Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallituspuolueet eivät kerro kantaansa lasten palautuksiin, oppositio ei palauttaisi ainakaan al-Holin naisia

Oppositio ei palauttaisi ainakaan äitejä Syyrian pakolaisleireiltä. Kuva: Delil Souleiman

Hallituspuolueet eivät kerro kantaansa lasten palautuksiin al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta. Uutissuomalainen kysyi asiaa puolueiden puheenjohtajilta ensimmäisen kerran viikko sitten torstaina ja uudestaan tämän viikon maanantaina ja keskiviikkona.

Vain kristillisdemokraatit vastasi kysymykseen, joka kuului: "Pitäisikö Suomen voida hakea Syyrian pakolaisleireiltä pois a) orpolapsia? b) lapsia äidin kanssa? c) ei kumpiakaan?"

– Ei ole edellytyksiä hakemiseen, koska ihmisten taustat ja mahdolliset rikosoikeudelliset vastuut sekä turvallisuusriskit ovat selvittämättä. Kurdihallinto ei myöskään erota lapsia omaisistaan, Sari Essayah (kd.) vastaa.

Myöskään minkään puolueen ryhmänjohtaja ei vastannut Uutissuomalaisen samaa aihetta koskeneeseen kyselyyn, joka tehtiin keskiviikkona.

Suurimmat oppositiopuolueetkaan perussuomalaiset ja kokoomus eivät vastanneet Uutissuomalaisen kyselyyn, mutta ne lähettivät asiaa koskevat tiedotteet.

Perussuomalaiset sanovat tiedotteessaan: "Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että Suomeen päästyään nämä naiset jatkavat terroristista toimintaansa ja vahvistavat täällä jo olevaa jihadistista alamaailmaa."

– He ovat konkreettinen uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle. Suomi ei ole saanut edes täältä Irakiin ja Syyriaan lähteneitä Isis-taistelijoita tuomittua rikoksistaan. Pitävää näyttöä on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta hankkia, perussuomalaisten kannanotossa sanotaan.

Puolue ei ota kantaa, pitäisikö suomalaislapsia palauttaa kotimaahansa.

Kokoomus taas kertoi omassa tiedotteessaan, että puolue "lähtee siitä, että Suomen kansalaisuuden omaavia lapsia autetaan palaamaan Suomeen ilman aikuisia, jos siihen suinkin löytyy turvallinen tapa."

– Isisin kalifaatin toimintaan osallistuneita aikuisia ei ole syytä auttaa palaamaan Suomeen, kokoomuksen tiedotteessa lukee.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin avustaja totesi Uutissuomalaiselle lyhyesti: "Ministeri Henriksson on työmatkalla Washington DC:ssä. Eli valitettavasti hän ei vastaa."

Vasemmistoliitto taas pyysi kahdesti lisäaikaa mutta ei lopulta vastannut kolmannenkaan määräajan puitteissa.

Myöskään SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei vastannut kyselyyn.

MTV:n Kymmenen Uutisten uutisankkuri kysyi tiistaina tuoreelta pääministeriltä Sanna Marinilta (sd.), pitäisikö suomalaiset hakea al-Holin leiriltä.

– Tilanne on erittäin vakava, olot leirillä ovat vaikeat. Velvollisuutemme on noudattaa ihmisoikeussopimuksia ja lasten oikeuksien sopimusta sekä pitää huolta, etteivät lapset ole kohtuuttomassa vaarassa, Marin vastasi.

– Tilannetta tietojeni mukaan selvitetään virkavastuulla, virkamiesten toimesta. Toivon mukaan asiaan saadaan ratkaisu.

Ankkuri kysyi vielä, mikä on Marinin henkilökohtainen kanta palautuksiin.

– En lähden henkilökohtaista kantaa suuntaan tai toiseen sanomaan. Tämän asian on koko hallituksen yhdessä katsottava, pääministeri sanoi.

Oppositiopuolueiden eli perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattinen ja nyt-liikkeen eduskuntaryhmät jättivät aiheesta välikysymyksen eduskunnan keskuskansliaan keskiviikkona päivällä.

Nyt-liike ei ole kertonut kantaansa suomalaisten palautuksesta Syyrian leireiltä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti huomauttaa, että viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu menetellä toiminnassaan niin, että Suomessa asuvien ja oleskelevien turvallisuus ei vaarannu.

Lisäksi oikeuskansleri korostaa leirillä olevien kotiuttamiseen liittyviä turvallisuusuhkia.

Välikysymys

Tätä oppositio kysyy ulkoministeri Haavistolta:

Onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi määrä tapahtua?

Kauanko hallitus ja asianosaiset ministeriöt ovat tienneet kotiuttamissuunnitelmista?

Ovatko kaikki hallituspuolueet hyväksyneet tulkinnan, että oikeuskanslerin vastauksen nojalla ulkoministeriö voi toteuttaa lasten ja tarvittaessa aikuisten palaamiseen tähtäävän operaation ilman valtioneuvoston yleisistunnon nimenomaista päätöstä?

Onko hallitus tehnyt linjauksen tai päätöksen, joka hyväksyy tarvittaessa tapauskohtaisesti myös aikuisten paluun auttamisen ja koska asiaa on käsitelty ja millä kokoonpanoilla?

Ketkä olivat paikalla hallituksen iltakoulussa ja mikä on hallituksen Haavistolle antama mandaatti toimia asiassa?

Onko hallitus tehnyt asiasta virallista päätöstä ja mikä on hallituksen poliittinen kanta?

Eroaako Marinin hallituksen linja asiassa Rinteen hallituksen aikana tehdyistä päätöksistä ja toimenpiteistä ja jos eroaa niin miltä osin?

Miksi useat hallituksen ministerit ovat sanoneet oikeuskanslerin vastauksen (9.10.2019) velvoittavan hakemaan suomalaisia Syyriasta?

Onko hallitus ymmärtänyt millainen kansallinen turvallisuusriski al-Holin leirillä olevien henkilöiden kotiuttaminen on,

Huomioiko hallitus Suojelupoliisin riskiarvioita?

Mitä hallitus aikoo tehdä niille henkilöille, jotka ovat olleet mukana terroristijärjestö Isisin toiminnassa ja mahdollisesti kotiutetaan Suomeen?

Onko hallitus ollut tietoinen ministeri Haaviston toimista ja yksimielisesti hyväksynyt toimet?

Miten hallitus suhtautuu ministeri Haaviston lausuntojen ristiriitaisuuteen?

Salasiko ministeri Haavisto ulkoasiainvaliokunnalta hankkeen ryhtyä suomalaislasten kotiuttamiseen?

Siirrettiinkö konsulipäällikkö Pasi Tuominen toisiin tehtäviin tai otettiinko häneltä tehtäviä pois?

Miksi ulkoministeri ei tehnyt konsulipalvelupäällikölle tekemästään toimeksiannosta virallista ministerin päätöstä edes sen jälkeen, kun Tuominen tätä sähköpostitse pyysi?

Onko konsulipäällikkö Pasi Tuomista mitenkään kehotettu tai jopa painostettu lainvastaiseen toimintaan?

Miten hallitus on informoinut tasavallan presidenttiä al-Holin leirin asukkaisiin kohdistuvista palautusaikeista?

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi