Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Halla-aho: Isis-taistelijoiden perheenjäsenet tuodaan Suomeen tällä viikolla – UM kiistää

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan isis-taistelijoiden perheejäseniä tuodaan Suomeen tällä viikolla Syyriasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja, Jussi Halla-ahon mukaan Suomella on suunnitelma siitä, miten Syyriasta al-Holin leiristä siirrettäisiin Suomen kansalaiset takaisin Suomeen. Siirto on tarkoitus tehdä tällä viikolla.

– Minulla on tietoa, jonka todenperäisyyttä en pysty vahvistamaan tällä hetkellä. Niiden tietojen mukaan al-Holin leirillä olevat isis-taistelijoiden perheenjäsenet oltaisiin tuomassa yhtenä joukkona charter-lennolla Suomeen, Halla-aho kertoi.

Ulkoministeriön viestinnästä kiistetään Halla-ahon väite. UM:n mukaan valmistelutyötä tehdään, kuten julkisuuteen on aiemmin kerrottu.

Leiriltä ei olla kuitenkaan palauttamassa ketään tällä hetkellä.

– Teemme valmistelutyötä kuten ennenkin, eli eri skenaarioiden pohjalta, UM viestinnästä kerrottiin.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa istuva Halla-aho jatkaa, että hänen tietojensa mukaan kotiutus on tarkoitus toteuttaa tällä viikolla. Suomeen on tarkoitus lennättää kaikki al-Holin leirillä Syyriassa olevat lähtöhalukkaat Suomen kansalaiset.

Halla-aho kertoo, että poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on tänään eduskunnan hallintovaliokunnassa kuultavana maahanmuuttoasioissa. Halla-ahon mukaan mikään ei estä sitä, että kotiutusasia nostetaan valiokunnan kokouksessa esille.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset suhtautuu isis-taistelijoiden perheenjäsenten kotiuttamiseen äärimmäisen kielteisesti.

– Supo ja muut viranomaiset pitävät näitä naisia turvallisuusuhkana, mitä he tietysti ovatkin, Halla-aho sanoo ja jatkaa.

– Monet heistä ovat päässeet ääneen mediassa ja ovat äärimmäisen radikalisoituneita ihmisiä, vaarana ympäristölleen ja omille lapsilleen. Suomella ei ole keinoja eikä pyrkimystäkään saattaa heitä vastuuseen omista teoistaan eikä niitä pystyttäisi todistamaan.

Perussuomalaiset valmistelee asiasta välikysymystä. Perussuomalaiset on arvostellut jo pitkään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa isis-perheiden tuomiseksi Suomeen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valmiudessa välikysymyksen jättämiseen, jos ja kun Haavisto nimitetään myös uuteen hallitukseen ulkoministeriksi tänään.

– Kaiken evidenssin valossa on ilmiselvää, että Haavisto on pitänyt sekä eduskuntaa että suurta yleisöä pilkkanaan. Alusta lähtien on ollut selvää, että hallituksella on vakaa aikomus ja suunnitelma tuoda jihadistinaiset Suomeen, Halla-aho sanoo.

Halla-aho huomauttaa, että Suomi ei muista Pohjoismaista poiketen ole saanut edes isis-taistelijoita oikeuteen tai peruutettua kenenkään oleskelulupaa tai kansalaisuutta.

Viranomaiset ovat tehneet yhteisen toimintamallin palaajien varalta jo keväällä 2017. Valmiutta on ylläpidetty siitä lähtien, sanoi sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen viime viikolla.

– Tämän vuoden maaliskuusta lähtien (toimintamallia) on käyty uudelleen lävitse, koska tilanne alueella on muuttunut. Meillä on nyt valmius toimia kaikissa mahdollisissa tilanteissa, Mankkinen kertoi Uutissuomalaiselle viime viikolla.

Ovatko viranomaiset siis valmiita toimimaan jopa päivien tai viikkojen varoitusajalla?

– Olemme olleet valmiita kaikkiin erilaisiin vaihtoehtoihin kesästä lähtien, Mankkinen sanoi.

Mankkinen ei turvallisuussyistä halunnut kertoa toimintamallin sisällöstä, esimerkiksi siitä, minne palaajat ensimmäisenä Suomessa sijoittuisivat.

– Asiassa on huomioitava yksityisyyden suoja sekä lastensuojelun näkökulma.

Syyriassa al-Holin leirillä on noin 40 suomalaista, joista noin 30 on lapsia. Heidän paluunsa valmistelussa toimivalta on ulkoministeriöllä, joka on asettanut kokeneen diplomaatin johtamaan virkamiesvalmistelua.

UM:n viestinnästä kerrottiin viime viikolla, että viranomaisvalmistelu perustuu oikeuskansleri Tuomas Pöystin lokakuussa antamaan ratkaisuun. Siinä todetaan, että valtioneuvosto voi pyrkiä kotiuttamaan ainakin leirillä olevat lapset.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi