Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suurituloisten verotietojen luovutuskieltoon halutaan oikeuden kanta – tietopyynnöt ja päätökset ovat jumissa Verohallinnossa

Verohallinto ei ole vastannut tiedotusvälineiden tietopyyntöihin julkisuuslain edellyttämässä ajassa.

Verohallinnon mukaan tietopyyntöihin ei ole vastattu ajoissa, koska sen tietopalvelu on ruuhkautunut. Kuva: Juha Peurala

Verohallinto ei ole vastannut ajallaan tiedotusvälineiden tietopyyntöihin verotietojensa luovuttamisen kieltäneistä suurituloisista. Julkisuuslain mukaan tietopyyntöön tulisi vastata enintään kuukauden kuluessa.

Lisäksi Verohallinto katsoo, etteivät tiedotusvälineet ole pyytäneet vielä yhtäkään valituskelpoista päätöstä asiasta. Verohallinnon valituskelpoinen päätös on edellytys sille, että hallinto-oikeus voi ratkaista, saako Verohallinto jatkossa olla toimittamatta suurituloisten verotietoja sähköisenä tiedotusvälineille.

Julkisuuslain asiantuntija ja Jyväskylän yliopiston tutkija Heikki Kuutti hämmästelee Verohallinnon toimintaa.

– Tässä pelataan aikaa. Verottaja ei halua antaa tietoja, ja pahimmillaan mennään korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Siinä voi mennä vuosi tai kaksikin.

Verohallinnon tietopalvelupäällikkö Ulla-Maija Heikkilä kiistää, että kyse olisi ajan pelaamisesta.

– Todettakoon, että myös Verohallinnon kannalta olisi toivottavaa, että tietopyyntöihin saataisiin päätökset mahdollisimman nopeasti.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho muistuttaa, ettei tapauksessa ole kyse vain verotiedoista.

– On aika erikoinen tilanne, jos viranomainen voi itse tulkita tietosuoja-asetusta ja sillä tavalla rajata tärkeitä tietoja ulos. On tärkeää selvittää, voiko verottaja tai kuka tahansa tehdä omalla päätöksellään tällaisia rajauksia, Aho sanoo.

– Meillä on vahva intressi viedä asia eteenpäin.

Yli 100000 tienanneilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus pyytää Verohallinnolta, ettei se luovuttaisi heidän verotietojaan sähköisenä tiedotusvälineille. Pyyntöjä tuli noin 600.

Verohallinnon mukaan sen tietopalvelu on ruuhkautunut luovutuskieltopyyntöjen sekä median ja yksityishenkilöiden yhteydenottojen takia. Siksi kaikkiin tietopyyntöihin ei ole voitu vastata lakisääteisen määräajan puitteissa.

– Kaikkiin pyyntöihin pyritään antamaan päätös mahdollisimman nopeasti, Ulla-Maija Heikkilä sanoo.

Verohallinnon mukaan kymmenen tiedotusvälinettä on pyytänyt erikseen tietoja henkilöistä, joiden verotietoja ei luovutettu medialle. Kolmelle on vastattu, että tietoja ei anneta. Näistä päätöksistä voi valittaa.

Verohallinnon mukaan mediat eivät ole kuitenkaan pyytäneet alkuperäiseen tietopyyntöönsä valituskelpoista päätöstä, vaan lähettäneet uusia tietopyyntöjä.

– Jos haluttaisiin saada tuomioistuimen ratkaisu asiaan, pitäisi jonkun pyytää valituskelpoinen päätös siihen alkuperäiseen tietojen luovutukseen. Se on edelleen mahdollista, Verohallinnon ylitarkastaja Noora Kontro sanoo.

Alkuperäisellä tietojen luovutuksella Kontro tarkoittaa median etukäteen ennen veropäivää Verohallinnolta tilaamia verotietoja.

– Nämä ovat eri tietopyyntöjä, jotka eivät välttämättä johda siihen, että vastustamisoikeuden soveltaminen (suurituloisten verotietojen luovuttamatta jättäminen) lopetettaisiin, Kontro jatkaa.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi