perheenjäseniä, jotka päätyivät leirille tämän vuoden alkupuolella, kun Isis menetti valtaamiaan alueita.

Suurin osa leirillä asuvista on syyrialaisia ja irakilaisia. Muiden maiden kansalaisia on noin 11 000. Heidän joukossaan on myös Suomen kansalaisia: 11 naista ja noin 30 lasta.

Suomalaisnaisista useat matkustivat Helsingin Sanomien mukaan Syyriaan jo vuosina 2012–2013 eli ennen kuin Isis oli vallannut alueen. Osa lapsista päätyi sinne Suomesta vanhempiensa mukana, osa on syntynyt Syyriassa.

Useimpien leirillä olevien suomalaisnaisten miehet ovat Helsingin Sanomien mukaan kuolleet Syyriassa joko taistellessaan Isisin riveissä tai aiemmin.

Suojelupoliisi pitää naisten tuomista Suomeen riskinä kansalliselle turvallisuudelle. Leiriä valvovat kurdit ovat kieltäytyneet päästämästä lapsia leiriltä pois ilman äitejään. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat hakeneet sieltä orpolapsia.

Suomen hallitus ei ole tehnyt päätöstä siitä, haetaanko suomalaisia al-Holin leiriltä kotimaahan ja jos haetaan, niin keitä. Oppositiossa vastustetaan Isis-naisten tuomista Suomeen.

Muun muassa Yle on uutisoinut dokumenteista, joiden mukaan ulkoministeriön johdolla luotiin marraskuussa suunnitelma tuoda leiriltä kaikki palautukseen suostuvat henkilöt Suomeen.

UIkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi keskiviikkona, että ulkoministeriön toimintalinjaus on, että ainakin lapset on saatava leiriltä turvaan.

Haavisto nimitti erityisedustajan hoitamaan asiaa lokakuun lopulla. Siihen asti tehtävä oli kuulunut konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle. Hän on julkisuudessa arvostellut Haavistoa painostuksesta ja lainvastaisesta päätöksestä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkona, että asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja toimintalinjalle on hallituksen hiljainen hyväksyntä. Ulkoministerin alivaltiosihteerin Pekka Puustisen mukaan erityisavustajan nimitys meni työjärjestyksen mukaan.

Hallitus vastaa ensi tiistaina oppositiopuolueiden välikysymykseen, joka liittyy al-Holin leirin suomalaisten mahdolliseen kotiuttamiseen sekä erityisesti Haaviston toimintaan tässä asiassa.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi