Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Elintarvikkeiden ja kasvisten tuontisäännökset tiukentuvat kasvintuhoojien suitsimiseksi – omenankin tuominen EU:n ulkopuolelta vaatii jatkossa kasvinterveystodistuksen

Jatkossa banaani on yksi harvoista hedelmistä, jonka tuominen EU:n ulkopuolelta onnistuu ilman kasvinterveystodistusta. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

Viikonvaihteessa voimaan tuleva kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa kasvien ja hedelmien tuontia EU:n ulkopuolelta.

Niin kutsuttu kasvinterveystodistus vaaditaan vastedes myös matkailijoilta, jotka haluaisivat tuoda ulkomailta esimerkiksi viherkasvien pistokkaita, siemeniä, mukuloita, marjoja, vihanneksia tai eräitä hedelmiä.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä vain banaani, taateli, ananas ja kookos sekä Kaakkois-Aasiassa tavattava durio. Rajoitukset koskevat myös verkkokauppatilauksia.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen Tullin tiedotteessa.

Hänen mukaansa matkailijoiden on hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista aivan uudella tavalla.

– Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee, toteaa Sulander-Seppänen.

Kasvien maahantuonnin ehtoja on tiukennettu, jotta kasvintuhoojien leviäminen saataisiin estettyä EU-alueella.

Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää joko rajanylityspaikkojen jätesäiliöihin tai antaa tullivirkailijalle. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei koidu rangaistusta, mutta toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi