Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

"Ymmärrän, että tilanne on ollut diplomaattisesti, kansainvälisesti ja kaikin puolin erittäin monimutkainen, ja siinä on isoja turvallisuusriskejä. Siitä huolimatta katson, että tässä olisi pitänyt toimia nopeammin."

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan Suomen olisi pitänyt toimia ripeämmin suomalaislasten palauttamisessa al-Holin leiriltä. Kuva: Tiina Mutila

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen moittii Suomea hitaudesta suomalaisten lasten palauttamisessa kotimaahan al-Holin leiriltä.

– Näin lapsiasiavaltuutetun näkökulmasta tämä prosessi on ollut tuskaisen hidas, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan ensimmäiset tiedot al-Holin leirillä olevista suomalaisäideistä ja heidän lapsistaan tulivat julki tammi–helmikuussa eli noin yhdeksän kuukautta sitten.

– Ymmärrän, että tilanne on ollut diplomaattisesti, kansainvälisesti ja kaikin puolin erittäin monimutkainen, ja siinä on isoja turvallisuusriskejä. Siitä huolimatta katson, että tässä olisi pitänyt toimia nopeammin, hän sanoo.

Pekkarisen mukaan palautusprosessin venyminen on lasten kannalta kohtuutonta.

– Mitä kauemmin lapset ovat tällaisissa traumatisoivissa olosuhteissa ja alttiina vaaralle, sitä vaikeampi heitä on hoitaa jälkikäteen kuntoon.

Al-Holin leirillä on noin 40 suomalaista, joista noin kymmenen on naisia ja noin kolmekymmentä lapsia. Lasten joukossa on myös orpoja.

Entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi toukokuussa, että joukossa on 16–17-vuotiaita Isis-taistelijoita, jotka väittävät olevansa Suomen kansalaisia. Mykkäsen mukaan suomalaislasten joukossa on myös tapauksia, joissa vanhemmat ovat naittaneet alaikäisiä lapsiaan eteenpäin tai lähettäneet heitä taistelijoiksi.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pohtii, pitäisikö lasten ja mahdollisesti heidän äitiensä tuomisesta Suomeen tehdä poliittinen päätös.

– Näiden äitien osalta se (tuominen kotimaahan) voisi edellyttää poliittista päätöstä. Lasten kohdalla kysymys on lasten oikeuksista, lastensuojelusta ja kansainvälisistä velvoitteistamme, ei politiikasta, Pekkarinen sanoo.

Ylen tietojen mukaan muihin Pohjoismaihin, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan, on evakuoitu Pohjois-Syyrian leireiltä ainakin 14 lasta, joista kaikki ovat olleet orpoja.

Pekkarinen ei tee palauttamisasiassa eroa leireillä olevien orpolasten ja muiden lasten välille.

– Minun näkemykseni on ollut toukokuusta lähtien hyvin selkeä: kaikkia suomalaisia lapsia on autettava.

Lapsiasiavaltuutetun mukaan ulkomailla olevia lapsia voidaan tuoda tarvittaessa Suomeen myös ilman huoltajiaan. Elina Pekkarinen sanoo, että lastensuojelulainsäädäntö ja YK:n lapsen oikeuksien sopimus mahdollistavat lasten ja vanhempien erottamisen, mikäli olosuhteet tai huoltajien toiminta uhkaavat vakavasti lapsen terveyttä ja kehitystä.

– Sentyyppiset päätökset vaativat yksilöllistä harkintaa. Ensisijaisesti täytyy pyrkiä pitämään lapset vanhempiensa hoidossa. Se on meidän lastensuojelulain ja lapsen oikeuksien sopimuksen lähtökohta, Pekkarinen korostaa.

Keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan totesi, että Suomen viranomaisilla ei ulkomailla ole toimivaltaa lasten erottamiseksi vanhemmistaan.

Juttua korjattu 12.12. klo 9.04. Jutussa luki aiemmin, että leirillä olevista suomalaisista 30 oli naisia ja 10 lapsia. Todellisuudessa suomalaisista 10 on naisia ja 30 lapsia.

Petteri Ruotsalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi