Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Uusvanhan hallituksen teot ratkaisevat – riskejä riittää

Uuden hallituksen ministerit Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin ja Maria Ohisalo virkaanstujaisten jälkitunnelmissa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.), 34, aikoo palauttaa keskustelujen ja tekojen kautta hallituksen luottamuksen. Ratkaisevassa asemassa on se, miten hänen ja valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.), 32, yhteistyö toimii. Kulmunin siirtyminen etulinjaan valtiovarainministeriksi pitäisi vahvistaa hallituskaksikon yhteistyötä.

Kaikkien hallituspuolueiden suulla on korostettu uuden alun ja luottamuksen merkitystä. Kuten keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa, Marinilta odotetaan uusia toimintatapoja sekä jämäkkää ja reilua johtajuutta, koska asioita pitää saada eteenpäin.

Hallituksen onnistuminen lepää työllisyys- ja talouspoliittisen perustan sekä muiden hallitusohjelman kirjausten varassa. Hallitusohjelma on se yhteinen liima, kuten Marin sanoi.

Jos hallitusohjelman katekismuksen ulkopuolelta halutaan nostaa asioita esiin, niistä on haettava ennakolta kuittaus muilta hallituskumppaneilta. Se ei enää vetele, että hallituskumppanit yllätetään kerta toisensa jälkeen tuomalla julkisuuteen uusia avauksia, joita ei ole mainittu hallitusohjelmassa. Pääministerin ei liioin pidä astua sektoriministereiden tontille.

Vaikka kaikki korostavat uuden alun mahdollisuutta, pinnan alla kuplii. SDP:n ja keskustan vä­lil­le jää pääministeri Antti Rinteen kaatamisesta haavoja, vaikka nyt vakuutellaan, ettei ole aikaa poliittiselle käräjöinnille.

Keskustassa korostetaan, että SDP:n ministerivalinnat ovat puolueen sisäinen asia. Kaikkien on kuitenkin vaikea niellä Sirpa Paateron paluuta ministeriksi ja Rinteen valintaa eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Osa keskustalaisista vierastaa Mariniakin, koska tämä painaa hallitusta entisestään punavihreään suuntaan. Toisaalta keskustassakin kehutaan hallitusohjelmaa, ja Suomessa markkinatalous käyttää pitkälti isännän ääntä. Talous on kehittynyt odotettua paremmin, mikä auttaa hallitusta.

Uuden punamultahallituksen tulevaisuus riippuu myös kannatuskehityksestä. Jos SDP:n ja keskustan kannatuskäyrät eivät lähde ylöspäin, luvassa on vaikeuksia.

Ministereiden ikä- ja sukupuolijakauma on asia, joka muhii pinnan alla. Nuoret naisministerit nähdään valtavana mahdollisuutena, mutta myös riskinä.

– Meistä puhutaan kaikkialla maailmassa. Nyt on mahdollisuus nostaa Suomen maabrändiä ja hyödyntää tilannetta talouden kasvun näkökulmasta, SDP:n naiskansanedustaja hehkuttaa ja jatkaa.

– Tilanne houkuttelee osaajia Suomeen Tämä on paras käyntikortti Suomelle. Sinun tyttärestäsi voi tulla Suomessa mitä vaan.

Lisäksi muistutetaan, että Suomi on täynnä miehiä, joilla on tyttäriä ja Mariniakin äänestivät eduskuntavaaleissa vanhat duunariäijät. Kulmuni puolestaan nostettiin keskustan johtoon pitkälti maakunnan ikämiesten johdolla.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hehkutti Twitterissä hallituksen kokoonpanoa. Maailma saa nuorimman istuvan pääministerin ja Suomi hallituksen, jonka kaikkien puolueiden puheenjohtajat ovat naisia.

Toisaalta muistutetaan, että SDP:n ja keskustan kannattajissa on paljon yli 65-vuotiaita miehiä. Sen pitäisi näkyä puolueiden ministerivalinnoissa ja profiilissa. Myös ministerin elämänkokemukselle pitäisi antaa painoarvoa.

Viime kädessä teot ja yhteen hiilen puhaltaminen ratkaisevat hallituksen onnistumisen. Jos johtavien naisministereiden yhteistyöhön tulee säröjä ja päätökset viipyvät, se sataa sekä perussuomalaisten että kokoomuksen laariin.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi