Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Autopalo alkoi lapsen löytämästä sytyttimestä – tabletin jäänteistä ei löytynyt merkkiä oikosulusta

Henkilöauto tuhoutui auton sisältä alkaneessa palossa täysin. Kuva: Paula Pohjamo

Kuopiossa lokakuussa sattunut autopalo oli saanut alkunsa todennäköisesti pienen lapsen autosta löytämästä sytyttimestä. Pikkupojan epäillään naksautelleen sytytintä niin, että auton sisustusmateriaalit olivat syttyneet tuleen.

Iisalmelaiset 3- ja 5-vuotiaat lapset loukkaantuivat henkilöauton sisällä syttyneessä tulipalossa Kuopion Savilahdessa marketin parkkipaikalla lokakuussa.

Lapset olivat hetken yksin autossa arkiaamuna, kun perheen isä kävi kolmannen lapsen kanssa asioimassa marketissa.

Autoon jääneille lapsille oli jätetty elokuva katsottavaksi tabletista. Viranomaiset arvioivat heti tulipalon jälkeen tablettitietokonetta mahdolliseksi tulipalon syyksi.

Tämänhetkisen tiedon mukaan palo ei ollut alkanut kuitenkaan tablettitietokoneesta, vaan todennäköisimmin takkasytyttimestä, jota napsauttamalla pitkään sytyttimen päähän tulee liekki.

Autossa oli ollut takkasytytin edessä kuljettajan ja apukuljettajan välisessä lokerikossa.

5-vuotiaan pojan epäillään löytäneen sytyttimen ja leikkineen sillä niin, että sytytin sytytti autonpenkin tuleen.

Takkasytyttimeen on helpompi saada liekki nappia painamalla kuin esimerkiksi tavalliseen tupakansytyttimeen.

Lasta kuultiin viime viikolla lasten kuulemiseen erikoistuneessa yksikössä, mutta kuuleminen ei tuonut juuri tietoa. Lapsi oli kuitenkin itse tulipalon jälkeen kertonut vanhemmilleen, että oli löytänyt sytyttimen ja pitänyt sitä kädessään takapenkillä.

Poliisi myös löysi palaneen sytyttimen jäänteet auton takapenkin jalkatilasta. Lapset olivat itse olleet juuri takapenkillä.

Keskusrikospoliisin laboratorion tutkimuksissa tablettitietokoneen jäänteistä ei löytynyt merkkiä oikosulusta. Täydellä varmuudella teknisellä tutkimuksella ei voida sulkea pois, että palo olisi alkanut tabletista, mutta sitä ei pidetä todennäköisenä, koska laite ei ollut tuleen syttyessään latauksessa eikä siitä löytynyt oikosulkuvikaakaan.

Tabletti, sytytin ja auton sisätilat paloivat pahoin, mikä vaikeutti, mutta ei estänyt niiden tutkimisista.

Tulipalo autossa tuli ilmi viiveellä, kun isä palasi autolle ja huomasi palon. Tulessa oli ainakin istuinpenkki, jos tabletti oli ollut kiinni. Isä otti auton sisällä olleet lapset ulos autosta ja paikalle hälytettiin apua.

Molemmat lapset olivat siinä vaiheessa jo ehtineet saada palovammoja, mutta poliisin mukaan he ovat toipuneet niistä ja kotiutettu jo sairaalasta aiemmin syksyn aikana.

Savon Sanomien tietojen mukaan lapset vietiin hoitoon ensin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, mutta toinen lapsista kuljetettiin palovammojen erikoishoitoon Helsingin yliopistolliseen sairaalaan.

Poliisin tutkinta autopalon syystä kesti useita viikkoja siksi, että asiassa odotettiin teknistä tutkintaa tablettikoneesta. Lisäksi poliisi joutui odottamaan, että vanhempi lapsista oli toipunut vammoistaan tarpeeksi, jotta häntä voitiin yrittää kuulla.

Poliisin mukaan isää ei ole epäilty mistään laiminlyöntirikoksesta. Asia tutkittiin normaalina palon syyn tutkintana.

Tilastot

Useita tulipaloja

Pelastustoimen tehtävätilastojen mukaan viime vuonna 30 rakennuspaloa, 90 maastopaloa ja 46 muuta paloa sai alkunsa lasten tulen käsittelystä.

Sitä edellisenä neljänä vuotena lasten aiheuttamia rakennuspaloja on ollut 43–54 per vuosi ja maastopaloja 47–124. Tiedot perustuvat pelastusviranomaisen arvioon syttymissyystä.

Lasten tulen käsittelystä sattuu vuosittain Suomessa erittäin vakavia paloja. Lähtökohtaisesti tulentekovälineet tulisi pitää poissa lasten ulottuvilta. Lisäksi lapsille tulisi opettaa, ettei tulitikuilla tai sytyttimillä saa leikkiä eikä niitä saa käyttää ilman aikuista.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi