Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sanna Marinin kierrätyshallitukselle tulee kiire – "Kriisissä ei ollut voittajaa"

Omistusohjaus ja työllisyyden nosto ovat uusvanhan punamultahallituksen kovimmat haasteet, arvioivat asiantuntijat.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus poseerasi valtioneuvoston linnassa Helsingissä tiistaina. Hallituksessa on nyt 12 ja seitsemän miestä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uutissuomalainen pyysi politiikan asiantuntijoilta arvioita, millaisista lähtökohdista uudet ministerit aloittivat eilen työnsä.

Hallituksen tilannetta kommentoivat Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

1. Pääministeri Sanna Marin (sd.) nousi Antti Rinteen (sd.) seuraajaksi. Hän toimi aiemmin liikenne- ja viestintäministerinä.

– Tuollaisen poliittisen kriisin jälkeen ei ole helppo tulla tehtävään, tulipa siihen kuka tahansa. Marin hyppää liikkuvaan junaan, jossa vastuut ovat ihan eri luokkaa kuin sektoriministerinä, Jokisipilä sanoo.

– Hallitus ja SDP saavat nyt nuoret kasvot. Marin voi kerätä kannatusta julkisen sektorin naistyöntekijöitä sekä punavihrää ajattelua kannattavilta, Ruostetsaari arvioi.

2. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) salkkuun lisättiin ministeriruletissa omistajaohjaus.

– Tuppurainen saa nyt omistajaohjauksessa käteensä Pekka-kortin. Haasteita riittää. Hallitus pohtii omistajaohjausstrategiaa ensi vuonna. Tuppurainen ei ole asiantuntija, mutta hänellä on pitkä kokemus politiikassa, Ruostetsaari arvioi.

– Tuppuraisen työtaakka eurooppaministerinä toisaalta kevenee, kun Suomen EU-puheenjohtajuus päättyy vuodenvaihteessa.

3. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) palaa postisotkun jälkeen ministeriksi. Salkusta vietiin omistajaohjaus.

– Jos Paatero olisi saanut palata omistajaohjausministeriksi, olisi Marinin hallitus ikään kuin hyväksynyt sen toiminnan, jota Paaterolla oli Postin tapauksen yhteydessä, Jokisipilä sanoo.

– Paaterolla on kuntaosaamista, ja paluussa on kyse kunnian palauttamisesta. Paatero kuitenkin antoi epäselviä lausuntoja Postin kiistassa, joten aivan syyttömänä häntä ei voi pitää. Kokonaan hän ei pääse omistajaohjauksesta, joka on koko hallituksen asia, Ruostetsaari puntaroi.

4. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) siirtyi Marinilta jääneen salkun kahvaan työministerin paikalta.

– Harakka on SDP:n talousekspertti ja hänellä on entisenä toimittajana näkemystä viestinnästä. Hänen kovin työnsä ovat isot väylähankkeet, jotka on saatu liikkeelle, mutta jotka ovat edenneet hitaasti, Ruostetsaari sanoo.

5. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirtyi ministeriksi varapuhemiehen tehtävästä. Hän on hallituksen ainoa täysin uusi ministeri.

– Haatainen on kokenut yleispoliitikko, joka on toiminut opetusministerinä ja sosiaali- ja terveysministerinä. Hän joutuu erittäin vaikeaan tehtävään, jossa hän ei ole varsinaisesti ekspertti. Hän on kuitenkin huomattavasti kokeneempi poliitikko kuin Harakka, Ruostetsaari sanoo.

6. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vaihtoi ministerisalkkuja päittäin Mika Lintilän kanssa.

Kulmuni myönsi, että joutui ottamaan tehtävän vastaan aiemmin kuin oli suunnitellut.

– Hänellä ei taatusti ole ollut viimeisten kahden viikon aikana aikaa pohtia tulevaisuuttaan. Jos Marin on tilanteessa, jossa täytyy ottaa paljon vastuuta ja asioita haltuun, niin sama koskee Kulmunia, Jokisipilä arvioi.

– Kulmunin oma asema voi vahvistua, kun hän saa raskaan VM:n salkun. Haasteena on talous ja 75 prosentin työllisyystavoite.

7. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) peri Katri Kulmunin salkun.

– Elinkeinoministerin salkku on jonkin verran kevyempi, mutta kun ajattelee hänen aikaisempia ansioitaan ja toimitaansa, istuu salkku osaamiseen oikein hyvin, Jokisipilä sanoo.

– Kulmunille on Lintilästä hyvää tukea. Lintilä toimii varmasti apuna ja neuvonantajana.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Mikko Välimaa
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi