Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Keskusta torjumassa kotiuttamisen, vihreät tuomassa ainakin lapset Suomeen

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä sanoo, että Suomeen ei pidä tuoda terroristeja. Kuva: Marko Kauko

Al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttaminen jakaa hallituspuolueiden rivejä. Vihreiden, SDP:n ja RKP:n ryhmästä löytyy kotiuttamisen kannattajia. Nihkeimmin kotiuttamiseen suhtautuvat keskustalaiset.

Hallintovaliokunnassa istuvat keskustalaiset Hanna Huttunen, Juha Pylväs, Mikko Kärnä ja Joonas Könttä vastustavat kotiuttamista.

– Emme hyväksy massapalautuksia. Myös lasten osalta tilanne on harkittava tarkkaan. Vapaaehtoisesti kalifaatiin lähteneet ovat itse kohtalonsa valinneet. Jääkööt sinne, kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kirjoittaa twiitissään.

Keskustan tuore kansanedustaja Könttä pitää asiaa yksinkertaisena.

– Minä olen sitä mieltä, että Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan ja piste.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savolan (kesk.) mukaan leiriläisiä ei pidä hakea aktiivisesti Suomeen.

Nimettömänä pysyttelevä keskustan konkarikansanedustaja sanoo, että "tämä huutaa hallituksen päätöstä".

– Asia on vaikea, siksi siitä ei ole uskallettu päättää. Asiasta on keskusteltu iltakoulussa, mutta iltakoulu ei ole päättävä elin. Tähän tarvitaan hallituksen päätös.

– Jos lapsi kuolee leirillä, kuka menee mikrofonin taakse vastaamaan, miksi häntä (lasta) ei ole haettu leiriltä pois, kansanedustaja jatkaa.

Toinen keskustavaikuttaja sanoo, että asia olisi pitänyt hoitaa hallitummin ja avoimemmin. Asia herättää ryhmässä ristiriitaisia näkemyksiä.

SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman sanoo, että kotiuttaminen on hallituksen asia.

– Odotetaan välikysymystä. Tässä on pallo nyt hallituksella, Lindtman sanoo ja jatkaa.

– Niin kuin pääministeri Sanna Marin eilen totesi, välikysymys on tulossa ja hallitus vastaa siihen. Katsotaan mitä siinä lukee ja kuullaan hallituksen vastaus.

Eräs demarikansanedustaja huomauttaa, että lapset on parasta tuoda Suomeen. Se on pienempi turvallisuusuhka kuin jättää heidät leirille kasvamaan aikuiseksi ja radikalisoitumaan.

SDP:n Tarja Filatov pitää asiaa todella vaikeana. Hänestä lapsen oikeudet menevät kaiken muun yli.

– Ymmärrän sen, että lapset halutaan kotiuttaa Suomeen, Filatov sanoo ja jatkaa.

– Mutta olosuhteet ovat niin hankalat enkä tiedä yksityiskohtia. Se tuo sen hankaluuden, miten kotiuttaminen toimeenpannaan. Emme voi ajatella niin, että meillä on suomalaisia lapsia ja heidän turvallisuudestaan ei huolehdittaisi.

Filatov odottaa hallituksen vastausta välikysymykseen, koska kansanedustajat ovat nyt pitkälti lehtitietojen varassa ja silloin on vaikea muodostaa omaa kantaa.

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) korostaa, että perustuslaki turvaa lapsille oikeuden turvalliseen ja hyvään elämään, joten heidät on tuotava Suomeen.

– Hallitus tekee mitä tekee, mutta minun mielestäni nuo lapset pitää saattaa kurdien vetämään hankkeeseen, mikä on nyt siellä meneillään. Meidän täytyy varmistaa, että lapset pääsevät pois Isiksen agendasta mikä on se ensisijainen juttu.

Hallintovaliokunnassa olevat SDP:n kansanedustajat Heidi Viljanen ja Piritta Rantanen eivät ole vielä muodostaneet asiasta mielipidettä, koska asiasta ei ole tietoa riittävästi.

Hallintovaliokunnassa istuvat vihreiden kansanedustajat Hanna Holopainen ja Tiina Elo sanovat, että kotiuttamisessa on toimittava lasten oikeuksien sopimuksen mukaan.

– Meillä on periaatteellinen velvollisuus auttaa suomalaisia lapsia turvaan. Se on lähtökohta. Sen eteen pitää tehdä kaikki mahdollinen, Holopainen sanoo.

Holopaisen mukaan lapset on saatava turvaan. Jos se edellyttää äitien mukaan tuloa, myös äidit on tuotava Suomeen.

– Lähtökohta on se että meillä on vastuu suomalaisten lasten turvallisuudesta ja heidät pitäisi Suomen saada, Elo sanoo.

Elon mukaan on arvioitava, miten lapset saadaan Suomeen. On arvioitava erikseen, edellyttääkö se äitien kotiuttamista.

Kansanedustaja Iiris Suomelan (vihr.) mukaan lasten oikeudet menevät kaiken edelle. Lapset ovat arvokkaita Suomen tulevaisuudelle ja sen pitäisi kantaa myös vaikeissa olosuhteissa.

– Ihmisoikeudet kuuluvat myös aikuisille, mutta lasten tilanne on paljon selkeämpi, Suomela sanoo.

RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi sanoo, että lähtökohtaisesti hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa. Hän pohtii, pitääkö lapset erottaa äideistään ja sanoo, että sekään ei ole hyvä asia.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi