Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Juha
Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Miksi al-Holin lapsiasiaan ei uskalleta ottaa kantaa?

Hallituksen pallo lienee keskustalla.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät ole ottaneet kantaa, pitäisikö Syyrian leirillä olevia suomalaisia tuoda kotimaahansa. Kuva: Vesa Moilanen

Yleensä puolueet vastaavat Uutissuomalaisen kyselyihin hyvin. Joko kaikki vastaavat tai vain yksi ei. Kysymys Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevista suomalaisista poikkesi täysin: vain yksi, KD:n Sari Essayah, vastasi viikon määräajassa.

Kysymys on siis tulikuuma, mutta miksi? Poliitikkojen työtähän on ottaa asioihin kantaa. Ja leirillä on vaaralliset olot. Suomalaislapset kärsivät siellä.

Jos heitä ei tuoda kotimaahansa, heillä on vaara radikalisoitua. Tai sitten pitää keksiä jotain muuta. Jokin päätös pitää tehdä.

Eniten Suomi tarvitsisi kunnon kannan hallitukselta. Mutta ei, yksikään hallituspuolueen puheenjohtaja ei vastannut kyselyymme. Tulos oli sama, kun kysyimme keskiviikkona asiaa ryhmänjohtajilta: ei vastausta.

Myöskään opposition ryhmyrit eivät vastanneet kysymykseen määräajassa.

Luultavasti hallitus on asiassa niin eripurainen, ettei yhteistä kantaa yksinkertaisesti vielä ole. Hallitushan pyrkii aina ensisijaisesti yksituumaisuuteen. Hallitus aivan varmasti pähkäilee kuumeisesti ja tulee asian kanssa ulos lähipäivinä. Joko yhteisen kannan kanssa tai ilman.

Luultavasti SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattavat ainakin orpolasten kotiuttamista Suomeen. Keskustastakin osa kannattaa, mutteivät läheskään kaikki. Pallo lienee siis keskustalla.

Asia on hankala siksikin, että jos lapset halutaan Suomeen, äidit tullevat samalla. Al-Holin leiriä valvovat kurdit ovat kieltäytyneet päästämästä lapsia leiriltä ilman äitejään. Suojelupoliisi taas näkee osan äideistä turvallisuusriskiksi.

Keskiviikkoiltana keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi Ylen A-studiossa, että pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että Syyrian al-Holin leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Tällöin leirillä olevia lapsia voitaisiin auttaa ilman, että autettaisiin heidän vanhempiaan.

Joillekin puoluejohtajillekin asia on varmasti aidosti hankala: lapsen etu vai maan turvallisuus? Paha paikka.

Ja mitä mieltä kannattaa olla? Mitä kansa sanoo?

MTV:n Kymmenen Uutisten uutisankkuri kysyi tiistaina tuoreelta pääministeriltä Sanna Marinilta (sd.), pitäisikö suomalaiset hakea al-Holin leiriltä.

– Tilanne on erittäin vakava, olot leirillä ovat vaikeat. Velvollisuutemme on noudattaa ihmisoikeussopimuksia ja lasten oikeuksien sopimusta sekä pitää huolta, etteivät lapset ole kohtuuttomassa vaarassa, Marin vastasi.

Ankkuri kysyi vielä, mikä on Marinin henkilökohtainen kanta palautuksiin.

– En lähden henkilökohtaista kantaa suuntaan tai toiseen sanomaan. Tämän asian on koko hallituksen yhdessä katsottava, pääministeri sanoi.

Myöskään SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei vastannut Uutissuomalaisen kyselyyn.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus pyörittelivät asiaa omissa tiedotteissaan. Kumpikaan puolue ei toisi äitejä Suomeen, ja kokoomus voisi ottaa orpolapsia tapauskohtaisesti.

– Suomella on velvollisuus auttaa suomalaisia lapsia, mutta ei vapaaehtoisesti terroristijärjestöön liittyneitä aikuisia. Terroristiseen toimintaan tai sen avunantoon osallistuneita aikuisia ei pidä hakea Suomeen, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tviittasi.

Perussuomalaiset ei ole ottanut lapsiin kantaa.

Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät jättivät aiheesta välikysymyksen eduskunnan keskuskansliaan keskiviikkona päivällä.

Nyt-liikekään ei ole kertonut kantaansa suomalaisten palautuksesta Syyrian leireiltä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti huomauttaa, että viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu menetellä toiminnassaan niin, että Suomessa asuvien ja oleskelevien turvallisuus ei vaarannu.

Lisäksi oikeuskansleri korostaa leirillä olevien kotiuttamiseen liittyviä turvallisuusuhkia.

Välikysymys

Oppositio kysyy ulkoministeri Haavistolta:

Onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi määrä tapahtua?

Kauanko hallitus ja asianosaiset ministeriöt ovat tienneet kotiuttamissuunnitelmista?

Ovatko kaikki hallituspuolueet hyväksyneet tulkinnan, että oikeuskanslerin vastauksen nojalla ulkoministeriö voi toteuttaa lasten ja tarvittaessa aikuisten palaamiseen tähtäävän operaation ilman valtioneuvoston yleisistunnon nimenomaista päätöstä?

Onko hallitus tehnyt linjauksen tai päätöksen, joka hyväksyy tarvittaessa tapauskohtaisesti myös aikuisten paluun auttamisen ja koska asiaa on käsitelty ja millä kokoonpanoilla?

Ketkä olivat paikalla hallituksen iltakoulussa ja mikä on hallituksen Haavistolle antama mandaatti toimia asiassa?

Onko hallitus tehnyt asiasta virallista päätöstä ja mikä on hallituksen poliittinen kanta?

Eroaako Marinin hallituksen linja asiassa Rinteen hallituksen aikana tehdyistä päätöksistä ja toimenpiteistä ja jos eroaa niin miltä osin?

Miksi useat hallituksen ministerit ovat sanoneet oikeuskanslerin vastauksen (9.10.2019) velvoittavan hakemaan suomalaisia Syyriasta?

Onko hallitus ymmärtänyt millainen kansallinen turvallisuusriski al-Holin leirillä olevien henkilöiden kotiuttaminen on?

Huomioiko hallitus Suojelupoliisin riskiarvioita?

Mitä hallitus aikoo tehdä niille henkilöille, jotka ovat olleet mukana terroristijärjestö Isisin toiminnassa ja mahdollisesti kotiutetaan Suomeen?

Onko hallitus ollut tietoinen ministeri Haaviston toimista ja yksimielisesti hyväksynyt toimet?

Miten hallitus suhtautuu ministeri Haaviston lausuntojen ristiriitaisuuteen?

Salasiko ministeri Haavisto ulkoasiainvaliokunnalta hankkeen ryhtyä suomalaislasten kotiuttamiseen?

Siirrettiinkö konsulipäällikkö Pasi Tuominen toisiin tehtäviin tai otettiinko häneltä tehtäviä pois?

Miksi ulkoministeri ei tehnyt konsulipalvelupäällikölle tekemästään toimeksiannosta virallista ministerin päätöstä edes sen jälkeen, kun Tuominen tätä sähköpostitse pyysi?

Onko konsulipäällikkö Pasi Tuomista mitenkään kehotettu tai jopa painostettu lainvastaiseen toimintaan?

Miten hallitus on informoinut tasavallan presidenttiä al-Holin leirin asukkaisiin kohdistuvista palautusaikeista?

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikantoimittaja.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi